Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Οκτ-2018 16:34

  Καθοριστική για τις τράπεζες η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Καθοριστική για τις τράπεζες η επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές

  Του Γ. Αγγέλη 

  Είναι ευθύνη της κυβέρνησης, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους στους οποίους απευθύνθηκε το Capital.gr, η αναζήτηση "μέσων" για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. 

  Και με δεδομένο ότι οι καταθέσεις δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση και για οποιονδήποτε λόγο να "αγγιχτούν" (bail-In) για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα, η μοναδική διέξοδος –πέραν της πιθανής χρήσης κάποιων "εργαλείων" τύπου SPV– είναι η προσέλκυση επενδυτών μέσω του Δημοσίου. Ήτοι η προσέλκυση επενδυτών στο δημόσιο χρέος, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως και έτσι στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα...

  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο ΥΠΟΙΚ και τον ΟΔΔΗΧ έχουν αυξηθεί οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση και προώθηση ενός σχεδίου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για το 2019, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο και θα δρομολογήσει σε τιμές αγοράς πλέον την προσέλκυση κεφαλαίων, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις τράπεζες

  Στη σημείο αυτό, όμως, μπαίνουν οι προϋποθέσεις. Όπως παραδέχονται στο επιτελείο του ΥΠΟΙΚ για να δημοσιοποιηθεί ένα πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για μια σειρά ζητήματα που συνθέτουν τις εγγυήσεις αξιοπιστίας για το ελληνικό Δημόσιο όπως: 

  - Η έγκριση από τις κοινοτικές διαδικασίες ελέγχου του ευρωπαϊκού εξαμήνου του Προϋπολογισμού του 2019 χωρίς "αστεράκια" από πλευράς Κομισιόν. Το πρόβλημα δεν είναι η ενσωμάτωση ή όχι της περικοπής των συντάξεων στον Προϋπολογισμό, αλλά η συνολική έγκριση ή επιφύλαξη για τον Προϋπολογισμό του 2019. 

  - Η ενεργοποίηση της απόφασης για την επιστροφή των "κερδών" από τα ANFAs και SMPs από τις κεντρικές τράπεζες, καθώς αυτή η απόφαση έχει ως προϋπόθεση τη συνεπή με το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας πορεία της ελληνικής οικονομίας.  

  - Η στάση της ΕΚΤ και ειδικά η επανεξέταση αποφάσεων και μέτρων που έχουν συνδεθεί με τα μέτρα προληπτικής παρέμβασης της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο του 2015. Ένα από αυτά, ίσως το πλέον κρίσιμο, όπως αναφέρεται αρμοδίως, είναι η επανεξέταση του "ορίου" των 8 δισ. ευρώ που έχει θέσει η ΕΚΤ (SSM) όσον αφορά τις επενδύσεις τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η αύξηση του ορίου αυτού (εκτιμάται ότι θα αρκούσαν τα 3-5 δισ. ευρώ) θα διευκόλυνε ώστε να υπάρξει, επιτέλους, ένας "market maker" (τράπεζες) στην πολύ μικρή αγορά ελληνικών ομολόγων, που σήμερα διαμορφώνει τιμές σε ημερήσια βάση με τζίρους ελάχιστων εκατομμυρίων. Η παρέμβαση αυτή σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές θα έχει ένα επιπλέον θετικό αποτέλεσμα και για τις τράπεζες καθώς θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν άλλο ένα asset που θα στηρίζει την ασθμαίνουσα κερδοφορία τους...

  Η αξιοπιστία του Δημοσίου 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr ήδη διαμορφώνεται ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ ο οποίος για το 2019 αναμένεται ότι θα αποτυπώνει τόσο τις επιδιώξεις του ελληνικού Δημοσίου όσον αφορά τη "στρατηγική" εμβάθυνσης της εξαιρετικά ρηχής αγοράς ελληνικών ομολόγων, όσο και το ενδιαφέρον των αγορών για τα ελληνικά ομόλογα που θα καθορίσει και το "κόστος" αυτής της εξόδου μεσοπρόθεσμα. 

  Όσον αφορά το εύρος της αγοράς των διαθέσιμων ομολόγων, όπως υπολογίζεται από τους primary dealers, είναι εξαιρετικά μικρό, σχεδόν "αόρατο" στο επενδυτικό κοινό, αφού το σύνολο των διαθέσιμων στην αγορά τίτλων δεν ξεπερνά τα 14-16 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό επιτρέπει τη διαμόρφωση τιμών καθημερινά με πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών, της τάξης των 2-3 εκατ. ευρώ, γεγονός που δεν συμβαίνει για καμία οικονομία του μεγέθους της ελληνικής. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η απελευθέρωση από την ΕΚΤ (SSM) του ορίου των 8 δισ. ευρώ που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για αγορές ελληνικών κρατικών τίτλων, ή έστω η αύξησή του κατά 3-5 δισ. ευρώ, θα έχει καθοριστική σημασία και διπλό όφελος. Από τη μία πλευρά θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν με μεγαλύτερο εύρος συναλλαγών στη διαμόρφωση των τιμών και από την άλλη θα προσφέρει σ' αυτές τη δυνατότητα να εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους assets που θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους...

  Ταυτόχρονα η συστηματική ενεργοποίηση ενός προγράμματος εκδόσεων για το οποίο οι αγορές θα έχουν έγκαιρη και σταθερή πληροφόρηση θα επιτρέψει να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στις επενδυτικές επιλογές των θεσμικών επενδυτών ταυτόχρονα και παράλληλα με τις εκ νέου αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μια συστηματική και προγραμματισμένη πολιτική έκδοσης ομολόγων, καθώς όλες οι εκδόσεις έχουν υλοποιηθεί δοκιμαστικά και στη διάρκεια "ευκαιριών" που παρουσίαζε η διακύμανση των αγορών. 

  Η κληρονομιά του PSI

  Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί επενδυτές που μπήκαν σ' αυτές τις εκδόσεις βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι σε χαμηλότερες τιμές... Σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, το ίδιο φαινόμενο άλλωστε –και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερες "ζημίες"–  έχει συμβεί στο παρελθόν με το περιβόητο PSI στο οποίο πολλοί θεσμικοί υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική ζημία, γεγονός που έχει αποτυπωθεί στο DNA των θεσμικών επενδυτών έναντι των ελληνικών κρατικών τίτλων. 

  Που σημαίνει ότι θα χρειασθεί αφενός μια συστηματική παρουσία και πάλι του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, χωρίς "εκπλήξεις" και αφετέρου εγγυήσεις που θα διασφαλίζονται από την "ενισχυμένη εποπτεία" που έχουν προβλέψει οι συμφωνίες του περασμένου Ιουνίου και οι οποίες θα αποτυπώνονται στη σταδιακή αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

  Οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα είναι "δεμένο" εξαρχής με την ανάγκη έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, αλλά θα "ξεκινάει" από τις δυνατότητες απορρόφησης από την αγορά σε κατά το δυνατόν ανεκτές τιμές. Αυτές οι τιμές στις αρχικές εκδόσεις αναμένεται να είναι σχετικά υψηλότερες από τους τελικούς στόχους του προγράμματος. Άλλωστε αναγνωρίζεται από το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ ότι στην επίσημη "είσοδο" στις αγορές, μετά το τέλος του προγράμματος, θα χρειασθεί να πληρωθεί ένα "εισιτήριο" που θα ορίσουν οι αγορές και όχι το ελληνικό Δημόσιο...     
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων