Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 16-Ιουν-2018 15:55

  Δόθηκε το πρώτο "σήμα" για τις περικοπές των συντάξεων για το 2019

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Δόθηκε το πρώτο "σήμα" για τις περικοπές των συντάξεων για το 2019

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Το πρώτο "σήμα" των μειώσεων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019 στις συντάξεις έδωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας.

  Ο λόγος για την εγκύκλιο την οποία εξέδωσε σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).  

  Σύμφωνα με αυτήν, το επίδομα αυτό θα λαμβάνουν σε 6 μήνες από σήμερα  οι συνταξιούχοι με σύνταξη (άθροισμα κύριας–επικουρικής) έως 643 ευρώ/μήνα και συνολικό ατομικό ετήσιο εισόδημα 8.840 και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 11.000 ευρώ. 

  Το δε ποσό που αναλογεί στους 240.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα ανέλθει στα μόλις 12 ευρώ/μήνα  έναντι 35 ευρώ/μήνα  που παίρνουν φέτος. 

  Από την 1η Ιανουαρίου 2020, μάλιστα, θα καταργηθεί το επίδομα αυτό και έτσι οι δικαιούχοι του δεν θα εισπράττουν ούτε τα 12 ευρώ, τα οποία θα λαμβάνουν κάθε μήνα. Με άλλα λόγια, θα κοπεί κατά 50%. 

  Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε περικοπή τουλάχιστον 2% επί των συντάξιμων αποδοχών των δικαιούχων του εν λόγω επιδόματος. Οι απώλειες από την περικοπή του ΕΚΑΣ θα φανούν λίγο πριν από τις φετινές διακοπές των Χριστουγέννων, οπότε και καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2019.  

  Υπενθυμίζεται πως το  ΕΚΑΣ  έχει τεθεί σε διαδικασία σταδιακής κατάργησης από την 1η Ιουνίου 2016, βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης–θεσμών.

  Η χθεσινή εγκύκλιος αποτελεί την πρώτη κυβερνητική πράξη υλοποίησης των περικοπών που προβλέπει το Μνημόνιο από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σημειώνεται πως από την ημερομηνία αυτή θα ισχύσει η περικοπή των συντάξεων έως 18%, αλλά και το "πάγωμα" των ονομαστικών αυξήσεων.

  Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος προβλέπει πως από 1/1/2019 έως 31/12/2019, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των εντασσόμενων, πλην ΟΓΑ, στον ΕΦΚΑ οργανισμών κύριας ασφάλισης, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος, των οποίων η συνταξιοδότηση αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, ως εξής:

  Για την καταβολή του επιδόματος πρέπει να πληρούνται αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  -  Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται η συμπλήρωση ορίου ηλικίας. Σε περίπτωση συμπλήρωσης του 65ου έτους ηλικίας εντός του 2019, το επίδομα καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας μήνα.

  -  Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, να μην υπερβαίνει το ποσό των 7.720,00 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

  - Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο, με ειδικό τρόπο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των 8.884,00 ευρώ.

  - Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 11.000,00 ευρώ.

  - Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται κατά τον μήνα έκδοσης της παρούσας υπουργικής απόφασης, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, να μην υπερβαίνει τα εξακόσια σαράντα τρία (643,00) ευρώ.

  -  Τα παραπάνω ποσά, των περιπτώσεων β, γ και δ, αφορούν σε εισοδήματα που αποκτήθηκαν το έτος 2017 και για το λόγο αυτό για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2019 εξετάζεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

  Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι του ποσού των  7.720,00 ευρώ, καταβάλλεται επίδομα ποσού 12,00 ευρώ μηνιαίως.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων