Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Οκτ-2018 21:00

  Γιατί ο Τσακαλώτος έχει δύο μήνες για να "πείσει" για τις συντάξεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γιατί ο Τσακαλώτος έχει δύο μήνες για να "πείσει" για τις συντάξεις

  Του Γ. Αγγέλη

  Όπως αναφέρεται "αρμοδίως" από κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κρίσιμο θέμα που θα κρίνει την τελική απόφαση για το πως και με ποιες συνοδευτικές παρεμβάσεις θα μπορούσε να μην υλοποιηθεί από 1/1/2019 η περικοπή των (παλαιών) συντάξεων, είναι το που θα "κλείσουν" οριστικά τα μεγέθη του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα έχουν επιτευχθεί το 2017 και το 2018. Και οι σχετικές αποφάσεις, εκτός απροόπτου, θα οριστικοποιηθούν στο Eurgoroup της 3ης Δεκεμβρίου. 

  Στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (συγκεκριμένα στις 22 του μήνα), η Κομισιόν θα έχει στα χέρια της τα τελικά στοιχεία για το πώς έκλεισε το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και τις προβολές εκτίμησης εκτέλεσης του 2018.

  Αν επιβεβαιωθεί ότι αυτά, όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, κινούνται πράγματι στο επίπεδο του 4,1% - 4,2% του ΑΕΠ, ήτοι κινούνται στα όρια των στόχων που είχε θέσει και προαγγείλει ως ρεαλιστικά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τότε οι "προβολές” των στόχων για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, για το 2019 και 2020 είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθούν, με δεδομένη και την τεχνική ανάλυση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν.

  Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εύκολα και οριστικά μέσα από τις διαδικασίες αυτές πριν από τα τέλη Νοέμβρη, ώστε η συγκεκριμένη έκθεση της Κομισιόν να βρίσκεται έγκαιρα στο Euroworking Group και στην συνέχεια στα χέρια των ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup του Δεκέμβρη. 

  Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν πάντως ότι η συζήτηση αυτή στο EWG και το Eurogroup θα εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον που θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευνοϊκό για την Ελλάδα εφ' όσον οι στόχοι διαφαίνεται ότι μπορούν να επιτευχθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ το "κλίμα" είναι πλέον "θετικά επιφυλακτικό", γεγονός που επέτρεψε στον πρόεδρο του Eurogroup τη Δευτέρα να εκφρασθεί σε ανάλογο κλίμα. 

  Το "περιβάλλον" στο οποίο θα διεξαχθεί αυτή η συζήτηση θα έχει σαν κεντρικό σημείο προσοχής του όχι την Ελλάδα, αλλά τα δύο ελλείμματα, της Ιταλίας και της Γαλλίας, τα οποία εμφανίζονται αυξημένα στους Προϋπολογισμούς του 2019. 

  Η μεν Γαλλία θα εμφανίσει έναν προϋπολογισμό με αυξημένο το έλλειμμα στο 2,9% του ΑΕΠ, με στόχο την εξυπηρέτηση ενός προγράμματος φοροελαφρύνσεων, κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων.

  Η δε Ιταλία, μετά από μεγάλες τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησής της, που παρ' ολίγο να οδηγήσουν σε παραίτηση τον υπουργό Οικονομικών, θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό με αυξημένο έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, παρά το υψηλό της χρέος, με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί αναταραχή στις αγορές. 

  Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα τεθεί προς συζήτηση ο προϋπολογισμός της Ελλάδας. Και θα είναι δύσκολο, όπως αναφέρουν πηγές του capital.gr στην Κομισιόν, "να διατυπωθούν επιφυλάξεις όταν η χώρα επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,2% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τις αρχικές της δεσμεύσεις, την ίδια στιγμή που δύο οικονομίες όπως η ιταλική και η γαλλική δρομολογούν ελλείμματα πολύ κοντά στο όριο του 3% του ΑΕΠ...". 

  Η συζήτηση και η ...ζύμωση σε αυτό το περιβάλλον άρχισε στην πραγματικότητα εκτός ατζέντας του Eurogroup τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αν και η πραγματική ένταση αφορούσε το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού...

  Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης βέβαια κυριάρχησε το κρίσιμο θέμα των επικείμενων αλλαγών στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης: η διεύρυνση του ρόλου του ESM, με αρμοδιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν εφ' όσον χρειασθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών. 

  Στο σημείο αυτό φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων και είναι πολύ πιθανό στην Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη να δοθεί το πράσινο φως στην κατεύθυνση αυτή. Εκεί που ακόμα υπάρχουν διαφορές που πρέπει να λυθούν είναι το πώς και με ποιες προϋποθέσεις ο ESM θα μπορεί να ανταποκριθεί σε αιτήματα χωρών για "προληπτικές γραμμές στήριξης", εάν και εφ' όσον εμφανισθεί ανάγκη στο μέλλον ...     

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων