Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 17:57

  Kοινές oι προκλήσεις στα γεωργικά ζητήματα, επισήμαναν οι αρμόδιοι υπουργοί Κύπρου και Ελλάδος

  Kοινές oι προκλήσεις στα γεωργικά ζητήματα, επισήμαναν οι αρμόδιοι υπουργοί Κύπρου και Ελλάδος
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κύπρος και Ελλάδα έχουν πολλά κοινά σαν μοντέλα γεωργίας, τόσο από πλευράς προβλημάτων όσο και από πλευράς ευκαιριών, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία. Ο Έλληνας υπουργός είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, την οποία ακολούθησαν συνομιλίες των αντιπροσωπιών των δύο πλευρών.

  "Η στάση μας μέχρι τώρα ήταν και θα είναι κοινή. Οι χώρες μας είναι το πρώτο μέτωπο των χωρών της ΕΕ που περνάμε τα μηνύματά μας και τις θέσεις μας κοινά", δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης, μετά τις συνομιλίες με τον κ. Καδή, και τόνισε: "Αυτό το μέτωπο είναι αρραγές, δεν σπάει, και επιχειρούμε με τις συνεργασίες να το διευρύνουμε στον προϋπολογισμό της ΕΕ".

  Συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι οι δύο χώρες ζητούν να μην μειωθεί ο προϋπολογισμός, να διατηρηθεί το επίπεδο των επιδοτήσεων στις χώρες τους χωρίς να επηρεαστεί από την εξωτερική σύγκλιση, γιατί όπως εξήγησε "το μοντέλο το δικό μας είναι τελείως διαφορετικό από το μοντέλο που έχουν οι κεντροευρωπαϊκές χώρες".

  Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ερημοποίησης σημειώνοντας ότι "το κυπριακό υπουργείο έχει προχωρήσει με πιο γενναία βήματα προς τη λύση του, κι έχουμε να μάθουμε απ΄ αυτό".

  Σε σχέση με τα ζητήματα διμερούς εμπορίου, ο κ. Αραχωβίτης είπε ότι οι δυο χώρες έχουν μια άψογη συνεργασία, με τα ελληνικά και τα κυπριακά προϊόντα να βρίσκουν ώσμωση στις αγορές με πρώτο το χαλούμι, την κυπριακή πατάτα και τα κρασιά, από την κυπριακή πλευρά, και τη φέτα από την ελληνική πλευρά. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι "τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται μακριά από το φως της δημοσιότητας και σιωπηρά τις περισσότερες περιπτώσεις".

  Ο κ. Καδής ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν άριστες σχέσεις σε όλους τους τομείς, οι οποίες επιβεβαιώνονται και στον τομέα της γεωργίας και ενδυναμώνονται περαιτέρω μέσα από συνεργασίες, οι οποίες προωθούνται με επισκέψεις, όπως η σημερινή.

  Οι δύο χώρες, προσέθεσε, αντιμετωπίζουν κοινές περιβαλλοντικές και άλλες προκλήσεις που επηρεάζουν και τον γεωργικό τομέα, καθώς βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή. "Στόχος των δυο υπουργείων είναι μέσα από συνέργειες να διαχειριστούν καλύτερα αυτές τις προκλήσεις", τόνισε.

  Ο Κύπριος υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά, ανέφερε ο κ. Καδής, έτσι ώστε στις πρόνοιες της νέας ΚΑΠ να ενσωματωθούν στοιχεία, τα οποία να λειτουργούν προς το συμφέρον των Κυπρίων και των Ελλήνων αγροτών. "Θέλουμε να δούμε τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ να παραμένει σταθερός, να μην μειώνεται και να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις πρόνοιές της και για τα κράτη μέλη και για τους ίδιους τους αγρότες", επισήμανε.

  Ανέφερε, επίσης, ότι Κύπρος και Ελλάδα συνεργάζονται και σε διμερές επίπεδο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, "με στόχο να δούμε τα ελληνικά προϊόντα στην Κύπρο και τα κυπριακά προϊόντα στην Ελλάδα, να προωθούνται με έναν ορθολογικό τρόπο".

  Σε σχέση με το παραεμπόριο της κυπριακής πατάτας στην αγορά της Ελλάδας, ο κ. Καδής είπε ότι "πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο οι δυο κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αποφασιστικά μέσα από στενή συνεργασία" και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπιστεί οριστικά. "Η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό υπουργείο έχουν κάνει τις δικές τους ενέργειες και με τη συνεργασία μας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δοθεί οριστική λύση και στο θέμα αυτό", δήλωσε.

  Οι δύο Υπουργοί θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές, όπου θα επισκεφτούν βιοτεχνίες παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας στον Αγρό, καθώς και κτηνοτροφική Μονάδα και Τυροκομείο στην Αθηένου, προκειμένου να δουν και στην πράξη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός ευρύτερος αγροτικός τομέας στην Κύπρο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων