Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 08:59

  Σήμερα οι ανακοινώσεις για πλεονάσματα - Συνεχίζεται η "μάχη" για συντάξεις-παροχές

  Σήμερα οι ανακοινώσεις για πλεονάσματα - Συνεχίζεται η "μάχη" για συντάξεις-παροχές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Ένα πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση για τη μη περικοπή των συντάξεων και για την εφαρμογή όλων των αντιμέτρων/παροχών του 2019 λαμβάνει χώρα σήμερα, με τις ανακοινώσεις που θα γίνουν από την Εurostat και την ΕΛΣΤΑΤ για το "παρελθόν". Δηλαδή για την πιστοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων της προηγούμενης τετραετίας.

  Ο λόγος για την καθιερωμένη ανακοίνωση ανά εξάμηνο των δημοσιονομικών επιδόσεων όλων των κρατών - μελών στο πλαίσιο της "διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος" η οποία στο παρελθόν είχε αποκαλύψει τους "αστερίσκους" στα ελληνικά στοιχεία με τις γνωστές δημοσιονομικές περιπέτειες στις οποίες είχε εισέλθει η χώρα. Αυτό που αναμένεται σήμερα είναι:

  · Να μην υπάρχουν "αστερίσκοι", δηλαδή να μην υπάρχουν ενστάσεις για κάποια από τα δημοσιονομικά μεγέθη (σ.σ. κάτι που συνεχώς επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια).   

  · Να διατηρηθεί η δημοσιονομική επίδοση του 2017 στο ίδιο τουλάχιστον επίπεδο (δηλαδή να μην υπάρξει όπως έχει συμβεί το 2017 για την επίδοση του 2016 επανυπολογισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων επί τα χείρω).  

  Σημειώνεται ότι η προηγούμενη πιστοποίηση στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε τον Απρίλιο του 2018 και έδειξε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4% του ΑΕΠ σε όρους Εurostat και στο 4,2% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου για το 2017.

  Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις αντίστοιχες ανακοινώσεις του Οκτωβρίου του 2017 το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου επαναπροσδιορίστηκε στο 3,8% του ΑΕΠ (έναντι 4,18% πρόβλεψης στο προσχέδιο του τότε προϋπολογισμού για το έτος 2016). Δηλαδή κρίθηκε από τη Eurostat ότι ήταν κατά 0,4% χαμηλότερο.

  Οι μετρήσεις σε όρους Eurostat και σε όρους Μνημονίου (ή αλλιώς μεταμνημονιακής Ενισχυμένης Εποπτείας αφού πλέον τα μνημόνια τελείωσαν), έχουν μια σειρά από τεχνικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού του πλεονάσματος.  Μεταξύ άλλων, είναι διαφορετική η μέτρηση των επιστροφών φόρων, των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για τη στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ.

  Η πιστοποίηση γίνεται με βάση τα στοιχεία που έστειλε η ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Οκτωβρίου στη Εurostat. Η "διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος" ή αλλιώς EDP ελέγχει το κατά πόσο τα κράτη-μέλη διατηρούν κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα, αλλά και κατά πόσο διατηρούν σε πτωτική πορεία το χρέος.

  Η Eurostat πιστοποιεί τα στοιχεία και αυτά χρησιμοποιούνται στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Κομισιόν να περιμένει αυτές τις ημέρες τις απαντήσεις από τα 6 κράτη - μέλη στα οποία έστειλε επιστολές ζητώντας εξηγήσεις αναφορικά με τους στόχους του 2019 (σ.σ. με μεγάλο αγκάθι την Ιταλία).

  Η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα

  Στην ελληνική περίπτωση η διαπραγμάτευση βρίσκεται ούτως ή άλλως σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας με τεχνικά κλιμάκια να πραγματοποιούν "καθόδους" στην Αθήνα, αλλά και εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές στοιχείων να λαμβάνουν συνεχώς χώρα.

  Παράλληλα., η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει την πρόοδο σε μία σειρά από "προαπαιτούμενα" της μεταμνημονιακής εποπτείας που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες, τις  ιδιωτικοποιήσεις, με  την  αγορά ενέργειας και προϊόντων, αλλά και με τη συγκράτηση των δαπανών και την ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

  Μία πρώτη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού του 2019, αλλά και για το ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων και εφαρμογής όλων των αντιμέτρων του 2019 αναμένεται να αποτυπωθεί στο πλαίσιο του Εuroworking Group που συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, με στόχο να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου.

  Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει μία πιο αναλυτική εικόνα για την Ελλάδα και για τις ενστάσεις που - προς το παρόν - διατηρεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την εισπραξιμότητα (κυρίως των εσόδων), και έτσι για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2019, εφαρμόζοντας μία σειρά από παροχές που περιλαμβάνει το προσχέδιο προϋπολογισμού.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει μία διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών αλλά και η πρόθεση, από πλευράς των δανειστών, ένα μέρος της υπεραπόδοσης να παραμείνει ως "μαξιλάρι ασφαλείας" για πιθανές αστοχίες που θα φανούν αργότερα, αλλά και για πιθανή αναθεώρηση από τη Εurostat των ελληνικών επιδόσεων στο μέλλον.

  Αναφορικά με το αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έσπευσε το Σάββατο να προαναγγείλει αποφάσεις για τη μη μείωση τους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, αυτό που συζητείται και θα αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλίσουν δανειστές την επίτευξη του στόχου (3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα) τα επόμενα χρόνια. Έτσι συζητούνται δεσμεύσεις/ρήτρα που θα υποχρεώνει την κυβέρνηση στην εφαρμογή του μέτρου περικοπής (ή ίσως λήψης άλλων μέτρων) αν τον επόμενο χρόνο ή τα επόμενα χρόνια νεότερα δημοσιονομικά στοιχεία και εξελίξεις δείχνουν ότι ο στόχος δεν επιτυγχάνεται.

  Επιπλέον η κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει έναν επαρκή δημοσιονομικό χώρο φέτος ούτως ώστε να μπορέσει να διανείμει μέρισμα, αλλά και να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει όλα τα αντίμετρα/παροχές αξίας 1,1 δισ. ευρώ που έχει εξαγγείλει μέσω του Προϋπολογισμού για το 2019.

  Στο "εσωτερικό" υπάρχουν οι πιέσεις για  επίδομα θέρμανσης, οι οποίες μένει να φανεί πώς και αν θα μπορέσουν να "αποτυπωθούν" δημοσιονομικά, αλλά και από ποια πηγή θα "τροφοδοτηθούν". Σε κάθε περίπτωση τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να "κλειδώσουν", ειδικά για τον δημοσιονομικό χώρο του 2018, με αρμόδια στελέχη να θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο μήνα τον Νοέμβριο και τα στοιχεία που τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων