Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2018 13:12

  Κοστέλο: Ενισχυμένη εποπτεία με αποστολές ανά τρίμηνο

  Κοστέλο: Ενισχυμένη εποπτεία με αποστολές ανά τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής των θεσμών εκ μέρους της Κομισιόν ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο του Economist ότι η ενισχυμένη εποπτεία μετά το μνημόνιο θα ανανεώνεται ανά 6 μήνες με απόφαση της Κομισιόν και θα περιλαμβάνει τριμηνιαίους ελέγχους. Εκτίμησε δε, ότι μπορεί να διαρκέσει 2 ή 3 έτη.

  Τα πρώτα χρόνια μετά το μνημόνιο, ανέφερε ότι θα εμπλακεί η Επιτροπή στο πρόγραμμα ενισχυμένης επιτήρησης. Επικεντρώνεται, όπως εξήγησε, στα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα κριθεί τους επόμενους μήνες έως τον επόμενο χρόνο, είπε. Δεν θα είναι πρόγραμμα, διευκρίνισε, αλλά επιτήρηση σε τριμηνιαία βάση.

  Η λήξη αυτής της ενισχυμένης επιτήρησης θα φανεί πότε θα γίνει, είπε. Η απόφαση της Κομισιόν θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Εκτίμησε ότι αυτό ενδεχομένως θα συζητηθεί 2 ή 3 χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος.

  Δημοσιονομικός χώρος

  Ζήτησε να γίνει και ένα βήμα επιπλέον, πέραν όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα. Μίλησε για μείωση φορολογικών συντελεστών και για αύξηση δαπανών.

  Πρέπει πλέον να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, εξήγησε. Για το δημοσιονομικό περιθώριο είπε ότι υπάρχει ώθηση που μπορεί να δοθεί από την παραγωγικότητα, από τη συλλογή εσόδων και από το ασφαλιστικό.

  Αυτά τα πεδία, θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό περιθώριο 7% του ΑΕΠ και μετά το 2022. Ανέφερε επιπλέον ότι μετά το 2022 και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

  Μίλησε για τα 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών προς το δημόσιο, και για μόνο 10 με 20 δισ. ευρώ που είναι πραγματικά εισπράξιμα. Το υπόλοιπο είναι μύθευμα, είπε. Έδωσε έμφαση στην καλύτερη είσπραξη των φόρων.

  Το Eurogroup

  Ανέφερε ότι σε μία εβδομάδα οι ΥΠΟΙΚ θα συναντηθούν για μία συμφωνία-πακέτο με τρία συστατικά:

  1. Ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και εκταμίευση ενός επαρκούς ποσού δόσεων

  2. Αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για τα οποία η Κομισιόν υποστηρίζει την ανάγκη για ένα πακέτο εμπροσθοβαρούς εφαρμογής.

  3. Ένα πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτήρησης.

  Για τη μεταμνημονιακή εποχή αναφέρθηκε και πάλι στα προβλήματα αποθεματικού (εξαγωγών, κόκκινων δανείων κλπ) και στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Η νομοθεσία έχει γίνει αλλά βρίσκεται 1 χρόνο ή 18 μήνες πίσω στην υλοποίησή των μεταρρυθμίσεων. Και τούτο γιατί όπως είπε είναι πολυετείς και πρέπει να ολοκληρωθούν. Χαιρέτησε τη δήλωση Χουλιαράκη για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

  Ανέφερε ότι σε κάποιες μεταρρυθμίσεις τα πρώτα βήματα έχουν γίνει. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω βήματα σε τομές όπως στο Κτηματολόγιο ή στην αδειοδότηση (την οποία χαρακτήρισε είναι ένα σχέδιο πολλών ετών).

  Διαβάστε ακόμη:

  *Ντρούντι (ΕΚΤ): Θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει η Ελλάδα σε μία κανονικότητα

  *Τζιαμαριόλι (ESM): Η "συνταγή είναι μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση.."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ