Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιουλ-2018 12:54

  Capital Economics: Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο – αμφίβολες οι προοπτικές της οικονομίας

  Capital Economics: Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο – αμφίβολες οι προοπτικές της οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Ελλάδα ετοιμάζεται να απελευθερωθεί από τον καταστροφικό κύκλο των διαδοχικών διασώσεων και τις σκληρές τους προϋποθέσεις, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεση με τίτλο "Η Ελλάδα στέκεται και πάλι στα πόδια της;", ωστόσο όπως προειδοποιεί, οι αμφιβολίες για τις οικονομικές της προοπτικές, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους της αλλά και το μακροπρόθεσμο μέλλον της στην ευρωζώνη, θα παραμείνουν.

  Η ελληνική οικονομία έχει δείξει περαιτέρω σημάδια βελτίωσης, σημειώνει η Capital Economics. Μετά την ανάπτυξη του ΑΕΠ της τάξης του 1,3% το 2017, και την επέκταση κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση άγγιξε στο 2,3%, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία. Το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, ενώ την ίδια ώρα αποκλιμακώνονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

  Αυτές οι εξελίξεις, όπως σημειώνει η Capital Economics, βοήθησαν στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και ενίσχυσαν τις προοπτικές του ότι η Ελλάδα θα μπορεί να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018, Ενώ η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά οδήγησε στην καθυστέρηση της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης από τον ESM, η C.E εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς τα χρήματα αναμένεται να δοθούν στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες.

  Επιπλέον, τονίζει, πως η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και το χαλαρό προφίλ των υποχρεώσεών της, δείχνουν ότι θα είναι σε θέση να προχωρήσει χωρίς νέα οικονομική βοήθεια.
   
  Ωστόσο, η Capital Economics προειδοποιεί πως παρά τα παραπάνω, είναι ακόμη πολύ πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία πέρασαν και πως η Ελλάδα έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Όπως τονίζει, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους χωρίς μεγάλη διαγραφή στο μέλλον, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το διάστημα των αναταραχών στην Ιταλία, αποτελεί προειδοποίηση ότι το κλίμα στις αγορές μπορεί να επιδεινωθεί ταχύτατα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ