Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουν-2018 00:01

  Capital Economics: Δεν αρκούν τα μέτρα που δίνει το Eurogroup για το χρέος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Capital Economics: Δεν αρκούν τα μέτρα που δίνει το Eurogroup για το χρέος

  Το Eurogroup θα καταλήξει σε ημίμετρα για το χρέος τα οποία δεν οδηγούν στην ουσιαστική και σημαντική ελάφρυνσή του, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, ενώ εκτιμά ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει στην άποψή του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο στέλνοντας αρνητικά σήματα στις αγορές.

  Όπως επισημαίνει, το Eurogroup φαίνεται ότι θα συμφωνήσει στην εκταμίευση της τελικής δόσης προς την Ελλάδα και θα προσφέρει ένα "μαξιλάρι" ρευστότητας για να την βοηθήσει στους μήνες που θα ακολουθήσουν την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Ωστόσο, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που αναμένεται να συμφωνηθούν απλώς σπρώχνουν το πρόβλημα στο μέλλον και η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη σε μια νέα επιβράδυνση της οικονομίας της ή σε μια επιδείνωση των φόβων της αγοράς για την ευρωζώνη γενικότερα.

  Το Eurogroup, όπως σημειώνει, θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καμπής για την Ελλάδα. Από τη στιγμή που το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τα 88 προαπαιτούμενα στις αρχές του μήνα, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των συντάξεων, της αύξησης του αφορολόγητου και των ιδιωτικοποιήσεων, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχει ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και η Ελλάδα μπορεί να λάβει την τελευταία δόση του δανείου.

  Στην επιφάνεια τουλάχιστον, η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης, αναμένεται να είναι αρκετά ομαλή. Η Ελλάδα έχει εκδώσει με επιτυχία ομόλογα δύο φορές τους τελευταίους 12 μήνες, ένα πενταετές ομόλογο τον Ιούλιο του 2017 και ένα επταετές ομόλογο τον περασμένο Φεβρουάριο, με τις αποδόσεις να κινούνται κοντά στο 4%. Παρόλο που τα σχέδια για την έκδοση 10ετών ομολόγων πριν από την έξοδο του Αυγούστου αναβλήθηκαν, καθώς οι φόβοι σχετικά με την Ιταλία ώθησαν τις ελληνικές αποδόσεις και πάλι στα ύψη, η Αθήνα είχε ήδη συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφαλαιακό "μαξιλάρι". Και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν πει εδώ και καιρό ότι θα ενισχύσουν το cash buffer της Ελλάδας, αποδεσμεύοντας ένα ποσό από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης (το ποσό των 20 δισ. ευρώ που δημοσιεύεται στον Τύπο, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί στη δήλωση του Eurogroup αφορά το σύνολο της τελικής δόσης του δανείου και των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων). Συνολικά, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2019.

  Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας είναι εξαιρετικά αβέβαιες, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, δεδομένου ότι το "βουνό" του δημόσιου χρέους ανέρχεται σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ και κινείται σε ανοδικούς ρυθμούς από την εποχή της κρίσης. Ενώ λοιπόν η δήλωση του Eurogroup θα παρουσιάσει ως σημαντικά τα μέτρα που θα δοθούν για την ελάφρυνση του χρέους, η Capital Economics επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα θα είναι ελάχιστα.

  Στα θετικά, μέρος του σχετικά ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μπορεί να αντικατασταθεί με φθηνότερα κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους, η οποία έχει ήδη επιμηκυνθεί στα 32,5 χρόνια, θα μπορούσε να επεκταθεί στα 40 χρόνια περίπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα για την εξομάλυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους το οποίο θα κορυφωθεί το 2028. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Αθήνα να εκδώσει δεκαετή ομόλογα στο εγγύς μέλλον, καθώς η ωρίμανσή τους θα είναι περίπου εκείνη την εποχή.

  Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να μειώσει το ελληνικό χρέος. Για αυτό, η Ελλάδα θα εξαρτάται από την υπόθεση της κυβέρνησης ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με σταθερό ρυθμό άνω του 2% μεσοπρόθεσμα, γεγονός που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο, λόγω των φτωχών δημογραφικών στοιχείων, των προβληματικών τραπεζών, της οικονομικής δυσκαμψίας και της συνεχιζόμενης λιτότητας που απαιτεί η ευρωζώνη. Το Eurogroup θα επιμείνει ότι η δημοσιονομική πρόοδος της Ελλάδας προς τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία για πολλά χρόνια, ιδίως δεδομένου ότι οι αρχές της ευρωζώνης κατέχουν περίπου το 75% του χρέους της.

  Έτσι, το ΔΝΤ φαίνεται απίθανο να προσφέρει την έγκρισή του η οποία το Eurogroup ήλπιζε ότι θα προσδώσει αξιοπιστία στα σχέδιά του και θα ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα. Αντίθετα, το Ταμείο θα επαναδιατυπώσει την άποψή του ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνη την Capital Economics η οποία όπως προειδοποιεί "βλέπει" κινδύνους μιας ανανεωμένης ελληνικής κρίσης , εκτός εάν συμφωνηθεί ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων