Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Ιουν-2018 18:55

  Συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα να δημιουργήσουν έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης για την ενίσχυση των επενδύσεων και την προώθηση της οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορείο.

  Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν ενόψει της συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου.

  "Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα χρησιμοποιείται για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, επίσης με στόχο να ενδυναμωθεί η σύγκλιση εντός της Ευρωζώνης", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. "Και αυτό επειδή γνωρίζουμε ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να παραμείνει άθικτη εάν οι οικονομικές πολιτικές συγκλίνουν".

  "Έχουμε ένα προσχέδιο της νέας Ευρωζώνης και αυτό είναι πραγματικά καλή εξέλιξη", σημείωσε.

  Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ο κοινός προϋπολογισμός θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως το 2021.

  "Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Ευρώπη", δήλωσε η Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Μακρόν στο Μέσεμπεργκ της Γερμανίας. "Μπορούμε να πούμε όμως ότι κάναμε σήμερα ένα μικρό βήμα", πρόσθεσε.

  Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης να διαμορφώσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ως τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας από μελλοντικές κρίσεις και να συνεργαστούν για τις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό.

  "Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει και πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να επιλυθούν", δήλωσε ο Μακρόν. "Αλλά δεν μπορούμε να τα λύσουμε όλα αυτά χωρίς πολιτική συμφωνία".

  Οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού, όπως τα ποσά και αν θα χρηματοδοτηθεί από εθνικές πηγές ή έναν πανευρωπαϊκό φόρο, θα οριστικοποιηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών πριν το τέλος του έτους.

  Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε παράλληλα ότι χρειάζεται μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι η ίδια θέλει να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση της Ευρώπης για το πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον οι μεταναστευτικές ροές. "Ο στόχος μας παραμένει μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις αυτές", ανέφερε.

  Σε κοινή τους δήλωση οι δύο ηγέτες προειδοποιούν ότι "εάν τα κράτη μέλη ξεκινήσουν να ενεργούν μονομερώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη".

  Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι παραμένει πεπεισμένη πως η Ευρώπη πρέπει να δουλέψει για να καταπολεμήσει τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης, βοηθώντας να βελτιωθούν οι συνθήκες στις χώρες προέλευσης, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύει την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. 

  Ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε στην ανάγκη "για μια ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση της μετανάστευσης", δηλώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα της να ελέγχει τα εξωτερικά της σύνορα. "Η Ευρώπη πρέπει όμως να έχει και πιο ισχυρούς μηχανισμούς αλληλεγγύης εντός και εκτός των συνόρων της", πρόσθεσε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ