Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 11:09

  Μικρή επιβράδυνση του ελληνικού μεταποιητικού ΡΜΙ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μικρή επιβράδυνση του ελληνικού μεταποιητικού ΡΜΙ

  Η ανάκαμψη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συνεχίστηκε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους. Καταγράφηκε περαιτέρω σημαντική αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, γεγονός που οδήγησε στη συνεχιζόμενη δημιουργία θέσεων εργασίας και στον επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας.

  Σε ό,τι αφορά τις τιμές, το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, όπως του χάλυβα, οδήγησε σε δριμύτερη αύξηση των τιμών εισροών, ενώ εξακολούθησαν να αυξάνονται οι τιμές χρέωσης. 

  Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 53.5 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54.2 μονάδες του Μαΐου, εξακολούθησε ωστόσο να υποδεικνύει σημαντική μηνιαία βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών κατά τη διάρκεια του μήνα. 

  Η υγεία του τομέα βελτιώνεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2017. Η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα αυξήθηκε για δέκατο τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, καθώς o ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητος από τον αντίστοιχο που καταγράφηκε τον Μάιο. 

  Ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών ήταν ο βασικότερος παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής. Περισσότερες νέες παραγγελίες καταγράφηκαν τόσο από τις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε για ενδέκατο συνεχή μήνα, ενώ οι νέες παραγγελίες εξαγωγών παρουσιάζουν πλέον αύξηση για εννέα συνεχείς μήνες. 

  Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασιών από το εξωτερικό ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο. Πέρα από την αύξηση της παραγωγής, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν επίσης τα αποθέματά τους για να καλύψουν τις ανάγκες των νέων παραγγελιών.

  Κατά συνέπεια, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν. Οι κατασκευαστές προσπάθησαν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα κατ’ αναλογία με τις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής. Η απασχόληση εξακολούθησε να αυξάνεται με σημαντικό ρυθμό τον Ιούνιο, ενώ ο ρυθμός αύξησης της αγοραστικής δραστηριότητας επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών. 

  Η άνοδος των αγορών εισροών είχε ως αποτέλεσμα μία ακόμα αύξηση των αποθεμάτων προμηθειών. Το αυξημένο εργατικό δυναμικό έδωσε τη δυνατότητα στις εταιρείες να περιορίσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ ο ρυθμός μείωσης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους. 

  Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών επιταχύνθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούνιο, ενώ ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν αυξήσεις σε μια σειρά πρώτων υλών, με τον χάλυβα να επισημαίνεται από τους περισσότερους.

  Οι εταιρείες κατάφεραν να μετακυλήσουν, σε κάποιο βαθμό, το υψηλότερο κόστος εισροών στους πελάτες τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την έκτη συνεχή μηνιαία αύξηση των τιμών πώλησης. Παρόλ’ αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μικρός. Ο χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε και πάλι, μολονότι ελαφρώς. 

  Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα προβλήματα στις μετακινήσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις προμηθειών. Οι Έλληνες κατασκευαστές παρέμειναν αισιόδοξοι ότι η παραγωγή θα εξακολουθήσει να αυξάνεται μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ η αισιοδοξία ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αναμενόμενης αύξησης των νέων παραγγελιών. 

  Παρότι τα επίπεδα αισιοδοξίας εξασθένησαν, ήταν μεταξύ των υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Ιούλιο του 2012.

  Ο Andrew Harker, Associate Director της HIS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:

  "Παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης εξασθένησαν σε πολλές χώρες της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα απέδειξε ότι ήταν ικανός να διατηρήσει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. 

  Ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη του Ιουνίου ήταν η δριμεία και επιταχυνόμενη αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών. Μια πιθανή πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η άνοδος της επιβάρυνσης κόστους – η αύξηση των τιμών εισροών κατέγραψε υψηλό 17 μηνών τον Ιούνιο, λόγω του υψηλότερου κόστους των πρώτων υλών στις παγκόσμιες αγορές.

  Δεδομένου ότι η τιμολογιακή ισχύς παρέμεινε υποτονική, οι κατασκευαστές αντιμετώπισαν περαιτέρω πιέσεις στα περιθώρια κέρδους". 
   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων