Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 12:22

  Πάνω από 7 χιλ. ακίνητα στην Αθήνα έχουν μπει στην Airbnb

  Πάνω από 7 χιλ. ακίνητα στην Αθήνα έχουν μπει στην Airbnb
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στα 85,4 εκατ. ευρώ κινούνται στο εννεάμηνο τα έσοδα από το τέλος διαμονής που επιβλήθηκε από φέτος στα ξενοδοχεία,  με βάση τα στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, η διαχείριση των ευκαιριών που προσφέρει το "φαινόμενο του Airbnb, αλλά και οι φόροι που έχουν επιβληθεί στο ξενοδοχειακό κλάδο συζητήθηκαν στην ημερίδα με τίτλο "Διαμοιράζοντας την τουριστική ανάπτυξη" που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων.

  Σύμφωνα με τη Σοφία Γκιούσου, υπεύθυνη πολιτικής Airbnb, μόνο στην Αθήνα τα ακίνητα που είναι καταχωρισμένα στην πλατφόρμα υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 7.000. Όπως ανέφερε οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καταγράφουν κατά μέσο όρο 37 διανυκτερεύσεις στο κάθε ακίνητο, ενώ το τα έσοδά τους κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση. "Η Airbnb ήταν ανέκαθεν και παραμένει ανοικτή στις συζητήσεις με την ελληνική Πολιτεία και στο διάλογο από κοινού με τις υπόλοιπες μεγάλες πλατφόρμες της αγοράς. Η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες και αυτούς ακολουθούμε".

  Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, επισήμανε ότι "οι ξενοδόχοι ποτέ δεν έχουν υποστηρίξει την απαγόρευση ή την κατάργηση μιας πρακτικής, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί μία εξέλιξη της αγοράς, την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραμένει παντελώς αρρύθμιστο το όλο ζήτημα. Πρέπει να υπάρχει συνεισφορά όσον αφορά το κομμάτι των δημοσίων εσόδων".

  "Η Αθήνα γνωρίζει μία θεαματική τουριστική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα, από τα χαμηλότερα επίπεδα που σημειώθηκαν το 2012, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε τότε στη χώρα, να φτάσουμε φέτος τα 5,5 εκατομμύρια αφίξεις, χάρη και στην προσπάθεια του δήμου Αθηναίων για την προβολή της πόλης ως αυτόνομου και city break προορισμού. Η αλματώδης αυτή αύξηση οφείλεται σαφώς και στην επέκταση του μοντέλου των βραχυχρόνιων μισθώσεων που οδηγούν σε περαιτέρω επιβάρυνση των λειτουργιών, των υποδομών και των υπηρεσιών της πόλης. Χρειάζεται ρύθμιση αυτή η νέα αγορά και σίγουρα όχι απαγορεύσεις. Όταν δεν υπάρχουν καθαροί κανόνες προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τα οργανωμένα ξενοδοχεία" τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

  Στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, Αναστάσιο-Νικόλα Ζώρζο, υπάρχουν 60.000 κλίνες σε ξενοδοχεία, 12.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 κλίνες σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ οι διανυκτερεύσεις ξεπέρασαν τα 5,5 εκατ. το 2017, έναντι 3,5 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2012. Το νησί, όπως είπε, καλείται κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν να εξυπηρετήσει πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως.

  Αλλά και η Θεσσαλονίκη μετράει 2.500 κατοικίες που νοικιάζονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, ανέφερε ότι "η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει με θετικό και δημιουργικό τρόπο το φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού. Στην αρχή της τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης η οικονομία διαμοιρασμού φρόντισε το εισόδημα που εισέρρευσε στην πόλη να διαχυθεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Προσπαθήσαμε από την αρχή να έρθουμε σε συνέργεια και συνεργασία με τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού. Η θεσμική αδυναμία των δήμων και οι κρατικές, εθνικές επιλογές λειτούργησαν ανασταλτικά στις προσπάθειες αυτές. Όμως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της συνεννόησης και της ρύθμισης έτσι ώστε να συμβάλουμε μαζί στην αποκέντρωση των τουριστικών ροών, στην ενδυνάμωση περιφερειακών γειτονιών και στην ισόρροπη και δίκαιη οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης".

  Β. Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ