Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Οκτ-2018 11:21

  FT: Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  FT: Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:23

  Οι ανησυχίες των επενδυτών ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες ίσως να μην έχουν αρκετά κεφάλαια για να ανταπεξέλθουν στους νέους στόχους μείωσης των μεγάλων χαρτοφυλακίων επισφαλών απαιτήσεων, ήταν αυτές που οδήγησαν στις χθεσινές υψηλές απώλειες των τραπεζικών μετοχών, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

  Όπως επισημαίνεται, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας με βάση τα assets, υποχώρησε κατά 20%, μειώνοντας τη χρηματιστηριακή της αξία σε λιγότερα από 600 εκατ. ευρώ.

  Η τράπεζα ανταποκρίθηκε προσπαθώντας να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι το σχέδιό της για την αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ, παραμένει ακόμη σε τροχιά.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, παραμένουν οι ανησυχίες ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα δυσκολευτεί να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη έκδοση ομολόγου, εξαιτίας της αναταραχής στις αγορές από τις ανησυχίες για την Ιταλία και τις αναδυόμενες αγορές.

  Οι επενδυτές έχουν επίσης "φοβηθεί" από τα σχέδια που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία ανέρχονται αυτή επί του παρόντος στο 40% των δανείων τους..

  Εάν οι τράπεζες, επισημαίνουν οι FT, πουλήσουν τα επισφαλή δάνεια κάτω από τη λογιστική τους αξία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες που θα μείωναν τα αποθέματά τους και θα απαιτούσε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

  Αναλυτές στην Αθήνα δηλώνουν ότι η κατάρρευση των τιμών των τραπεζικών μετοχών σχετίζεται με την αναταραχή στην ιταλική αγορά ομολόγων, καθώς πολλοί short sellers χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως υποκατάστατο για την Ιταλία.

  "Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα είναι χαμηλή, κάτι που δεν βοηθάει, και η αύξηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων θέτει δυσκολεύει τις ελληνικές αγορές", τόνισε ένας αναλυτής.

  "Η αγορά ομολόγων δεν είναι ανοιχτή στην Τρ. Πειραιώς δεδομένης της εγχώριας και ευρωπαϊκής μεταβλητότητας, η οποία έχει εγείρει ανησυχίες από τους επενδυτές", ανέφερε η Morgan Stanley σε note της.

  Υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης σχολίασε ότι το sell-off της Τετάρτης ήταν μία υπερβολική αντίδραση από μια αδύναμη και ρηχή αγορά στην οποία επικρατούν οι short sellers. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι τράπεζες παραμένουν καλά κεφαλαιοποιημένες και σε καλό δρόμο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με την ΕΚΤ για τη μείωση των NPEs, που αντιστοιχούσαν σε 88 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, περίπου στο μισό ΑΕΠ της χώρας.

  Οι FT αναφέρουν ότι η Τρ. Πειραιώς είναι η πιο αδύναμη μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών, με το υψηλότερο ποσοστό NPE (54,7%) και το χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (13,6%). Ωστόσο, η τράπεζα πούλησε ή επαναδιαπραγματεύτηκε επισφαλή δάνεια 5,4 δισ. ευρώ πέρυσι, μειώνοντας το σύνολο των NPEs στα 29,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

  "Με την Ελλάδα να μην μπορεί να επιστρέψει στις κρατικές αγορές ομολόγων, η Τρ. Πειραιώς δεν αναμένεται να αντλήσει νέα κεφάλαια. Αλλά δεν βρίσκεται (η τράπεζα) αντιμέτωπη με μια αυστηρή προθεσμία για την ολοκλήρωση της άντλησης κεφαλαίων", ανέφερε ο ίδιος τραπεζίτης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων