Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Οκτ-2018 12:04

  Ο Ευ. Τσακαλώτος μεταθέτει στην ΕΚΤ την ευθύνη "επιστροφής" στις αγορές

  Ο Ευ. Τσακαλώτος μεταθέτει στην ΕΚΤ την ευθύνη "επιστροφής" στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε ιαπωνικό ΜΜΕ χθες, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε την εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με ανοικτή την κρίση τόσο στην Ιταλία όσο και στην Τουρκία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί ο στόχος της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, όπως είχε συνυπολογισθεί αρχικά στο πλαίσιο της συμφωνίας για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με τα μεσοπρόθεσμης παρέμβασης μέτρα. 

  Το χρονοδιάγραμμα εκτόνωσης της κρίσης στην Ιταλία είναι απολύτως ανοικτό και μέχρι στιγμής δεν είναι ορατός ο ορίζοντας εκτόνωσης, ειδικά μετά την απόφαση της Κομισιόν να απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού και την απάντηση της κυβέρνησης Κόντε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν οι διορθώσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες. 

  Η κρίση στην Τουρκία παρά την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα όχι μόνο δεν έχει λήξει αλλά όπως δείχνει η συνεχιζόμενη ταχεία διολίσθηση της τουρκικής λίρας, θα δώσει και νέες αιτίες ανατροφοδότησης της αναταραχής, καθώς η πραγματική "πηγή” της βρίσκεται στις συνέπειες της νομισματικής πολιτικής της Fed. Και σ' αυτό το πεδίο δεν πρόκειται να αλλάξουν οι όροι που προκαλούν την απόσυρση κεφαλαίων από περιοχές με μεγάλα ελλείμματα στο εξωτερικό τους ισοζύγιο συναλλαγών. 

  Στην πραγματικότητα η "δήλωση” του Έλληνα ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις που να εξισορροπούν τις πιέσεις από το διεθνές περιβάλλον η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι ...του παρόντος. 

  Παρ' όλα αυτά όπως υπενθυμίζεται αρμοδίως οι πόροι για την διασφάλιση της εξυπηρέτησης του χρέους είναι επαρκείς για τουλάχιστον 2+2 έτη καθώς τα διαθέσιμα αποθεματικά, πέραν των 24 δισ. ευρώ από το δάνειο, αυξάνονται και από τα πλεονάσματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είναι πλέον διαθέσιμα από την κεντρική διοίκηση και σχεδόν διπλασιάζουν τη συνολική κεφαλαιακή διαθεσιμότητα.  

  Το ζητούμενο όμως δεν είναι η διαθεσιμότητα των πόρων αυτών αλλά η "τακτική" επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με νέες εκδόσεις χρέους. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο αν αρχίσουν σταδιακά να εμφανίζονται "φορείς" της αγοράς που να διαμορφώνουν τιμές με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι τις κερδοσκοπικές ή μη κινήσεις, στα μικρά ποσά των διαθέσιμων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Για να γίνει αυτό όπως αναφέρεται αρμοδίως θα πρέπει να η ΕΚΤ να "απελευθερώσει" την εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων από περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στις αρχές του 2015 για λόγους που δεν υφίστανται σήμερα. 

  Ένας τέτοιος κρίσιμος "περιοριστικός" όρος ήταν το προσωρινό όριο κατοχής έως 8 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε τεθεί για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες...

  Αν αυτό το όριο αποσυρθεί ή έστω αυξηθεί σε επίπεδα 13 – 15 δισ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με το σύνολο του υπάρχοντος δημόσιου χρέους (324 δισ. ευρώ), τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν αφενός να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Και αφετέρου θα αποκτούσαν ένα σημαντικό asset για το χαρτοφυλάκιό τους που θα ενίσχυε την ασθμαίνουσα λόγω NPLs κερδοφορία τους. 

  Στην κατεύθυνση αυτή γίνονται κάποιες συνεννοήσεις και συζητήσεις που δεν αποκλείεται να καταλήξουν σχετικά σύντομα σε αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή θα αλλάξουν σταδιακά και οι όροι για την επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές... 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων