Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιουλ-2018 14:20

  Ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα

  Ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για την επιστροφή της Ελλάδας στην "κανονικότητα" κάνει λόγο η Κομισιόν σε σημερινή της έκθεση αναφορικά με την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας.

  Στόχος είναι, αναφέρεται στην έκθεση, να υποστηριχθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθερότητας του ESM.

  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, "στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας του ΕΜΣ, διασφαλίζοντας τη θέση της στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σπουδαίο αυτό επίτευγμα είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού, της προσήλωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των Ευρωπαίων εταίρων της.

  Η σημερινή απόφαση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου "δίπτυχου") διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών και, συνεπώς, να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδίως κατά την αμέσως μετά το πρόγραμμα περίοδο".

  Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: "Από τις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις συνετές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές, καθώς και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Η ενισχυμένη εποπτεία έχει σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, που επιθυμούν σταθερότητα και προβλεψιμότητα. Αυτός είναι ο προσφορότερος τρόπος προσέλκυσης περισσότερων επενδύσεων και διασφάλισης μίας βιώσιμης ανάπτυξης, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και τις κοινωνικές συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες".

  Επίσης, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέτει τον προϋπολογισμό της στην Κομισιόν. Υπενθύμισε δε πως την άνοιξη όλες οι χώρες λαμβάνουν συστάσεις από την ΕΕ.

  Πρόσθεσε δε ότι θα συνεχίσουμε το συντονισμό πολιτικής για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνουν συνετές δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές. Μετά από οκτώ χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες του ελληνικού λαού.

  Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, δήλωσε πως είναι για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στις αγορές και στις επιχειρήσεις. Πρέπει η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες καθώς και να δημιουργηθούν θέσεις ανεργίας. Είναι υψηλή ανεργία, χαμηλή η ανταγωνιστικότητα, χρειάζεται βελτίωση το επιχειρηματικό κλίμα, δήλωσε.

  Αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν στα προγράμματα αλλά όπως πάντα οι μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο. Μιλάμε για τη δημόσια διοίκηση, το χρηματοπιστωτικό τομέα και άλλα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Η ενισχυμένη εποπτεία θα επιτρέψει στενότερο διάλογο με την Ελλάδα και θα συνδυαστεί με την διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, και θα πάρει τη μορφή της κανονικής εποπτείας μετά το πρόγραμμα, και αυτή θα παραμείνει μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων.
  Τον περασμένο μήνα η Κομισιόν υπέγραψε νέο σχέδιο στήριξης για 32 μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η ενισχυμένη εποπτεία δε σημαίνει νέα αιρεσιμότητα και νέες υποχρεώσεις. Μόνο οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, υπογράμμισε.

  Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής: "Ο ελληνικός λαός προσδοκά ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να συμμετέχει και να είναι προσηλωμένη στη στήριξη της χώρας του. Η σημερινή απόφαση αφορά ακριβώς αυτό. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Δεν συνεπάγεται νέες δεσμεύσεις ή προϋποθέσεις. Πρόκειται για ένα πλαίσιο με στόχο τη στήριξη της ολοκλήρωσης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν αποτελεί στιγμιαίο γεγονός, αλλά συνεχή διαδικασία".

  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, σε 40 ημέρες η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα. Πάντα πίστευα ότι η λήξη του ελληνικού προγράμματος θα βοηθήσει τη χώρα να στραφεί προς την κανονικότητα, που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι όπως κάθε άλλη χώρα στην ευρωζώνη.

  Το ευρωπαϊκό εξάμηνο σημαίνει ότι η Κομισιόν τον Οκτώβριο θα συντάξει έκθεση για τον προϋπολογισμό, όπως για κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Όλες οι χώρες που βγαίνουν από τα προγράμματα υποβάλλονται στην εποπτεία, είναι κομμάτι του κανονικού μηχανισμού, η Ευρώπη συνεχίζει να ακολουθεί τις χώρες αυτές.

  Είθισται μετά από τις λήξεις προγραμμάτων η εποπτεία να είναι λίγο πιο στενή βραχυπρόθεσμα. Και επίσης, η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να είναι υπό στενή εποπτεία οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

  "Στόχο έχει να υποστηρίξει την ολοκλήρωση και την εφαρμογή των εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων και να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχιστούν οι χρηστές οικονομικές πολιτικές. Δεν πρόκειται για ένα τέταρτο πρόγραμμα. Το έχω καταστήσει σαφές. Δεν μιλάμε για νέες μεταρρυθμίσεις, μέτρα, για νέες προσπάθειες. Για το πρόγραμμα που ανακοινώθηκαν, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 400 μεταρρυθμίσεις. Το να λέμε κάτι αντίθετο είναι σα να παίζει κανείς απέναντι στην ομάδα του.

  Οι προσπάθειες των Ελλήνων έχουν ειδωθεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης, το ΔΝΤ, και καταλήγουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα, απλώς να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να μείνει σε αυτή την οδό.

  Είναι ένα πλαίσιο για να εποπτεύουμε την τήρηση των δεσμεύσεων του προηγούμενου προγράμματος. είναι μια διαδικασία μακροπρόθεσμη.

  Η εποπτεία θα εστιάσει στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Ιουνίου. Πάλι κάνουμε λόγο για υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Θα υπάρχουν συχνότερες αποστολές των θεσμών. Όπως κάνουμε και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

  Σημαντικό είναι να αποφύγουμε τυχόν επικαλύψεις των διαδικασιών, για αυτό και η τρίμηνη εποπτεία. Η Ελλάδα είναι πλέον ικανή να σταθεί στα πόδια της, αλλά η Ευρώπη πάντα θα τη συνοδεύει και θα συνεχίσει να την στηρίζει".
  Στην ανακοίνωση της Κομισιόν επισημαίνεται ακόμη ότι: "Η απόφαση έπεται της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Ευρωομάδα στις 22 Ιουνίου, η οποία επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υλοποίησε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις στο πλαίσιο της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης του προγράμματος, και αποφασίστηκε μια ισχυρή δέσμη μέτρων για το χρέος, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βασιστεί και πάλι στις δικές της δυνάμεις χωρίς χρηματοδοτική συνδρομή από τους εταίρους. Στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Ευρωομάδα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να ολοκληρώσουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ανέλαβαν επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής για να ολοκληρώσουν μια σειρά βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και συμφώνησαν να ενεργοποιηθεί το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.
  Η ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα στιβαρό μεταπρογραμματικό πλαίσιο εποπτείας, που θα καταστήσει δυνατή τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης στην Ελλάδα, καθώς και της εξέλιξής της. Η ενεργοποίησή της κρίθηκε σκόπιμη λόγω του παρατεταμένου χαρακτήρα της κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα, της κατάστασης του χρέους της χώρας, της ανάγκης να συνεχιστεί η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, και λοιπών αδυναμιών.

  Η ενισχυμένη εποπτεία θα διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, όπου θα θέτει τους δικούς της στόχους πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει συνετή πολιτική πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος. Όσον αφορά τη συμφωνία της Ευρωομάδας, αυτή η πολιτική αναμένεται να διατηρήσει τους στόχους των βασικών μεταρρυθμίσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ. Δεν συνεπάγεται νέες μεταρρυθμίσεις ή δεσμεύσεις και, ως εκ τούτου, σηματοδοτεί σαφώς το τέλος των πολυετών προγραμμάτων χρηματοδοτικής στήριξης.

  Το πλαίσιο αυτό προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση τους σε πρώιμο στάδιο. Η Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Ευρωομάδα/Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό. Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και η οποία συμφωνήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου, θα βασίζεται στις θετικές εκθέσεις που θα συντάσσονται στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας.

  Η σημερινή απόφαση προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή θα αναλάβει την ενισχυμένη εποπτεία σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, ενδεχομένως, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα συμμετέχει επίσης και ο ΕΜΣ. Ταυτόχρονα, από τη λήξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα ενσωματωθεί πλήρως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής. Οι συνέργειες μεταξύ της ενισχυμένης εποπτείας και των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου θα μεγιστοποιηθούν προκειμένου να αποφευχθεί ο περιττός φόρτος εργασίας για τη διοίκηση και να διασφαλιστεί η συνοχή".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων