Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Αυγ-2018 16:26

  Διπλό "χαράτσι" πρέπει να πληρώσουν 550.000 μη μισθωτοί έως τις 10 Αυγούστου

  Διπλό "χαράτσι" πρέπει να πληρώσουν 550.000 μη μισθωτοί έως τις 10 Αυγούστου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Προθεσμία μόλις πέντε ημερών έχουν στη διάθεση τους γύρω στους 550.000 μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες) προκειμένου να εξοφλήσουν τις διπλές υποχρεώσεις τους απέναντι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

  Συγκεκριμένα έως την Παρασκευή 10 Αυγούστου, οι 550.000 μη μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλλουν αφενός τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για τον μήνα Ιούνιο 2018 και αφετέρου την τρίτη δόση για την εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων του 2017.

  Μάλιστα, οι εν λόγω πληρωμές έρχονται δέκα μέρες μετά την καταβολή της πρώτης δόσης για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος για το 2017.  Όποιος αθετήσει τη μία ή την άλλη υποχρέωσή του απέναντι στον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, θα χάσει την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα του.

  Πιο αναλυτικά, οι εν λόγω πληρωμές προκύπτουν ως εξής: 

  * Όπως ισχύει από τον Ιανουάριο του 2018, οι τρέχουσες μηνιαίες εισφορές (υπέρ της κύριας ασφάλισης και της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης) έχουν υπολογισθεί ως ποσοστό 26,9% επί του 1/12 του 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2016 και των εισφορών που κατεβλήθησαν το 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2015.

  * Όσον αφορά τα χρεωστικά υπόλοιπα από το 2017, έχουν προκύψει από τη διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατέβαλλαν οι μη μισθωτοί το 2017 με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015 και των εισφορών που έπρεπε να καταβάλλουν το 2017 με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016.

  Όσοι δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015, έπρεπε να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές το 2017 σε σχέση με εκείνες που κατέβαλλαν. Συνεπώς προκύπτει αρνητική διαφορά (ή χρεωστικό υπόλοιπο) μεταξύ καταβληθεισών και καταβλητέων εισφορών.

  Χρεωστικό υπόλοιπο, όμως, προκύπτει και για όσους έκαναν μερική ή μηδενική καταβολή εισφορών το 2017.

  Ο λόγος για όσους είτε κατέβαλλαν λιγότερες εισφορές σε σχέση με εκείνες που τους καταλογίστηκαν από τον ΕΦΚΑ το 2017, είτε –επίσης– δεν κατέβαλλαν ούτε σεντ για εισφορές.

  Οι ανεξόφλητες εισφορές του 2017 έχουν μεταφερθεί –και στις παραπάνω περιπτώσεις– ως χρεωστικό υπόλοιπο φέτος, το οποίο πρέπει να καταβληθεί μέχρι το ερχόμενο Φθινόπωρο.

  Το υπόλοιπο αυτό μπορεί να εξοφληθεί σε 5 δόσεις παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές για το 2018.

  Ήδη έχει εκπνεύσει η προθεσμία για τις 2 πρώτες δόσεις, ενώ η προθεσμία για την 3η δόση εκπνέει την ερχόμενη Παρασκευή. Είναι η πρώτη φορά, που οι τρέχουσες εισφορές, αλλά και η δόση για την εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων πρέπει να καταβληθούν ταυτόχρονα, με την έννοια ότι έχει ορισθεί μία κοινή προθεσμία. Η προθεσμία της προηγούμενης (2ης) δόσης είχε μία εβδομάδα διαφορά από την προθεσμία καταβολής των τρεχουσών εισφορών, ενώ η προθεσμία της προ-προηγούμενης δόσης (1ης) είχε διαφορά 2 εβδομάδων από την προθεσμία καταβολής των τρεχουσών εισφορών.

  Πλέον, με "όχημα" την παράταση προθεσμίας για τις τρέχουσες εισφορές, συνέπεσε η εν λόγω προθεσμία με εκείνη της τρίτης δόσης. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται αρκετά πιθανόν σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών στελεχών των ταμείων πως και οι επόμενες 2 δόσεις εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων θα συμπέσουν με εκείνες των επόμενων 2 καταβολών τρεχουσών εισφορών. 

  Δηλαδή οι τρέχουσες εισφορές του Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθούν μαζί με την τέταρτη δόση των υπολοίπων έως το α’ 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ οι εισφορές του Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθούν  μαζί με την πέμπτη δόση έως το α΄ δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

  Υπενθυμίζεται πως όποιος μη μισθωτός δεν καταβάλλει είτε τις τρέχουσες εισφορές, είτε τη δόση εξόφλησης των χρεών του 2017 (είτε, προφανώς και τα δύο ποσά) χάνει την ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα του.

  Την ίδια ώρα, μετά το πέρας της προθεσμίας καταβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2017, επίκειται εκκαθάριση των εισφορών του 2018 με βάση το εισόδημα του 2017. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο. Δηλαδή, μόλις θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων από το 2017, θα ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των χρεωστικών υπολοίπων για το 9μηνο ή 10μηνο του 2018. 

  Τέλος εκκρεμούν τα ειδοποιητήρια για την εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για τους παράλληλα ασφαλισμένους, τα "μπλοκάκια" και τους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Επίσης εκκρεμούν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές επικουρικού και εφάπαξ για κοντά 300.000 αυταπασχολούμενους για το 2017 -2018. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ