Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 14:45

  ΕΚΤ: Επιβεβαιώνει τη λήξη του QE στο τέλος Δεκεμβρίου

  ΕΚΤ: Επιβεβαιώνει τη λήξη του QE στο τέλος Δεκεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αμετάβλητες διατήρησε τις δύο βασικές της προβλέψεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επαναλαμβάνοντας σήμερα ότι περιμένει τα βασικά της επιτόκια να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και οι καθαρές αγορές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να λήξουν στο τέλος Δεκεμβρίου.

  Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

  Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), με νέο ύψος 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν στη συνέχεια.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

  Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 15.30.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ