Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Οκτ-2018 07:46

  Ναυαγεί το PCI για το καλώδιο της Κρήτης

  Ναυαγεί το PCI για το καλώδιο της Κρήτης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε οριστικό αδιέξοδο καταλήγει η προσπάθεια διαμεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να βρεθεί λύση στο θέμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κρήτης και Κύπρου.

  Η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν, χθες με επιστολή της προς τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για περαιτέρω συζήτηση αφού τα προβλήματα και η διάσταση απόψεων παραμένουν και δηλώνει ότι θα ενημερώσει για το αδιέξοδο τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. 

  Στην επιστολή η Επιτροπή αναφέρει συγκεκριμένα ότι έγιναν χωρίς αποτέλεσμα προσπάθειες ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) συνολικά για όλα τα τμήματα της διασύνδεσης, να υπάρξει έγκαιρη υλοποίηση του τμήματος Κρήτη - Αττική αλλά και για να τροποποιηθεί η μονομερής απόφαση της ελληνικής πλευράς (ΡΑΕ) ώστε να είναι συμβατή με τον κανονισμό ΤΕΝ - Ε (διασυνοριακά έργα ηλεκτρισμού).

  Είχε προηγηθεί επιστολή από το υπουργείο ενέργειας, η οποία ανέφερε ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το πλαίσιο συνεργασίας του Euroasia και του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση της Κρήτης έχουν εκφύγει από το πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών στην πρόσφατη συνάντηση στις αρχές Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

  Βασικό σημείο ανησυχίας της ελληνικής πλευράς, η επιμονή για διενέργεια ενός ενιαίου διαγωνισμού συνολικά για όλα τα τμήματα του έργου (και όχι χωριστών για κάθε διασύνδεση). Η ΕΕ υποστήριζε, όπως και ο Euroasia, ότι θα πρέπει να αποφασίσει για το πως και με ποιους όρους θα γίνουν οι διαγωνισμοί, μια τεχνική επιτροπή που συμφωνήθηκε ότι θα συσταθεί, η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι θα πρέπει να γίνουν χωριστοί διαγωνισμοί προκειμένου να μην καθυστερήσει το έργο.

  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η ελληνική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει σε ένα άλλο βασικό σημείο τριβής με το Euroasia, δηλαδή τη μείωση του ύψους του μετοχικού κεφαλαίου του SPV για την υλοποίηση της διασύνδεσης, δηλαδή της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη. 

  Τι σημαίνει το αδιέξοδο; 

  Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση της ΡΑΕ είναι παράνομη σύμφωνα με τον κανονισμό για τα διασυνοριακά έργα ηλεκτρισμού ΤΕΝ-Ε και με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι αυτή δε θα τροποποιηθεί, τότε είναι σαφές ότι ο δρόμος για την υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτη Αττική με επιδότηση από τα κοινοτικά κονδύλια (CEF) κλείνει.

  Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για το τμήμα της διασύνδεσης Κρήτη-Κύπρος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από την ελληνική πλευρά επιλέγεται οριστικά ο δρόμος της υλοποίησης του έργου ως εθνικού και στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν, ενδεχομένως άλλοι τρόποι για την επιδότησή του, προκειμένου να μειωθεί το κόστος κατασκευής και κατά συνέπεια η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων