Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 00:06

  Δίλημμα Ντράγκι για το ευρώ εν μέσω εμπορικού πολέμου και... δολαρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δίλημμα Ντράγκι για το ευρώ εν μέσω εμπορικού πολέμου και... δολαρίου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Δύο ισχυρά στοιχεία που αποφεύγεται σκόπιμα και σταθερά, να συσχετίζονται στις δημόσιες τοποθετήσεις των διοικητικών στελεχών της ΕΚΤ, διαμορφώνουν τα νέα δεδομένα για το ευρωνόμισμα πριν καν κλείσει δύο δεκαετίες κυκλοφορίας στις διεθνείς αγορές. 

  Στις αναλύσεις τους ορισμένοι κύκλοι της οικονομικής σκέψης στην Ευρωζώνη, επισημαίνουν ότι η ηγεσία της ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να πάρει σύντομα αποφάσεις και να πείσει γι' αυτές τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωζώνης "πριν είναι αργά...”.  

  Η διαφορά "φάσης” μεταξύ της νομισματικής πολιτικής της FED και της ΕΚΤ αποτελεί το πρώτο στοιχείο αυτής της σύνθετης νέας πραγματικότητας. 

  Η μεν Fed έχει αρχίσει εδώ και σχεδόν 4 χρόνια να αποσύρει τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα σήμερα όχι μόνο να έχει διακόψει τις αγορές τίτλων (ομολόγων και μετοχών) αλλά και να αυξάνει τα επιτόκια σε επίπεδα που σύντομα θα αγγίξουν και θα ξεπεράσουν το 2%. Ταυτόχρονα με πολύ αργό και προσεκτικό τρόπο έχει αρχίσει να δρομολογεί την συρρίκνωση του Ισοζυγίου της. 

  Οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει ήδη μία κεφαλαιακή άμπωτη σε διεθνή κλίμακα καθώς το νόμισμα με το οποίο οι διαδικασίες αυτές προχωρούν είναι το δολάριο, δηλαδή το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και το ισχυρότερο μέσο συναλλαγής στις αγορές και το διεθνές εμπόριο...

  Πρώτα "θύματα" αυτής της πίεσης ήταν η Αργεντινή και η Τουρκία. Όσο αυτή η κεφαλαιακή "άμπωτη” διευρύνεται τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα "θύματα” μεταξύ των χωρών με μεγάλα προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τους και με δολαριακά χρέη.

  Αντίθετα με την Fed η EKT βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο απόσυρσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης με τις αγορές τίτλων να συνεχίζονται, αν και μειούμενες, μέχρι το τέλος του έτους όσον αφορά τα ομόλογα. 

  Με άλλα λόγια το Ισοζύγιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να επεκτείνεται, αφού αν και θα σταματήσει το QE θα συνεχίσουν τα αντίστοιχα προγράμματα για τις τράπεζες (τα TLTROs) μέχρι και το 2022. 

  Εν ολίγοις την ώρα που η Fed επιχειρεί να μαζέψει το "χρήμα” που διέχυσε στις αγορές για να σταματήσει το "τσουνάμι" της κρίσης που ξέσπασε το 2008, η ΕΚΤ αν και με μειούμενους ρυθμούς συνεχίζει να διοχετεύει "δωρεάν” χρήμα και να το διαχέει μέσω του τραπεζικού συστήματος. 

  Μπορεί το ευρώ να "καλύψει” τις μαύρες τρύπες που αφήνει πίσω του η δολαριακή άμπωτη; Οπωσδήποτε όχι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στις αγορές συναλλάγματος αλλά και με τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). 

  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε πολλά και σημαντικά σημεία των διεθνών συναλλαγών η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει. Το αντίθετο, υπάρχει και διευρύνεται. Το δεύτερο ισχυρό στοιχείο είναι η ταυτόχρονη ανάδυση των συγκρούσεων του εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει ο Τραμπ και η οποία δημιουργεί νέες συνθήκες στην κατεύθυνση αυτή. Οι συνθήκες αυτές όμως δεν μπορούν, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, να βρουν διέξοδο μέσα από ομαλές διαδικασίες νομισματικής εναλλαγής στις επιμέρους αγορές. 

  Οι εξελίξεις που προκαλούνται μπορούν να προκαλέσουν για προβλέψιμους αλλά και μη προβλέψιμους λόγους βίαια σοκ στις διεθνείς συναλλαγές, στα χρηματιστήρια και κυρίως στις αγορές συναλλάγματος. 

  Βασική αιτία αυτής της "μη προβλεψιμότητας” είναι η εξαιρετικά ευπαθής κατάσταση του αυξημένου την τελευταία δεκαετία ιδιωτικού χρέους έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στο τραπεζικό σύστημα και στις διασυνοριακές συναλλαγές. 

  Το ερώτημα για τον κ. Ντράγκι που προβάλει μέσα από τα ερωτήματα αυτά είναι το αν μπορεί η Ευρωζώνη να δρομολογήσει "αλλαγές” στο νομισματικό πεδίο που θα αλλάξουν έστω και σιωπηρά το status του ευρώ έναντι του δολαρίου. 

  Στις δύο τελευταίες τοποθετήσεις του ο κ. Ντράγκι, μαζί και στην τελευταία στο Ευρωκοινοβούλιο, απέφυγε να συσχετίσει τα δύο μεγάλα ζητήματα (δεν νομιμοποιείται άλλωστε από την καταστατική "ταυτότητα της ΕΚΤ για κάτι τέτοιο), αλλά φωτογράφησε τις τρεις ουσιαστικές αλλαγές που θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν την θέση του ευρώ στην επερχόμενη νέα κρίση στις αγορές: ενιαία εγγύηση καταθέσεων, νέο ταμείο δημοσιονομικής στήριξης για έκτακτες καταστάσεις, επέκταση του ρόλου του ESM σαν δανειστή τελευταίας ευκαιρίας για το Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών. 

  Από όλα αυτά φαίνεται ότι πριν από το τέλος του έτους, το τελευταίο σημείο, αυτό της επέκτασης του ρόλου του ESM, θα είναι ίσως και το μοναδικό που θα "περπατήσει” μέσα στο 2019....

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων