Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Οκτ-2018 20:00

  Τράπεζες: Μονομερείς πωλήσεις συμμετοχών σε κοινοπρακτικά δάνεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τράπεζες: Μονομερείς πωλήσεις συμμετοχών σε κοινοπρακτικά δάνεια

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Σε πωλήσεις μειοψηφικών "πακέτων" που κατέχουν σε επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα προχωρούν εφεξής οι τράπεζες προκειμένου να απεγκλωβιστούν από περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων χωρίς ισχυρές πιθανότητες επιτυχίας.

  Η εξέλιξη της θεωρούμενης υγιούς –μέχρι πρότινος– Folli Follie, μαζί με τους ανοδικά αναθεωρημένους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά την επόμενη τριετία, δημιουργούν πλέον έντονη καχυποψία σε επενδυτές και επόπτες και τεράστια πίεση στις τράπεζες να αντιμετωπίζουν σύντομα και αυστηρά τα ανοίγματα των επιχειρήσεων.

  Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα εγκαταλείψουν πλέον περιπτώσεις κοινοπρακτικών δανείων των οποίων οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης τραβούν σε μάκρος, πουλώντας μονομερώς ποσοστά συμμετοχών τους σε ξένα funds. Ήδη από τα τέλη του τρέχοντος έτους οι "ισορροπίες" στο τοπίο των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων θα αλλάξουν άρδην, με τις τράπεζες να πραγματοποιούν "ηρωική έξοδο" από όσες αναδιαρθρώσεις έχουν βαλτώσει, ενώ εφεξής δεν θα μπαίνουν σε καμία αναδιάρθρωση εφόσον αυτή δεν δείχνει να οδηγεί σε εξυγίανση της επιχείρησης εντός 1-2 ετών.

  Οι πωλήσεις συμμετοχών

  Εξαιρουμένης της περίπτωσης της Euromedica, όπου οι τρεις από τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν την πώληση των ποσοστών τους στο αμερικανικό fund Farallon, τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν στο σκέλος της αντιμετώπισης των επιχειρηματικών NPLs σηματοδοτούνται από την απόφαση της Eurobank να πωλήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις μειοψηφικές συμμετοχές της στις εταιρείες Σαρακάκης και Χαλυβουργία Ελλάδος (Μάνεσης). Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κεφαλαίου", ο διαγωνισμός για την πώληση σε fund τρέχει, με μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά για το "πακέτο" του Σαρακάκη, που συνοδεύεται από ακίνητα ως εμπράγματη εξασφάλιση.

  Η ολοκλήρωση της πρώτης πώλησης μειοψηφικής συμμετοχής τράπεζας από κοινοπρακτικό δάνειο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", η Eurobank εξετάζει την πώληση και άλλων συμμετοχών, της τάξεως των 30-50 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν αναλόγως των εξασφαλίσεων (προσημειώσεων) που διαθέτουν. Το παράδειγμα της Eurobank αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες.

  Οι πωλήσεις μειοψηφικών συμμετοχών σε προβληματικά κοινοπρακτικά δάνεια σε ξένα funds θα υποκαταστήσουν πλήρως τις τράπεζες στη θέση του πιστωτή των επιχειρήσεων. Προφανώς, οι πωλήσεις των συμμετοχών θα γίνουν σε discount, το οποίο όμως κρίνεται προτιμότερο για τις τράπεζες από το να πελαγοδρομούν εσαεί σε ανέφικτες αναδιαρθρώσεις, πολλαπλασιάζοντας τις ζημίες τους.

  Μέχρι σήμερα οι αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρηματικών δανείων σπάνια έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα. Αφενός διότι οι μέτοχοι των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων έχουν, στην πλειονότητά τους, ακολουθήσει παρελκυστική τακτική. Αφετέρου διότι μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών υπήρχε διχογνωμία για τον τρόπο αναδιάρθρωσης και διαφορετικά συμφέροντα να ικανοποιηθούν. Και, επιπλέον, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δομή των αναδιαρθρώσεων που ακολουθήθηκε, με ρυθμίσεις-μπαλόνια (balloon), δεν απέδωσε.

  Τα "κουρέματα"

  Με τις εφεξής κινήσεις των τραπεζών για μονομερή αποχώρηση από περίπλοκες και αβέβαιες αναδιαρθρώσεις, τα funds που θα αγοράσουν τις συμμετοχές τους θα προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα σε βαθιές αναδιαρθρώσεις με γενναία "κουρέματα", δίνοντας και το μήνυμα για το ύψος των "κουρεμάτων" που θα απαιτηθεί για την εξυγίανση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι, αν τα funds προχωρήσουν σε μεγάλα "κουρέματα", τότε θα μπορέσουν ευκολότερα να πουλήσουν τις συμμετοχές που θα αγοράσουν.

  Η αποχώρηση των τραπεζών από μειοψηφικές τους συμμετοχές σε μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα αφορά περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων που "σέρνονται" τα τελευταία 3-4 χρόνια.

  Και αυτό, καταρχάς, λόγω της πιο απαιτητικής στοχοθεσίας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα ισχύει για την περίοδο 2019-2021. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός των ποσοτικών στόχων, οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν και ποιοτικούς στόχους, μεταξύ των οποίων οι κοινές λύσεις σε "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια. Παρά το ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα, οι τράπεζες έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις τους για την επίτευξη κοινών λύσεων σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, προσβλέποντας σε εντατικοποίηση των προσπαθειών τούς προσεχείς μήνες.

  Κυρίως, όμως, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν πλέον σε πολύ αυστηρότερη και έγκαιρη αντιμετώπιση προβληματικών επιχειρήσεων λόγω της εφαρμογής των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για τα "κόκκινα" δάνεια. Βάσει των κανόνων αυτών, οι τράπεζες θα πρέπει, ακόμα και για δάνεια που είναι ενήμερα, να εξετάζουν τη σχέση του συνολικού δανεισμού προς τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) της επιχείρησης και, εφόσον η αναλογία αυτή υπερβαίνει τις 6 φορές, θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το δάνειο ως μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα (NPE).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων