Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 14:09

  Προβληματισμός από τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας στο φάρμακο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Προβληματισμός από τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας στο φάρμακο

  Προβληματισμένες εμφανίζονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις από τις νέες παρεμβάσεις στην τιμολόγηση των φαρμάκων που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και που πρόκειται σύντομα να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή. Βασική αλλαγή είναι ότι για την τιμολόγηση των φαρμάκων, αντί για τον μέσο όρο των φθηνότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα λαμβάνονται υπόψη οι δύο φθηνότερες τιμές της Ευρωζώνης.

  "Οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας στο σύνολο τους μας βρίσκουν βαθιά προβληματισμένους. Η απόπειρα εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης δεν αρκεί για να διαγράψει την αλγεινή εντύπωση που προκαλεί ο προτεινόμενος τρόπος διαχείρισης της υπέρβασης (ανακατανομή claw back κοκ), ο οποίος πρακτικά "τιμωρεί" την ανάπτυξη των εταιρειών αδιαφορώντας για τις αιτίες από τις οποίες αυτή προκαλείται, όπως το όφελος μιας νέας θεραπείας ή η αυξημένη νοσηρότητα. Τονίσαμε στον Υπουργό, και τώρα αλλά και κατά τον διάλογο που προηγήθηκε, ότι διαφωνούμε κάθετα με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης” σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

  "Είμαστε, επίσης, πλήρως απογοητευμένοι από το γεγονός ότι δεν λαμβάνεται μέριμνα για την ουσιαστική αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε ένα λογικό ύψος, το οποίο θα επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες της χώρας μας, τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου και τελικά να υπηρετεί το όφελος των ασθενών. Ο κλάδος μελετά τις επόμενες κινήσεις του και τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει στο προσεχές χρονικό διάστημα” συνεχίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

  Σημειώνεται πως με συνολικό κλειστό προϋπολογισμό στα 2,5 δισ. ευρώ (εξωνοσοκομειακή δαπάνη 1,94 δισ. και 550 εκατ. ευρώ πλαφόν για τη δαπάνη των νοσοκομείων), οι φαρμακευτικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, θα κληθούν φέτος να καλύψουν 900 εκατ. ευρώ σε υποχρεωτική επιστροφή clawback, ενώ η συνολική επιβάρυνση θα πλησιάσει το ενάμιση δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση είναι κατά 33% μεγαλύτερη σε σχέση με πέρσι, όταν οι επιχειρήσεις του χώρου είχαν επιστρέψει συνολικά 1,2 δισ. ευρώ. 

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων