Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Δεκ-2018 13:08

  Citi: Βουτιά των επενδύσεων στην Ελλάδα και το 2019 – ανάπτυξη χωρίς... ουσία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Citi: Βουτιά των επενδύσεων στην Ελλάδα και το 2019 – ανάπτυξη χωρίς... ουσία

  Ο... διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες της ανάπτυξης της Ελλάδας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Citigroup οι οποίες έρχονται μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ελληνικό ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο. Όπως επισημαίνει σε note που έστειλε στους πελάτες της, η εικόνα δεν είναι τόσο αισιόδοξη όσο δείχνει το +2,2%...

  O ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1% το τρίτο τρίμηνο σε τριμηνιαίο επίπεδο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, όπως επισημαίνει η Citigroup η οποία ανέμενε αύξηση της τάξης του 0,8%. Πάντως, όπως σημειώνει, η ανάπτυξη στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους αναθεωρήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα, σε 0,5% το πρώτο τρίμηνο και σε 0,4% το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση, από 0,9% και 0,2% αντίστοιχα. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ έφτασε στο 2,2%, από 1,7% το δεύτερο τρίμηνο.

  Τα λεπτομερή στοιχεία όμως δείχνουν μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα, αν και τα στοιχεία του ΑΕΠ υπόκεινται σε μεγάλες αναθεωρήσεις. Η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε ελαφρά κατά 0,1% στο τρίμηνο και οι επενδύσεις ανέτρεψαν την αύξηση του δευτέρου τριμήνου (-14,4% σε τριμηνιαία βάση μετά από 17,7% αύξηση το δεύτερο τρίμηνο). Η αύξηση των εξαγωγών παρέμεινε ισχυρή (+ 2,8% σε τριμηνιαία βάση και + 7,6% σε ετήσια βάση), ιδιαίτερα χάρη στον τουρισμό, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν (+7,5% τριμηνιαίως και +15% ετησίως).

  Όπως σχολιάζει η Citi, η ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει αδύναμη -περίπου στο 1% κατά μέσο όρο το 2018, στο ίδιο επίπεδο με το 2017 - αλλά η βελτίωση των εισοδημάτων από τον τουρισμό την περίοδο της άνοιξης και το καλοκαίρι, συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί πιθανώς πάνω από 2% το 2018.

  Οι επενδύσεις παραμένουν επίσης αδύναμες, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 10% το 2018, μετά από αύξηση κατά περίπου το ίδιο ποσοστό το 2017. Η Citi, όπως προειδοποιεί, αναμένει ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν και το 2019, με ανάπτυξη κατά μέσο όρο ελαφρώς κάτω του 2% σε πραγματικούς όρους.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων