Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Αυγ-2018 20:04

  Τα επόμενα βήματα μετά την αναβάθμιση και η κρίση στην Τουρκία

  Τα επόμενα βήματα μετά την αναβάθμιση και η κρίση στην Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Η θετική έκπληξη της πρόσφατης αναβάθμισης (κατά δύο βαθμίδες) της αξιοπιστίας του ελληνικού χρέους από την Fitch, αλλάζει αλλά δεν ανατρέπει, όπως αποδεικνύει η πορεία των αποδόσεων, το χρονοδιάγραμμα μέσα από το οποίο το ελληνικό χρέος προσδοκάται ότι θα προσεγγίσει σε βάθος χρόνου την επενδυτική βαθμίδα στις αγορές. 

  Η ραγδαία και προς το παρόν ανεξέλεγκτη επιδείνωση της κατάστασης στην γειτονική Τουρκία σε συνδυασμό με την ιταλική "εκκρεμότητα”, σαρώνει κυριολεκτικά τα όποια βραχυπρόθεσμης προσδοκίας οφέλη από την αναβάθμιση της Fitch στο ελληνικό χρέος.  

  Οι βραχυμεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις της αγοράς παραμένουν, μετά την αναβάθμιση της Παρασκευής, στη θέση ότι η βελτίωση για τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αποτυπωθεί στις αποδόσεις μέχρι το αργότερο τα τέλη του έτους. Εφόσον όμως "διασχίσουν” προηγουμένως το ναρκοθετημένο τοπίο από την αναταραχή στην τουρκική λίρα. Στο χρονοδιάγραμμα αυτό προβλέπεται ότι η βαθμίδα αξιοπιστίας του ελληνικού χρέους θα διαθέτει τουλάχιστον μία αξιολόγηση "ΒΒ", πέραν του "ΒΒ-". 

  Οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν την ταχύτητα προσέγγισης αυτής της βαθμίδας, από έναν τουλάχιστον εκ των Οίκων αξιολόγησης, θα εξαρτηθεί πέραν των εξωτερικών συνθηκών (κρίση με την Τουρκία, προβλήματα Ιταλίας, κ.λ.π.) από την "τακτική" που θα ακολουθήσει το ελληνικό δημόσιο όσον αφορά τη διατήρηση της "σπανιότητας” (μόλις 35 περίπου δισ. ευρώ διαθέσιμα) των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά.   

  Η "προσφορά", σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα επιχειρηθεί να κρατηθεί αρκετά χαμηλότερα από την έστω και περιορισμένη "ζήτηση" έτσι ώστε να πιεσθούν τα spreads περισσότερο από όσο θα μπορούσαν να διολισθήσουν σε περίπτωση υπερκάλυψης της ζήτησης. 

  Πέραν αυτού, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών των primary dealers, ένας άλλος επιπλέον σημαντικός παράγοντας θα αρχίσει να αναδύεται στην ευρωπαϊκή αγορά. 

  Η προσέγγιση της ημερομηνίας διακοπής του QE στα τέλη του έτους (με την προηγούμενη σταδιακή απομείωση των αγορών τίτλων μέχρι τότε) από την ΕΚΤ αναμένεται να επαναφέρει μία πιο ρεαλιστική σχέση ανάμεσα στα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων και να βελτιώσει την θέση των ελληνικών. 

  Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, αναμένεται – κυρίως μετά τις 15 Οκτωβρίου που θα φανούν τα όρια των ιταλικών προβλημάτων με τον προϋπολογισμό τους – να επαναπροσδιορισθούν τα spreads, όχι μόνο έναντι των γερμανικών, αλλά και μεταξύ των τίτλων των χωρών του Νότου που μέχρι σήμερα θεωρούνται μη αντιπροσωπευτικά καθώς επηρεάζονται από τις αγορές της ΕΚΤ. 

  Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται, θα διαμορφωθεί μία περισσότερο πραγματική εικόνα για τα spreads της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας γεγονός που θα φέρει πιο κοντά και θα βελτιώσει την εικόνα των ελληνικών τίτλων που έτσι κι αλλιώς παραμένουν εκτός QE, αλλά αναμφίβολα υποστηρίζονται από τις υψηλότερες αποδόσεις και από τις προσδοκίες που συνοδεύουν την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα με την διασφάλιση της βιωσιμότητας μέχρι το 2032 – 2038. 

  Στο πλαίσιο αυτό η αναβάθμιση από τους άλλους Οίκους αξιολόγησης αναμένεται να κινηθεί (από την Moody's 21/9, κατά την συνήθειά της πιο αργά) τους επόμενους μήνες με προσεκτικό τρόπο και πάντα σε σχέση με την "υποδοχή” των επόμενων εκδόσεων από τις αγορές.

  Το επόμενο "παράθυρο” για την έκδοση ελληνικών τίτλων δεν αναμένεται να υπάρξει πριν από τον Οκτώβριο και αφού θα έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο με την Ιταλία και τον προϋπολογισμό της (15/10), γεγονός που θα επηρεάσει αναμφίβολα τις προσδοκίες των αγορών πριν από το τέλος του έτους για τις εκδόσεις τίτλων στην Ευρωζώνη. 

  Το κρίσιμο βέβαια είναι το αν οι συνθήκες σε ένα τέτοιο "παράθυρο” συγκυρίας θα επιτρέψουν στον ΟΔΔΗΧ την έκδοση ενός δεκαετούς διάρκειας τίτλου με επιτόκιο που δεν θα απέχει πολύ από το όριο του 3,55 – 3,6%. 

  Μία τέτοια κίνηση αναμφίβολα θα ενισχύσει τις προσδοκίες περαιτέρω αναβάθμισης των ελληνικών ομολόγων από τους Οίκους αξιολόγησης ενόψει του 2019. 

  Όλοι οι Οίκοι βέβαια συμφωνούν ότι κάθε είδους πολιτική ή άλλη (γεωπολιτικά προβλήματα λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία) ανατροπή θα οδηγούσε σε εκτροπή των προσδοκιών αυτών με άγνωστο μέλλον.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ