Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Οκτ-2018 16:45

  "Άνοιξε" το μέτωπο του ελληνικού Συνταξιοδοτικού στην Bundestag

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Άνοιξε" το μέτωπο του ελληνικού Συνταξιοδοτικού στην Bundestag

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη
   
  Στην ημερήσια διάταξη της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, της Bundestag, αρχίζει και μπαίνει σιγά – σιγά το ζήτημα της ενδεχόμενης μη εφαρμογής των περικοπών των συντάξεων το 2019 στην Ελλάδα.

  Αφορμή για να ασχοληθεί ξανά η Bundestag με δημοσιονομικά θέματα της Ελλάδας (για πρώτη φορά μετά την έγκριση του μεταμνημονιακού προγράμματος τον περασμένο Ιούνιο) ήταν επερώτηση  βουλευτή του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος της Μέρκελ (CDU), Κλάους –Πέτερ Βιλς προς τη Γερμανίδα Υφυπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λάμπρεχτ σε σχέση με το θέμα αυτό.         

  Συγκεκριμένα, ο κ. Βιλς, με αφορμή δημοσίευμα της FAZ στο θέμα αυτό (σ.σ. της ενδεχόμενης μη περικοπής των ελληνικών συντάξεων),  ρώτησε προχθές  την κα. Λάμπρεχτ για το ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση  από την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις το 2019, τις οποίες είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς.

  Η Γερμανίδα υφυπουργός Οικονομικών, απέφυγε –επί της ουσίας – να απαντήσει, στο ερώτημα. Με άλλα λόγια, δεν απάντησε στο τι σημαίνει για την κυβέρνηση της χώρας, μία τέτοια αλλαγή στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο ψήφισε η Bundestag  μόλις δυόμιση μήνες πριν.  

  Το μόνο το οποίο δήλωσε ήταν πως "η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το Πρόγραμμα Προσαρμογής του ESM στις 20 Αυγούστου".

  Η κα. Λάμπρεχτ, σημείωσε, επίσης, πως "η Ελλάδα, όπως και τα άλλα κράτη –μέλη, θα καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου". Και συμπλήρωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το προσχέδιο αυτό και θα προχωρήσει σε μία αξιολόγηση της δημοσιονομικής εξέλιξης".

  Όσον αφορά την "προσαρμογή του συνταξιοδοτικού το 2019", η κα. Λάμπρεχτ ανέφερε πως πρόκειται για ένα "μέτρο", το οποίο "πέρασε"  "μαζί με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2020", βρίσκεται "στα πλαίσια του Προγράμματος του 2017" και "σχετίζεται με τους δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο μετά το 2018".

  Η ίδια τόνισε πως η Ελλάδα, "πέρα από τις τακτικές διαδικασίες στα πλαίσια των ευρωπαϊκών διαδικασιών δημοσιονομικής εποπτείας, υπόκειται σε μία εντατική μετα-μνημονιακή παρακολούθηση".  

  Επιπρόσθετα, σημείωσε πως "η πρώτη έκθεση παρακολούθησης των θεσμών, μετά το τέλος του Μνημονίου, θα πρέπει να παρουσιασθεί τον Νοέμβριο".

  Επίσης, η κα. Λάμπρεχτ τόνισε πως  το "Eurogroup θα καταλήξει στο συμπέρασμά του σε σχέση με το αποτέλεσμα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης". Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου οικονομικών μιλώντας στο Capital.gr διευκρίνισαν πως "δεν θα προδικάσουμε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης". Συμπλήρωσαν όμως πως αυτό που ενδιαφέρει την Ευρώπη είναι μια δυνατή Ελλάδα με ισχυρή ανάπτυξη και βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη.

  Όπως σημείωσε στο τέλος, της τοποθέτησης, η Γερμανίδα Υφυπουργός Οικονομικών, "η Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, θα εμπλακεί σε αυτό το θέμα, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία".

  Σε κάθε περίπτωση η επερώτηση του κ. Βιλς δεν είναι "τυχαία". Ο ίδιος παλαιότερα είχε ταχθεί υπέρ του Grexit. Συνεπώς, όπως αναφέρουν πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο, το "ενδιαφέρον" του για τις συντάξεις στην Ελλάδα αποτελεί μάλλον "προειδοποίηση" μεγαλύτερων αντιδράσεων Γερμανών βουλευτών του CDU που βρίσκονται στα δεξιά της Μέρκελ και φυσικά του AfD, αλλά και των Φιλελευθέρων...

  Το υπόβαθρο της ερώτησης του Γερμανού βουλευτή 

  Χρήζει προσοχής πάντως η εκκίνηση της κοινοβουλευτικής συζήτησης στη Γερμανία για το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων στην Ελλάδα το 2019, σε μία στιγμή όπου τόσο το CDU-CSU, όσο και το SPD (τα οποία συναπαρτίζουν την κυβέρνηση του "Μεγάλου Συνασπισμού") βρίσκονται μπροστά σε μία νέα πολιτική δοκιμασία: τις τοπικές εκλογές στη  Βαυαρία την ερχόμενη Κυριακή 14 Οκτωβρίου και τις εκλογές στο Έσσεν στις 28 Οκτωβρίου.

  Και για τις δύο κάλπες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση και των δύο κυβερνητικών πολιτικών σχηματισμών. 

  Ιδίως στη Βαυαρία το CSU αναμένεται να πέσει ακόμα και στο 33% έναντι 47% που είχε κερδίσει στις τελευταίες τοπικές εκλογές. Το SPD φαίνεται πως θα πέσει  στο 10% έναντι του 20% που είχε λάβει στις κάλπες το 2013!

  Βασικοί κερδισμένοι αναμένεται να είναι οι Πράσινοι, καθώς οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν 18%, αλλά και το ακροδεξιό AfD που αναμένεται να λάβει 14%.

  Η άνοδος του ΑfD δεν οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες αναγνώσεις των περισσοτέρων αναλυτών και πολιτικών στη Γερμανία,  μόνο στις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης (πάνω στη Γερμανία) αλλά και στις αλλεπάλληλες διασώσεις της Ελλάδας μετά το 2010.

  Με άλλα λόγια, όπως παραδέχονται διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο, ενδεχόμενο "ναι" του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ σε άλλη μία  "διάσωση" που θα αφορά την Ελλάδα (έστω και αν αυτή τη φορά  σχετίζεται με τις... συντάξεις και όχι τη χώρα συνολικά), στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενδεχομένως να οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες του Μεγάλου Συνασπισμού και ιδίως του CDU προς την άκρα δεξιά. 

  Μπορεί έως την ώρα των αποφάσεων στο Eurogroup τον ερχόμενο Δεκέμβριο  να έχουν παρέλθει, προφανώς, οι κάλπες σε Βαυαρία και Έσσεν αλλά είναι απρόβλεπτο το μέγεθος του πολιτικού αντίκτυπου τους στην ίδια τη   γερμανική κυβέρνηση, καθώς αυτή θα οδεύει προς την κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες...

  Ήδη η Μέρκελ έχει δεχθεί ένα χτύπημα εκ δεξιών από τη μη εκλογή του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός της που η ίδια πρότεινε. Η ρωγμή αυτή δεν επεκτάθηκε, παραπέρα, καθώς πριν λίγες μέρες εκλέχτηκαν οι υφιστάμενοι του προέδρου της Κ.Ο. του CDU-CSU τους οποίους η ίδια η Καγκελάριος επιθυμούσε.

  Ωστόσο, το πιο πιθανόν είναι ότι  οι τάσεις αμφισβήτησης συνολικά προς την ηγεσία του Μεγάλου Συνασπισμού (Μέρκελ, Ζέεχοφερ, Νάλες)  να αναζωπυρωθούν την επομένη της 14ης και 28ης Οκτωβρίου. 

  Επόμενο ορόσημο θα είναι η 6η Δεκεμβρίου, όπου το πανεθνικό συνέδριο του CDU θα εκλέξει νέα ηγεσία. Για την ώρα, πάντως δεν φαίνεται να είναι κυρίαρχη η τάση εξόδου της Μέρκελ.

  Το σίγουρο, όμως, φαίνεται  είναι πως το ζήτημα της ηγεσίας στο CDU  δεν θα έχει ξεκαθαρισθεί πριν τις 2-3 Δεκεμβρίου, οπότε  είναι προγραμματισμένο το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

  Όποια, όμως, και αν είναι η ηγεσία του CDU το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, αυτή θα πρέπει να αναμετρηθεί πολύ πιθανόν με την Κ.Ο. της στην Bundestag, αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεχθούν το ελληνικό αίτημα περί μη περικοπής των συντάξεων. 

  Έτσι μπορεί για την ώρα, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο, "η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία να έχει στραφεί εξολοκλήρου στην Ιταλία",  με αποτέλεσμα το  τι θα γίνει με τις συντάξεις στην Ελλάδα "να μην είναι καν αντιληπτό" από τη γερμανική κοινή γνώμη και την πολιτική, αλλά μπορεί να μην συμβεί το ίδιο, αν το θέμα αυτό έλθει στην Bundestag πχ προς το τέλος του 2018. 

  Αν και η γερμανική κυβέρνηση "δεν αναμένεται" –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- να φέρει "σφοδρές αντιρρήσεις" στην Κομισιόν στο ελληνικό αίτημα μη περικοπής των συντάξεων, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εντελώς βέβαιη ή έστω  "αναίμακτη" πολιτικά για την ηγεσία του CDU-CSU η έγκρισή του από μία άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του εν λόγω σχηματισμού. 

  Ήδη το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU  (Wirtschaftsrat-CDU)  κατηγόρησε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς πως άφησε ανοιχτό το "παράθυρο" για τη "συμμετοχή" των Γερμανών αποταμιευτών στα ρίσκα όχι μόνο των ιταλικών, αλλά και των ελληνικών τραπεζών.  Μπροστά του το CDU και το SPD έχουν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά και τρεις τοπικές εκλογές σε αντίστοιχα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι  δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη  άνοδο του AfD.

  Κάπου εκεί, δηλαδή μετά τις εκλογές στα ανατολικογερμανικά κρατίδια (ή το αργότερο στις αρχές του 2020) θα γίνει και το ενδιάμεσο  check-up της 4ετούς θητείας του Μεγάλου Συνασπισμού, όπως θύμισε την περασμένη Κυριακή στην Bild  –με νόημα– ο τέως ΥΠΟΙΚ και νυν πρόεδρος της Bundestag, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Aυτό είναι το έσχατο ορόσημο για το μέλλον του Μεγάλου Συνασπισμού και των ηγετών του, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr στο Βερολίνο. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων