Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιουλ-2018 14:07

  Μοσκοβισί: Προσοχή μην παραστρατήσετε - Στοίχημα για το χρέος η ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μοσκοβισί: Προσοχή μην παραστρατήσετε - Στοίχημα για το χρέος η ανάπτυξη

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:07

  "Το πεπρωμένο είναι πλέον στα χέρια σας. Προσέξτε μην παραστρατήσετε", είπε ο κ. Μοσκοβισί, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. "Το πεπρωμένο είναι πλέον στα δικά σας χέρια και σας καλώ να είστε σώφρονες, να είστε επιφυλακτικοί, όχι γιατί έχουμε φετίχ με τη λιτότητα αλλά γιατί πρέπει να αποφύγουμε η Ελλάδα, όπως κάθε χώρα, να παραστρατήσει", είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος μιλώντας ενώπιον των επιτροπών της Βουλής.

  Ο Π. Μοσκοβισί επισήμανε για την συμφωνία του Eurogroup ότι η μόνη στρατηγική για να έχει η Ελλάδα βιώσιμο χρέος, είναι η ανάπτυξη και αυτό είναι το πνεύμα και η φιλοσοφία της συμφωνίας. Να δοθεί δηλαδή, περιθώριο ελιγμών στην Ελλάδα για να ξανακερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και να δοθεί τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της αύξησης του χρέους. Για να συνεχίσει να ανταπεξέρχεται, να μπορεί να αντιμετωπίζει τις οικονομικές δυσκολίες και προκλήσεις, για να καταπολεμήσει την ανεργία και τις ανισότητες και για να καθησυχαστούν οι επενδυτές και να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με καλές συνθήκες, δηλαδή με χαμηλά επιτόκια.

  Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το τέλος του προγράμματος και για το χρέος. Αλλά, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

  Ο Επίτροπος επισήμανε ότι "για να έχει η Ελλάδα επιστροφή στην κανονικότητα όπως η Γαλλία και η Γερμανία, θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τον προϋπολογισμό και να υιοθετήσει την διαδικασία Εποπτείας με το ευρωπαϊκό εξάμηνο". 

  Στην συνέχεια ανακοίνωσε πως "θα προετοιμάσουμε μαζί με τον Ευκλείδη το σχέδιο Προϋπολογισμού", ενώ υπογράμμισε πως "θα έχουμε μεταμνημονιακή εποπτεία προσαρμοσμένη (στην Ελλάδα). Κι αυτό το κάνουμε για να ησυχάσουμε τις αγορές. Δεν είναι τέταρτο Μνημόνιο, δεν είναι τέταρτο πρόγραμμα, δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ", είπε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την "προσαρμοσμένη εποπτεία".

  Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορές που δημιούργησαν ερωτήματα σε αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι "υπάρχουν "μικρές αποκλείσεις στην ερμηνεία της συμφωνίας οι οποίες θα συζητηθούν σε δύο μέρες".

  Μικρές αποκλίσεις και ασυμφωνίες ‘βλέπει’ ο Τσακαλώτος. Ύμνοι Μοσκοβισί για κυβέρνηση.

  Λίγη ώρα πιο πριν από το κτίριο του ΥΠΟΙΚ, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατέστησε σαφές μετά από συνάντηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι "οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές", για το θέμα της ελληνικής δέσμευσης περικοπών στις συντάξεις το 2019, "αλλά δεν είναι άκαμπτες" πρόσθεσε.

  Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν θα επανεξεταστεί το μέτρο, είπε ότι θα το συζητήσει με την Ελλάδα, ως ένα κράτος το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα, τη μεταμνημονιακή εποχή. Έκανε σαφές ωστόσο ότι πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι η διατήρηση του πρωτογενών πλεονασμάτων είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.

  Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι θα έρθει για ενδέκατη φορά στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.

  Σε ερώτημα για το αν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο διάστημα (έως το 2060), ο Επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπερπλεονασμάτων. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα. Γιατί αυτό, όπως είπε, θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας.

  Ο κ. Μοσκοβισί έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης και έφερε ως παράδειγμα το 40 σελίδων ρεπορτάζ γαλλικής εφημερίδας στο οποίο δίνεται έμφαση στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

  Για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση έκανε σαφές ότι δεν θα είναι πρόγραμμα. Είπε ότι τόσο η Επιτροπή όσο και οι θεσμοί θα έρχονται στην Ελλάδα, αλλά με πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Εξήγησε ότι η Ελλάδα εντάσσεται πια στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων