Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Οκτ-2018 17:15

  Coral gas: Πώς βάζει φρένο στο λαθρεμπόριο του LPG

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Coral gas: Πώς βάζει φρένο στο λαθρεμπόριο του LPG

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Προ ημερών δόθηκαν από την ΑΔΑΕ στοιχεία για τη νέα μορφή λαθρεμπορίου, στο υγραέριο κίνησης. Τι ακριβώς συμβαίνει; Οι επιτήδειοι διαθέτουν στους οδηγούς αντί για υγραέριο κίνησης, βιομηχανικό υγραέριο: το μεν πρώτο έχει φόρο 430 ευρώ ο μετρικός τόνος το δε δεύτερο μόλις 60 ευρώ ο μετρικός τόνος. Τι και εάν όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς ότι το βιομηχανικό υγραέριο έχει λιγότερο προπάνιο (και επηρεάζει την απόδοση του κινητήρα) και υψηλότερες θειούχες ενώσεις που βλάπτουν το περιβάλλον. Το κίνητρο είναι υψηλό: υπολογίζεται ότι περίπου 65 χιλιάδες μετρικοί τόνοι διακινούνται παράνομα και οδηγούν σε απώλειες για το δημόσιο ταμείο ύψους 40 εκ. ευρώ (από ΕΦΚ, ΦΠΑ, φόρους εισοδήματος).

  Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους οδηγούς είναι ότι εκτός από την χαμηλότερη απόδοση προξενούνται φθορές στους κινητήρες. Εάν είστε οδηγός αυτοκινήτου υγραερίου και χωρίς ιδιαίτερο λόγο – ιδιαίτερα το χειμώνα – από το υγραέριο γυρνά το αυτοκίνητο στη βενζίνη, τότε πρέπει να ξαναδείτε από που αγοράζεται καύσιμο, αφού το υγραέριο πιθανόν λόγω νοθείας δεν δίνει την αναγκαία ισχύ στον κινητήρα. 

  Τα προβλήματα αυτά, πάντως, με δεδομένη και τη ραθυμία των κρατικών ελεγκτικών αρχών να εφαρμόσουν καινοτόμα συστήματα ελέγχου και εποπτείας της αγοράς, έρχεται να λύσει η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι υγιείς εταιρείες του κλάδου.

  Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Coral Gas ξεκινά να εφαρμόζει στο υγραέριο που διαθέτει το καινοτόμο πρωτοποριακό στην Ευρώπη σύστημα μοριακής ιχνηθέτησης του υγραερίου που διαθέτει στο δίκτυο των πρατηρίων της. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχουν και παρακολούθησης από την εταιρεία μέχρι την αντλία του πρατηρίου που έρχεται να προστεθεί και σε άλλες καινοτομίες της εταιρείας όπως ο μετρητής μάζας και το GPS που έχει εφοδιαστεί ο στόλος των βυτιοφόρων της Coral Gas, ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Παναγιώτης Χαριτόπουλος. 

  Το σύστημα μοριακής ιχνηθέτησης στο υγραέριο είναι το πρώτο που τοποθετείται σε χώρα της ΕΕ και προέρχεται από την εταιρεία Authentix που είναι εξειδικευμένη στο συγκεκριμένο τομέα. Ο ιχνηθέτης τοποθετείται σε ελάχιστη ποσότητα (miligram ανά τόνο) δεν μπορεί να αλλοιωθεί, ούτε αφαιρείται και μπορεί να ελεγχθεί επιτόπου με ειδικά συστήματα δίνοντας πληροφορίες για το εάν το καύσιμο έχει νοθευτεί και πόσο. 

  Τα χαρακτηριστικά του μοριακού ιχνηθέτη είναι ότι:
  Εισάγεται στο υγραέριο σε απειροελάχιστες ποσότητες και ανιχνεύεται μόνο από εξειδικευμένο εξοπλισμό.
  Ανιχνεύει μεταβολές στη σύσταση του υγραερίου με εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια.
  Χρησιμοποιείται χωρίς να επηρεάζει καμία από τις φυσικές ή χημικές ιδιότητες του υγραερίου, είναι απολύτως ασφαλής και εγκεκριμένος για όλους τους κινητήρες.

  Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα και την Coral Gas το σύστημα ελέγχουν εγκαταστάθηκε εξ αρχής με τη συνδρομή της βρετανικής εταιρείας. 

  Η Coral Gas διάδοχος της Shell που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται με τη Shell gas στο υγραέριο το 1965 και από το 2010 πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Motor Oil Hellas, σήμερα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (περίπου 27% με πωλήσεις 135 χιλ μτ).  Από το 2010 έχει υλοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 38 εκ. ευρώ, ενώ φέτος και το 2019 προγραμματίζει ετήσιες επενδύσεις ύψους 5 εκ. ευρώ κάθε χρόνο. Διαθέτει πάνω από 320 πρατήρια, εκ των οποίων 97 είναι ιδιολειτουργούμενα.

  Όπως και η Coral στα πλάνα της Coral Gas είναι να διατηρήσει την ηγετική θέση της στην ελληνική αγορά ενώ επιπλέον σχεδιάζει την επέκτασή της (ήδη βρίσκεται στην Κύπρο ενώ έχει τα δικαιώματα του σήματος Shell για Σκόπια, Σερβία και Αλβανία).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων