Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουλ-2018 09:03

  Πίεση του SSM στις τράπεζες για αύξηση των ρυθμίσεων σε επιχειρηματικά δάνεια

  Πίεση του SSM στις τράπεζες για αύξηση των ρυθμίσεων σε επιχειρηματικά δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Για επίσπευση των αναδιαρθρώσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων, πιέζει ο SSM τις τράπεζες, με στόχο την μεγιστοποίηση των ανακτήσεων ενεχύρων.

  Παράλληλα με τους ενισχυμένους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αναμένεται να θέσει ο SSM στις τράπεζες τον Σεπτέμβριο και που σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναμένονται αυξημένοι κατά 2 δισ. ευρώ, οι εποπτικές αρχές θα εντείνουν τις πιέσεις στο μέτωπο των αναδιαρθρώσεων "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων.

  Ο SSM επιθυμεί να δει αύξηση των κοινών λύσεων ρύθμισης σε κοινούς πελάτες μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τραπεζών, αύξηση των περιπτώσεων μεγάλων επιχειρήσεων στις οποίες οι τράπεζες έχουν ορίσει εξειδικευμένο στέλεχος για την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης και αύξηση του ποσοστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες οι τράπεζες έχουν διενεργήσει ανάλυση βιωσιμότητας. 

  Ως προς το τελευταίο ζητούμενο, οι τράπεζες στοχεύουν στη βελτίωσή τους στο συγκεκριμένο πεδίο, μέσω της αύξησης του ποσοστού των επιχειρήσεων για τις οποίες διενεργείται ανάλυση βιωσιμότητας στο 71% - 97% το 2019, έτσι ώστε να βελτιωθούν αντίστοιχα και οι προσφερόμενες λύσεις ρύθμισης.

  Σε επίπεδο από κοινού προσφερόμενων λύσεων σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες οι τράπεζες είναι κοινοί πιστωτές, οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, κυρίως λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών. Παρά ταύτα, οι τράπεζες έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους, προσβλέποντας ότι οι προσπάθειες για κοινές λύσεις ρύθμισης θα αποδώσουν επειδή θα εντατικοποιηθούν τους προσεχείς μήνες. Ειδικά για τις περιπτώσεις μεγάλων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στις οποίες θα οριστεί εξειδικευμένο στέλεχος για τις αναδιαρθρώσεις των χρεών τους, οι τράπεζες θέτουν ως στόχο τον διπλασιασμό τους το 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017.

  Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από  πολύμηνες διαπραγματεύσεις, τελεσφόρησε μία από κοινού ρύθμιση. Πρόκειται για τη συμφωνία του σχεδίου εξυγίανσης της Notos Com, η οποία περνά στην πλατφόρμα διαχείρισης της  Pillarstone. Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους της επιχείρησης και "ένεση" ρευστότητας, ύψους 25 εκατ. ευρώ. 

  Η πίεση του SSM για την επίσπευση των αναδιαρθρώσεων αποτελεί γενικευμένη επιδίωξη του επόπτη για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη, πόσω μάλλον σε Οικονομίες, όπως η ελληνική, που στενάζουν υπό το βάρος δυσθεώρητων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. 

  Όπως διαπιστώνουν οι εποπτικές αρχές, στην Ευρώπη σήμερα οι μισές επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν πέντε έτη λειτουργίας λόγω αδυναμίας να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση. Κάθε χρόνο οδηγούνται σε πτώχευση 200.000 επιχειρήσεις, δηλαδή 600 επιχειρήσεις την ημέρα, και ως συνέπεια χάνονται 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. 

  Για τους πιστωτές (τράπεζες), η κατάρρευση των επιχειρήσεων επηρεάζει άμεσα και δυσμενώς τα ποσοστά ανακτήσεων οφειλών, οδηγώντας σε μεγάλες απώλειες κεφαλαίων που έχουν χορηγηθεί ως δάνεια. 

  Στην περίπτωση που η υπερχρέωση των επιχειρήσεων αντιμετωπιστεί εγκαίρως μέσω αναδιάρθρωσης οφειλών, οι ανακτήσεις μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες από όταν οι επιχειρήσεις οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Ο μέσος όρος των αντίστοιχων ποσοστών ανακτήσεων υπολογίζεται σε 83% για την αναδιάρθρωση και 57% για την εκκαθάριση. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ