Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 17:07

  Χαμηλότερο κατά 0,1% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

  Χαμηλότερο κατά 0,1% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Στο 4,14% του ΑΕΠ αναπροσαρμόστηκε το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Ενισχυμένης Μεταμνημονιακής Εποπτείας, έναντι 4,24% του ΑΕΠ πού εγγράφονταν στον Προϋπολογισμό όπως εστάλη την προηγούμενη Δευτέρα στην Κομισιόν.

  Ουσιαστικά έχει αναπροσαρμοστεί κατά 0,1% όπως και το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Εurostat το οποίο ανακοινώθηκε νωρίτερα.

  Το μεγαλύτερο μέρος της αναθεώρησης ωστόσο σχετίζεται με αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΑΕΠ: η ΕΛΣΤΑΤ έχει αυξήσει αναδρομικά την αξία του. Ειδικότερα, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το ονομαστικό ΑΕΠ  ήταν τελικά υψηλότερο απ' ο,τι υπολογιζόταν προηγουμένως, στα 180,2 δισ. ευρώ έναντι 177,7 δισ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου για το έτος 2017. Καθώς λοιπόν είναι ο παρονομαστής στον δημοσιονομικό δείκτη, δείχνει το πλεόνασμα "χαμηλότερο". Αντίστοιχα χαμηλότερο καταγράφεται και το χρέος.

  Πλέον μένει να φανεί αν αυτή η διαφορά θα παίξει κάποιο ρόλο στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία αναφορικά με το νέο προϋπολογισμό, δεδομένου ότι υπήρξαν αλλαγές και σε προηγούμενα έτη, οι οποίες δεν συνδέονταν αποκλειστικά με το ΑΕΠ αλλά και με άλλους παράγοντες.
   
  Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ

  Προηγουμένως η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat είχαν ανακοινώσει τα πλεονάσματα σε "εθνικολογιστικούς" όπως λέγονται όρους. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης αναπροσαρμογή κατά 0,1% του ΑΕΠ. Κλείδωσε τελικά στο 3,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4% του ΑΕΠ. Αναθεωρήθηκε επίσης προς τα "κάτω", κατά 0,2% και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 (στο 3,7% του ΑΕΠ από 3,9% προηγουμένως).

  Το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης (μαζί με δαπάνες για τόκους) παραμένει στο 0,8% του ΑΕΠ. Το χρέος σε αξία είναι οριακά υψηλότερο στην νέα αυτή κοινοποίηση (στα 317,414 δισ. ευρώ από 317.407 δισ. ευρώ προηγουμένως), αλλά ως αναλογία του ΑΕΠ καταγράφεται για τον ίδιο λόγο χαμηλότερο στο 176,1% του ΑΕΠ έναντι 178,6% προηγουμένως.

  Στην παράλληλη ανακοίνωση της Eurostat για όλα τα κράτη μέλη, δεν υπάρχει κανένας "αστερίσκος" για τις ελληνικές επιδόσεις. Αυτό που αναφέρεται είναι η αρνητική "πρωτιά" της Ελλάδας στο χρέος που έφτασε στο 176,1% του ΑΕΠ το 2017 με 2η την Ιταλία  στο 131,2% του ΑΕΠ και 3η την Πορτογαλία στο  124,8% του ΑΕΠ.
   
  Η μεθοδολογία
   
  Οι μετρήσεις σε όρους Eurostat και σε όρους Μνημονίου (ή αλλιώς μεταμνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας αφού πλέον τα μνημόνια τελείωσαν), έχουν μια σειρά από τεχνικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού του πλεονάσματος.

  Μεταξύ άλλων, είναι διαφορετική η μέτρηση των επιστροφών φόρων, των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ.

  Η πιστοποίηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Οκτωβρίου στη Εurostat. Η "διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος" ή αλλιώς EDP ελέγχει το κατά πόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα, αλλά και κατά πόσο διατηρούν σε πτωτική πορεία το χρέος.

  Διαβάστε ακόμη:
  ΕΛΣΤΑΤ: Χαμηλότερο ήταν τελικά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων