Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Αυγ-2018 17:40

  Στο "ράφι" άφησαν τα υπουργεία 4 στα 10 ευρώ κρατικών επενδύσεων

  Στο "ράφι" άφησαν τα υπουργεία 4 στα 10 ευρώ κρατικών επενδύσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Δήμητρας Καδδά

  Το πρώτο εξάμηνο του 2018 η υπερσυγκράτηση δαπανών συνεχίσθηκε στα ελληνικά υπουργεία, στηρίζοντας τα υπερπλεονάσματα. Ωστόσο άγγιξε ακόμη και το ΠΔΕ.

  Οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης και της επίπτωσης της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων, για το α' εξάμηνο του 2018 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.109 εκατ. ευρώ ή 4,9% έναντι του στόχου (22.458 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με το δελτίο  παρακολούθησης επίτευξης στόχων εκτέλεσης δαπανών κρατικού  προϋπολογισμού για το α' εξάμηνο του 2018 που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. 

  Όπως αναφέρει, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (πλην τόκων) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 515 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του στόχου, ενώ οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. παρουσιάζονται μειωμένες κατά 594 εκατ. ευρώ ή 39,1% έναντι του στόχου.

  Μεγάλη υπερσυγκράτηση (άνω του 40%) παρατηρείται στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υπάρχουν και υπουργεία που κινήθηκαν πάνω από τους στόχους.

  Το Δελτίο ανακοινώνεται γιατί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4270/2014 σε περίπτωση υπέρβασης των ανώτατων τριμηνιαίων στόχων δαπανών άνω του 10% πρέπει  με έκθεση να αιτιολογούνται οι αποκλίσεις και μα αναλύονται οι διοικητικές παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί για τη διόρθωση των αποκλίσεων αυτών.

  Το α' εξάμηνο υπερβάσεις άνω του 10% καταγράφονται στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Το ΥΠΟΙΚ καταγράφει  αύξηση των δαπανών σε σχέση με το στόχο κατά 49,5 εκατ. € ή 248,7% η οποία όπως αναφέρει οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:

  α. στην πληρωμή ποσού συνολικού ύψους 6,4 εκατ. ευρώ για τις συνδρομές της Ελλάδας στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος μετά από μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, λόγω μεταφοράς της σχετικής αρμοδιότητας.

  β. στην πληρωμή ποσού συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ για το επαληθευμένο από την ΕΕΤΤ καθαρό κόστος παροχής της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας για τα έτη 2013, 2014 και 2015, σύμφωνα με το άρθρο 14, παρ. 1 του ν. 4463/2017 και την υπ. αριθ. 4/Η/2-1-2018 ΚΥΑ των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Οικονομικών, με μεταφορά της αντίστοιχης πίστωσης από το αποθεματικό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων