Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Οκτ-2018 07:41

  Τραβούν την ανηφόρα τα φέσια του ΕΣΥ

  Τραβούν την ανηφόρα τα φέσια του ΕΣΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα 396 εκατ. ευρώ άγγιξαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων το οκτάμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αυξημένα κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2017.

  Και ενώ οι οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία, γιατρούς κτλ) φαίνεται πως έχουν μπει σε ομαλή τροχιά απομείωσης- τα χρέη του Οργανισμού μέχρι και τον Αύγουστο ήταν 262 εκατ. ευρώ από 532 εκατ. στα τέλη του προηγούμενου έτους- δεν συμβαίνει το ίδιο με το ΕΣΥ

  Την ίδια ώρα τα στοιχεία από τις Ενισχύσεις Πιστώσεων / Επιχορηγήσεις - Πληρωμές Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων Γενικής Κυβέρνησης Αυγούστου 2018 που έδωσε το ΥΠΟΙΚ, δείχνουν πως οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων ήταν 86,9 εκατ. ευρώ και οι  πληρωμές τους μόνο 0,6 εκατ. ευρώ.

  Πρόσφατα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα "φέσια" που πνίγουν την αγορά, σημειώνοντας πως τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται συστηματικά ιατρικά υλικά για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, με άτυπες διαδικασίες, χωρίς την απαραίτητη σύναψη συμβάσεων, ενώ διαβεβαιώνουν τους προμηθευτές ότι θα επακολουθήσει άμεσα η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων και την αποπληρωμή για τις προμήθειες που εκτέλεσαν.

  Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, ο "Ευαγγελισμός", όπου το σύνολο των χρεών από τις ατιμολόγητες προμήθειες, εκτιμάται, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, πως ότι υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ.

  Οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικά, αναλώσιμα συνεχίζονται όπως σημειώνουν ενώσεις εργαζομένων, όχι μόνο σε νοσοκομεία της Περιφέρειας, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, αλλά και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της συμπρωτεύουσας. Τα κενά συμπληρώνουν η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων, κυρίως για τις ακτινοθεραπείες, και οι ελλείψεις σε προσωπικό.  

  Η τελευταία καταγραφή από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, έδειχνε ότι πενήντα νοσοκομεία στην Ελλάδα δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν υλικά και φάρμακα με αποτέλεσμα να καθυστερούν επεμβάσεις.

  Τα νοσοκομεία στο σύνολό τους έχουν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, αντί για 70 που χρειάζονται, και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού είναι λίγες με φθαρμένη υλικοτεχνική υποδομή. Η αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών, συμπλήρωνε η ΠΟΕΔΗΝ, ξεπερνά πολλές φορές τις οκτώ ώρες.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

    
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων