Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 11:44

  Τι αλλάζει στα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές

  Τι αλλάζει στα αυθαίρετα σε δασικές περιοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων στις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή περιοχές με συγκεκριμένο αριθμό αυθαιρέτων σε συνάρτηση με την έκταση προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που βρίσκεται στη διαδικασία της διαβούλευσης.

  Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, η διαδικασία που εισάγει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία "έχει να κάνει μόνο με τα δασικά πρόστιμα και τη διοικητική αποβολή και τις πράξεις που κάνει η Δασική Υπηρεσία, διαδικασία που αναστέλλεται για 25 ή 40 χρόνια”.

  Ούτε δηλαδή τροποποιείται, ούτε δημιουργούνται δικαιώματα (μεταβίβασης ή επέκταση του ακινήτου), αλλά αναστέλλεται η κατεδάφιση. 

  Κριτήριο για την οικιστική πύκνωση είναι τα 25 στρέμματα, δηλαδή μπορούν να ενταχθούν στη νέα νομοθετική ρύθμιση δασικές περιοχές με 50 αυθαίρετα στα 25 στρέμματα, 100 αυθαίρετα στα 100 στρέμματα και 200 αυθαίρετα στα 400 στρέμματα. 

  Ποια κτίσματα "τακτοποιούνται”; 

  Όσα κτίσματα και συνοδευτικές εγκαταστάσεις ανεγέρθηκαν έως και την 11η Ιουνίου του 1975 θα τακτοποιούνται για 40 χρόνια.

  Όσα χτίστηκαν μετά την 11η Ιουνίου 1975 και έως και τις 28 Ιουλίου του 2011, θα τακτοποιούνται για 25 έτη.

  Δεν έχει όμως ακόμη προσδιοριστεί ο αριθμός των αυθαιρέτων εντός των οικιστικών πυκνώσεων που είναι δυνατόν να υπαχθεί στην υπό διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία.

  Το πρόστιμο

  Το ύψος του προστίμου θα υπολογίζεται βάσει αλγόριθμου, που λαμβάνει υπόψη το αυθαίρετο κτίσμα, τον περιβάλλοντα χώρο και τις συνοδεύουσες κατασκευές και το κόστος των συνοδευουσών κατασκευών. Χρησιμοποιεί την επιφάνεια του κτιρίου, του υπογείου, χρησιμοποιεί την αντικειμενική αξία της πλησιέστερης ζώνης.  Έχει ταυτόχρονα συντελεστή για τη δόμηση χωρίς οικοδομική άδεια.

  Για την παλαιότητα με τρεις στάσεις χρονικές και ένα συντελεστή επιφανείας.

  Υπάρχει δηλαδή μια αύξηση αναλογική περαιτέρω της αύξησης των τετραγωνικών μέτρων με βάση την αύξηση του όγκου. 

  Για παράδειγμα, για κτίριο 100 τ.μ. το οποίο βρίσκεται σε μια περιοχή με τιμή ζώνης 2.000/τμ, το πρόστιμο προ του 1975 θα ανέρχεται σε περίπου 20.000 ευρώ. Για κτίσματα προ του 2003 ή 2001, ο συντελεστής παλαιότητας μεταβάλλεται ανάλογα. Για παράδειγμα, αν είναι προ του 2003 είναι 37.500. Και προ του 2011 είναι 72.600, όπως ανέφερε, χθες, ο κ. Φάμελλος.

  Το συνολικό ενιαίο πρόστιμο θα καταβάλλεται σε 100 δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 100 ευρώ. Ωστόσο, θα παρέχεται έκπτωση 20% σε όσους το καταβάλλουν εφάπαξ. Το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 33%, εάν το δασικό αυθαίρετο αποτελεί πρώτη και μοναδική κατοικία ή βρίσκεται εντός ιδιωτικών δασών και ιδιωτικών δασικών εκτάσεων. Αν συντρέχουν και οι δύο περιπτώσεις το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 50%.

  δικαιολογητικά για την υπαγωγή στο νόμο περιλαμβάνουν:

  - αίτηση υπαγωγής έως δύο χρόνια από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης
   -παράβολο 250 ευρώ υπέρ του Δημοσίου
  - τεχνικές εκθέσεις δασολόγων και μηχανικών
  -δηλώσεις εντύπου Ε9 και 
  -υπεύθυνη δήλωση. 

  Η ολοκλήρωση της υποβολής δικαιολογητικών θα πρέπει να γίνει σε έξι μήνες από την πληρωμή του παραβόλου, ενώ οι δηλώσεις υπαγωγής θα υφίστανται σε δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό  30%.

  Τροπολογίες για κατεδαφίσεις

  Όπως εξήγγειλε, χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογίες με σκοπό την πλήρη θωράκιση του συστήματος απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυθαίρετης δόμησης. Αυτές προβλέπουν:

  1. Άμεση κατεδάφιση μετά τη λήξη του ν. 4495/17. Με την λήξη του νόμου 4495/2017 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε λιγότερο από έναν χρόνο (9/11/2019), όποια αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές εντοπίζονται από τους ελεγκτές, θα κατεδαφίζονται άμεσα (είτε την ώρα που κατασκευάζονται, είτε έχουν συντελεσθεί) εφόσον δεν υποβλήθηκε αίτηση υπαγωγής έως την 8/11/2019.

  2. Πρωτόκολλο συμμόρφωσης. Στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων τους, το αρμόδιο για τη διαπίστωση της κατεδάφισης όργανο συντάσσει και εκδίδει πρωτόκολλο συμμόρφωσης, με το οποίο βεβαιώνεται η εκτέλεση της κατεδάφισης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το πρωτόκολλο κατεδάφισης κοινοποιείται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης για να εφαρμοστεί η διαδικασία διαγραφής προστίμων.

  3. Καμιά διαφοροποίηση στο πρωτόκολλο κατεδάφισης. Σε περίπτωση που έχει διαφοροποιηθεί η αυθαίρετη κατασκευή (ως προς τις διαστάσεις ή το υλικό, τη θέση ή υπάρχουν επεκτάσεις) σε σχέση με το αρχικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, τότε η διαδικασία κατεδάφισης προχωρά χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέου πρωτοκόλλου κατεδάφισης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων