Παρασκευή, 22-Ιουν-2018 04:40
Οι έξι άξονες της μεταμνημονιακής εποπτείας

Οι ειδικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα διασφαλίσουν την συνέχιση και ολοκλήρωση των πεσυμφωνημένων μεταρρυθμίσεων την μεταπρογραμματική περίοδο περιγράφονται σε παράρτημα που συνοδεύει τη συμφωνία του Eurogroup. Αναλυτικότερα:
1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Στη φορολογική πολιτική, η Ελλάδα θα αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις τιμές αγοράς έως τα μέσα του 2020.
Στη φορολογική διοίκηση, η Ελλάδα θα φθάσει στις συμφωνηθείσες μόνιμες θέσεις στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων για 12.000 εργαζόμενους έως τα τέλη του 2018 και 13.322 έως τα μέσα του 2021.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αποφεύγοντας τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
2. Κοινωνική πρόνοια
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS. Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2020. Στο πλαίσιο της στρατηγικής των ελληνικών αρχών για εκσυγχρονισμό του τομέα υγείας, η Ελλάδα θα διασφαλίσει το άνοιγμα του πρωτοβάθμιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, με το άνοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου 30% κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων έως τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.
Η Ελλάδα θα μεταρρυθμίσει το δίχτυ κοινωνικής πρόνοιας, εφαρμόζοντας στα επιδόματα αναπηρίας τη νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019.
3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη διασφάλιση της συνεχιζόμενης αποτελεσματικότητας του σχετικού νομικού πλαισίου (πχ πτώχευση νοικοκυριών και εταιρειών, εξωδικαστικός μηχανισμός, πωλήσεις NPL, ηλεκτρονικές δημοπρασίες).
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη πτώχευση νοικοκυριών με στόχο να μειώσει το ανεκτέλεστο των υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας των εκκρεμών αιτήσεων, έως τα τέλη του 2021. Θα παρασχεθεί χρηματοοικονομική κατάρτιση των δικαστών έως τα τέλη του 2018.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες. Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Η απόφαση για την εκκαθάριση ή την επέκταση της εντολής του θα ληφθεί έως τα μέσα του 2022.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει τη χαλάρωση των capital controls σε ευθυγράμμιση με τον δημοσιευμένο "οδικό χάρτη".
4. Αγορές εργασίας και προϊόντων
Στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2012. Η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αδήλωτη εργασία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης επενδύσεων υιοθετώντας την νομοθεσία αδειοδότησης έως τα τέλη του 2018 και ολοκληρώνοντας την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης στους εναπομείναντες τομείς έως τα μέσα του 2020.
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021. Ως ενδιάμεσα βήματα θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019, θα δημιουργήσει πλήρως την κτηματολογική αρχή και θα ολοκληρώσει το 45% έως τα μέσα του 2020.
Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018. Το target model θα ενεργοποιηθεί πλήρως έως τα μέσα του 2019, ενώ τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα εφαρμοστούν έως τα τέλη του 2019.
5. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις
Με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις επενδύσεις για να στηρίξει μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος” και του ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), την πώληση των ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς υπολοίπων μετοχών στο Υπερταμείο), της μαρίνας του Αλίμου (μέσα 2019), της Εγνατίας, της ΔΕΠΑ, των μετοχών του ΔΑΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019), των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) και άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ. Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο υπερταμείο και η αναδιάρθρωση του ΕΤΑΔ θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2018.
6. Δημόσια διοίκηση
Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στο δημόσιο και ιδιαίτερα το διορισμό γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016 έως τα τέλη του 2018.
Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει έως το τέλος του 2019 το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακός οργανισμός για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής).
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλες τις συστάσεις της GRECO στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς έως τα μέσα του 2021.
Αναστασία Κυριανίδη