Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Σεπ-2018 12:31

  Γράφουν - σβήνουν τον προϋπολογισμό, για συντάξεις και αφορολόγητο

  Γράφουν - σβήνουν τον προϋπολογισμό, για συντάξεις και αφορολόγητο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Μετά το "αίτημα" της κυβέρνησης για τη (μη) μείωση των συντάξεων, το οποίο παραπέμπεται προς απόφαση για Δεκέμβριο και... βλέπουμε, ανοίγει μέτωπο και με τη μείωση του αφορολογήτου που έχει θεσπισθεί για το 2020. 

  Η ελληνική θέση για το αφορολόγητο -η οποία είχε διαφανεί το προηγούμενο διάστημα μέσα από τις πρωθυπουργικές δηλώσεις και όχι μόνο αλλά ξεκαθαρίστηκε χθες δια στόματος ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου- δεν θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό που τελεί υπό οριστικοποίηση (σ.σ. καθώς καταγράφει μόνο τις προβολές του 2019).

  Ωστόσο, επηρεάζει "εμμέσως" τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και τούτο γιατί αφενός δίδει το στίγμα προθέσεων και αφετέρου γιατί συνδέεται με τα αντίμετρα και με τον δημοσιονομικό "χώρο" της προσεχούς 4ετίας.

  Από την πλευρά τους οι θεσμοί τηρούν στάση αναμονής για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα, αλλά και θα παρουσιαστεί ατύπως στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που συνεδριάζει την ίδια ημέρα στο Λουξεμβούργο. Το Eurogroup της Δευτέρας, δεν έχει μεν ως θέμα την Ελλάδα (μία και το ζήτημα επιθυμείται να διατηρηθεί σε χαμηλούς τόνους τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο για μία σειρά από πολιτικούς και οικονομικούς λίγους), αλλά οι θεσμοί περιμένουν να δουν δύο στοιχεία:

  * Πώς θα αποτυπωθεί (αν τελικά αποτυπωθεί) το ελληνικό αίτημα του 2019 για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους. Η θέση που είχε μεταφερθεί στους θεσμούς κατά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα  ήταν ότι τα βασικά μεγέθη θα ακολουθήσουν τη "μορφή" του Μεσοπροθέσμου (με περικοπή συντάξεων) και ότι οι αλλαγές στους "αριθμούς" θα γίνουν στο προσχέδιο, όπως αυτό θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες με τη μορφή αιτήματος ένταξης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

  * Πώς θα τεκμηριώνεται η ελληνική θέση για υπερπλεονάσματα φέτος και το 2019, τα οποία θα πρέπει να είναι μόνιμου χαρακτήρα (πχ να μην προέρχονται από υποεκτέλεση του ΠΔΕ ή από έκτακτα έσοδα) και έτσι θα αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος για την περικοπή των συντάξεων. 

  Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης επιστρέφει από το ταξίδι στις ΗΠΑ στο οποίο συνόδευε τον Πρωθυπουργό. Θα ενσωματώσει τα τελευταία δεδομένα στο Προσχέδιο (σ.σ. την Παρασκευή αναμένονται στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης) και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο. 

  Προς το παρόν, γίνεται λόγος για υπερπλεόνασμα 900 εκατ. ευρώ το 2019 αλλά και για μία σημαντική υπέρβαση φέτος που επιτρέπει τη διανομή μερίσματος.

  Η κυβέρνηση, "ακούγοντας" και τις συστάσεις των επενδυτών, όπως αποτυπώθηκαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και μέσα από την έκθεση της Moody’s, επιχειρεί να διαμορφώσουν μία στάση που δεν θα προκαλέσει "εκπλήξεις" και να δείχνει ότι θα υπάρχει διαβούλευση. 

  Ωστόσο, ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μακρύς έως την τελική μορφή του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, αλλά και τις αποφάσεις που προς το παρόν προσδιορίζονται για τη σύνοδο του EWG της 22ας Νοεμβρίου (σε τεχνικό επίπεδο) και στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης της 3ης Δεκεμβρίου (σε πολιτικό επίπεδο). Ο λόγος για το ορόσημο που θεωρείται-  προς το παρόν - ως η πρώτη πιθανή ημερομηνία λήψης αποφάσεων, χωρίς να αποκλείεται μία νέα "αναβολή". Το ορόσημο της 3ης Δεκεμβρίου συνδέεται απλά  με το γεγονός ότι η έκθεση της Κομισιόν προσδιορίζεται να ανακοινωθεί το 2ο 15θήμερο του Νοεμβρίου...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων