Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιουν-2018 12:20

  Θ. Μητράκος (ΤτΕ): Η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Θ. Μητράκος (ΤτΕ): Η Πολιτεία να δώσει κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Η μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης παραμένει η καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης και η περαιτέρω ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών σε όλους τους κλάδους (ζωής, υγείας και γενικών ασφαλειών), ώστε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τις καλύψεις και την ασφαλιστική δαπάνη.

  Τα παραπάνω τόνισε ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας στο 11ο Ασφαλιστικό Συνέδριο (11th Insurance Conference), με θέμα "Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς".

  Όπως είπε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης της παραγωγής ασφαλίστρων τόσο στον τομέα της υγείας, όπου εκτιμάται ότι θα συνέβαλλε θετικά μεταξύ άλλων και η καθιέρωση και εφαρμογή ενός Δείκτη Κόστους Υγείας, όσο και στον τομέα των φυσικών καταστροφών.

  Όπως είπε, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το δημόσιο πυλώνα ασφάλισης και να ενισχύσει τις παροχές των ασφαλισμένων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Πολιτεία θα μπορούσε να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς με την παροχή κινήτρων για τη συμμετοχή στην ασφαλιστική αγορά νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες. 

  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την ανάπτυξη ενός "πανευρωπαϊκού προσωπικού συνταξιοδοτικού προϊόντος" (PEPP) με στόχο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων από τις εξελίξεις στο δημογραφικό και στις αγορές κεφαλαίων και από τις πιέσεις που ασκούνται στους εθνικούς προϋπολογισμούς. 

  Ο κ. Μητράκος ανέφερε ότι μια άλλη σύγχρονη απαίτηση, όχι μόνο για τον ασφαλιστικό κλάδο αλλά και ευρύτερα, είναι η αναγνώριση των ευκαιριών και των προκλήσεων που συνεπάγεται η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των νέων τεχνολογιών. Ήδη υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επιφέρει δραστικές αλλαγές στις διάφορες φάσεις ασφάλισης (από τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων μέχρι και τη διεκπεραίωση ασφαλιστικών ζημιών) και στα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, είτε με έργα ψηφιακού μετασχηματισμού είτε με συνέργειες με νεοφυείς επιχειρήσεις, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που απορρέουν από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για να παρέχουν καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

  "Η ελληνική ασφαλιστική αγορά πρέπει να αγκαλιάσει τις εξελίξεις αυτές. Είμαι πολύ αισιόδοξος από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχα με εταιρίες του κλάδου, καθώς διαπίστωσα ότι ορισμένες από αυτές επενδύουν σημαντικά στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας", είπε ο κ. Μητράκος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πέρα από τα πολλαπλά οφέλη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός εγκυμονεί και κινδύνους τόσο για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων. 

  Η χρήση αναλυτικών προσωπικών δεδομένων, όπως είπε, μπορεί να βοηθήσει τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν και να εξειδικεύσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, ωστόσο αυξάνει σημαντικά την ευθύνη τους για την επαρκή προστασία τους, εν όψει και του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) που είναι σε ισχύ από το Μάιο του 2018.  

  Τα προσωπικά δεδομένα και τα μεγάλα δεδομένα (big data) που συλλέγονται πλέον από τις ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να αξιοποιηθούν με νέα εργαλεία στην ποσοτικοποίηση και ακριβέστερη τιμολόγηση των κινδύνων που αναλαμβάνουν. Οι εταιρείες οφείλουν να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη προσέγγιση και να διασφαλίσουν τη δέουσα ισορροπία μεταξύ της κατηγοριοποίησης (segmentation) των πελατών τους ανάλογα με τις συνήθειες και τις ανάγκες τους, που είναι πλέον δυνατή με τα εν λόγω δεδομένα, και της αμοιβαιοποίησης (mutualisation) των κινδύνων μεταξύ των ασφαλισμένων, που αποτελεί τον πυρήνα της ασφάλισης.

  Στο πλαίσιο της αναγνώρισης των αναδυόμενων κινδύνων από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον ασφαλιστικό τομέα, αξίζει να επισημανθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας (task force) από την EIOPA (European Insurance and Occupation Pension Authority) με τη συμμετοχή και των εθνικών εποπτικών αρχών, με σκοπό τόσο τον εντοπισμό των κινδύνων όσο και την ανάληψη πρωτοβουλιών (π.χ. innovation hub, regulatory sandbox) που θα επιτρέπουν την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων από τις οποίες θα μπορεί να επωφεληθεί η ασφαλιστική αγορά χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η αξιοπιστία και η εύρυθμη λειτουργία της. 

  Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος και την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, ο κ. Μητράκος τόνισε ότι διασφαλίζεται πλέον η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και καθίστανται διαχειρίσιμες οι μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την εμπιστοσύνη και τις αισιόδοξες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, που είναι βασική προϋπόθεση για την αυτοδύναμη και με ευνοϊκούς όρους πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως είπε, είναι βέβαιο ότι και η ελληνική ασφαλιστική αγορά μπορεί πιο εύκολα να καλύψει σταδιακά το κενό που τη χωρίζει από την ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, ενισχύοντας την αξιοπιστία της, προστατεύοντας τους καταναλωτές της και καλλιεργώντας με κάθε τρόπο την ασφαλιστική συνείδηση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων