Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 15:15

  Κρίσιμη ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα

  Κρίσιμη ημέρα για τα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Γ. Αγγέλη

  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να καταγραφεί σήμερα η αποτύπωση των συνεπειών της υποβάθμισης του ιταλικού χρέους και στα ελληνικά ομόλογα. Η θετική αντίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θεωρείται ως ένα καλό σημάδι, καθώς το ζήτημα της αποσύνδεσης της ιταλικής κρίσης από τις τιμές των ελληνικών ομολόγων έχει εξελιχθεί σε ένα βραχνά που μέχρι στιγμής έχει ακυρώσει τις προθέσεις εκδόσεων από τον ΟΔΔΗΧ.

  Ήδη πάντως η διαφορά μεταξύ  των ιταλικών και των ελληνικών αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογα έχει συρρικνωθεί κάτω από τις 80 μονάδες βάσεις  

  Το ανησυχητικό είναι ότι από τις ιταλικές αρχές έχει αρχίσει να δίδεται μεγαλύτερη προσοχή στην μεταφορά καταθέσεων από την Ιταλία στην Ελβετία, λόγω της ανησυχίας που συντηρείται λόγω της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Ρώμης - Βρυξελλών.

  Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα 24ωρα θα οδηγήσουν σε ένα ξεκαθάρισα της εικόνας καθώς το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα "όρια” μέσα στα οποία θα κινηθούν οι όποιες προσαρμογές προτίθεται να κάνει στο σχέδιο προϋπολογισμού, υπό την πίεση της Κομισιόν.

  Ευτυχής συγκυρία πάντως για την ημέρα είναι το γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat ανακοίνωσε τα οριστικά μεγέθη για τα στοιχεία του 2017 όσον αφορά το ΑΕΠ, το πρωτογενές πλεόνασμα κ.λ.π. από τα οποία κρίνεται η εκτίμηση εκτέλεσης προϋπολογισμού για το 2018 και η πρόβλεψη για το 2019. Με άλλα λόγια οι προβλέψεις για το κατά πόσο καλύπτονται ή υπερκαλύπτονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα κρίνουν και τον "δημοσιονομικό χώρο”, ήτοι τις "παροχές” που θα μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και να εντάξει στο σχέδιο προϋπολογισμού.

  Τα διαθέσιμα στοιχεία προς το παρόν δείχνουν υπεραπόδοση των στόχων και περιθώρια που ξεπερνούν το 0,5% του ΑΕΠ όσον αφορά το δημοσιονομικό υπερ-πλεόνασμα, το διαθέσιμο για παρεμβάσεις πέραν των δεσμεύσεων με τους Θεσμούς.

  Η συγκυρία της πρώτης, μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας, ημέρας για τις αγορές, με την ανακοίνωση της υπεραπόδοσης των στόχων 2017 - 2018 αναμένεται να επηρεάσει και την τάση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

  Το αν θα στηρίξει βέβαια αυτό μία τάση αποσύνδεσης από τα ιταλικά ομόλογα μένει να φανεί. Αυτό άλλωστε θα κρίνει και το πώς θα κινηθεί στην συνέχεια το σχέδιο για τις εκδόσεις ελληνικού χρέους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων