Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιουν-2018 14:38

  Fitch: Βλέπει πολιτικές προκλήσεις από την ανάγκη διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Fitch: Βλέπει πολιτικές προκλήσεις από την ανάγκη διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:10

  Η ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τον ESM και τα συνοδευτικά μέτρα για το χρέος, βελτιώνουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει η Fitch Ratings σε νέο της note.

  Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, τα μέτρα είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες του οίκου, όταν αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε Β/Positive το Φεβρουάριο.

  Ωστόσο, εφιστά την προσοχή στο ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρούν πρωτογενή πλεονάσματα για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, και αυτό θα συνιστά πολιτικές προκλήσεις.

  Μπορεί να υπάρξουν μερικές πολιτικές ανατροπές στο μέλλον ή οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να χαλαρώσουν, όσο συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της.

  Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Fitch Ratings αναφέρεται ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

  Επισημαίνει ότι οι τόκοι των δανείων του EFSF θα αναβληθούν για άλλα 10 χρόνια, και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν από την ΕΚΤ, θα μεταφερόταν στην Ελλάδα.

  Αυτό θα διατηρήσει τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια κάτω του 20%, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους της Eurogroup.

  Ο ESM αναμένει να εγκρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5,5 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπο θα συνεισφέρει στο "μαξιλάρι" των κεφαλαιακών αποθεμάτων των 24,1 δισ. ευρώ. Αυτό θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου μέχρι τα μέσα του 2020.

  "Δεν αναμένουμε μειώσεις στο επίσημο ποσοστό χρέους, το οποίο παραμένει πολύ υψηλό (στο 148,2% του ΑΕΠ το 2017 από το σύνολο του 178,6%). Αλλά το κεφαλαιακό "μαξιλάρι" και η παράταση του χρόνου ωρίμανσης, περιορίζου τον κίνδυνο χρηματοδότησης και θα υποστηρίξουν την πρόσβαση στην αγορά μετά το πρόγραμμα, και την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους σε ιδιώτες πιστωτές", τόνισε ο οίκος αξιολόγησης.

  Προσθέτει ότι εκτιμά ότι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα βελτιωθεί μέσω αυτών των μέτρων μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ, τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, το ιστορικό των πρωτογενών πλεονασμάτων και των δημοσιονομικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μέχρι το 2020.

  Η ανακοίνωση, αναφέρει ο οίκος, είναι σύμφωνα με την προσδοκία μας για μια "υβριδικά καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα, υπό σημαντικές προϋποθέσεις. Το Eurogroup ανέφερε ότι η ελάφρυνση χρέους περιλαμβάνει κίνητρα για την εξασφάλιση της ισχυρούς και συνεχόμενης εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών μέτρων και των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022 και δεσμεύσεις σύμφωνα με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ στη συνέχεια.

  "Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη φορά, απέδειξε τη δέσμευση των αρχών στη δημοσιονομική εξυγίανση. Το εγχώριο πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και η σχέση εργασίας μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ανατροπών της πολιτικής", τονίζει η Fitch.

  Παρόλα αυτά, τονίζει ότι οι μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να διατηρούν πρωτογενή πλεονάσματα για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, και αυτό θα συνιστά πολιτικές προκλήσεις.

  Μπορεί να υπάρξουν μερικές πολιτικές ανατροπές στο μέλλον ή οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να χαλαρώσουν, όσο συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της.

  Η ανακοίνωση του Eurogroup περιλαμβάνει κάποια ευελιξία. Αναφέρει τη δυνατότητα της περαιτέρω αναπροσαρμογής του χρέους "σε ένα απροσδόκητα πιο δυσμενές σενάριο". το Eurogroup τόνισε ότι θα επανεξετάσει το 2032 εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για το χρέος ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του GFN, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.

  Η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με το βελτιωμένο μακροοικονομικό σκηνικό. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, η βιομηχανική παραγωγή και η σταθερή ανάπτυξη της ανεργίας, υποστηρίζουν την ανάκαμψη αν και η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική συγκρατεί την κατανάλωση των νοικοκυριών. Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ α΄ τριμήνου διαμορφώθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση και ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν διαμορφώθηκε σε υψηλό τριών ετών στο α΄ πεντάμηνο του έτους.

  Καθώς η οικονομική ανάκαμψη αυξάνει τη δυναμική της, υποστηρίζονται τα δημόσια οικονομικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 1,4 δισ. ευρώ, υψηλότερα του στόχου στο α΄ πεντάμηνο, κυρίως λόγω της υπέρ-απόδοσης των εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών που αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις.

  Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, τις οποίες σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν οι δεσμεύσεις πολιτικής στο πλαίσιο του μετά το πρόγραμμα καθεστώτος. Η εποπτεία θα είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

  Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, που παραμένει στο 48,5% των συνολικών εκθέσεων του Μαρτίου, παραμένει μια βασική πρόκληση και αναμένεται να χρειαστούν περαιτέρω προβλέψεις προτού γίνει εφικτή η διαγραφή τους.

  Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν πιο αργές σε σχέση με άλλες χώρες που είχαν βρεθεί σε πρόγραμμα. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων θα μπορούσε να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξης, η οποία εκτιμάται τώρα στο 1,5%.

  Έφη Ευθυμίου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων