Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Μαϊ-2018 12:30

  Fitch, Moody’s και S&P "πιέζουν" για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

  Fitch, Moody’s και S&P "πιέζουν" για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Οι ζυμώσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ συνεχίζονται ακατάπαυστα. Και δεν πρόκειται να διακοπούν την Πέμπτη, μετά την σύγκλιση του Eurogroup, ακόμα και αν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, δεν κάνουν άμεσα βήματα στην κατεύθυνση που θέλει το Ταμείο.

  Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, η προσπάθεια αυτή θα συνεχισθεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Και αυτό γιατί αναγνωρίζεται ότι η διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ (που ισοδυναμεί με χαρακτηρισμό του χρέους ως βιώσιμο), αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ταχείας αναβάθμισης του ελληνικού χρέους. 

  Οι οίκοι αξιολόγησης, Fitch, Moody’s και S&P, περιμένουν τη στάση του ΔΝΤ για να προχωρήσουν σε αναβάθμιση του χρέους, κατ' αρχήν σε "BB", προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η αξιολόγηση να κινείται σε επίπεδα investment grade (από "ΒΒΒ-" και πάνω) στον ορατό ορίζοντα. 

  Η μεταβατική διαδρομή προς το "ΒΒΒ" θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη του 2019. Όταν, όπως προβλέπεται, θα έχει εξαντληθεί η ενδιάμεση περίοδος στην οποία η Ελλάδα δεν θα έχει άμεση (σημαντική) ανάγκη συγκέντρωσης πόρων από τις αγορές και ταυτόχρονα θα έχει αποτυπωθεί η ετοιμότητα της χώρας να εφαρμόσει τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις...

  Λαγκάντ – Τόμσεν 

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ, φέρεται το τελευταίο διάστημα να ασκεί πίεση διπλής κατεύθυνσης για να διευκολύνει την ήδη σημαντική προσέγγιση που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. 

  Πληροφορίες από γερμανικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει "επικοινωνία” της διευθύντριας του ΔΝΤ με την γερμανίδα καγκελάριο, αλλά και με τον επικεφαλής του Ταμείου και επίμονα "σκληρό” με το ελληνικό θέμα κ. Τόμσεν, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ τελευταία έχει αρχίσει να συγκεντρώνει την προσοχή του στην Ιταλία και τις ενδεχόμενες εκεί εξελίξεις.   

  Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις το μεγάλο κομμάτι στο δεύτερο πακέτο διευθέτησης του ελληνικού χρέους θα αφορά τα 131 δισ. ευρώ του δανείου του EFSF. 

  Αυτό ξεκινά να αποπληρώνεται το 2023 και εξοφλείται το 2047. Για την επιμήκυνση του χρέους αυτού είναι ανοικτό ακόμα το χρονικό διάστημα (το ΔΝΤ θέλει 15 χρόνια) που θα μπορέσει να κλείσει η συμφωνία, καθώς η γερμανική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει ολόκληρο το χρονικό διάστημα που είχε δοθεί αρχικά ως δυνατότητα (από 0 έως 15 χρόνια) με τη συμφωνία του 2016 και του 2017. 

  Σε κάθε περίπτωση η επιμήκυνση αυτή θα οδηγήσει σε αναδιάρθρωση του παλιού δανείου με νέο του οποίου το κόστος εξυπηρέτησης θα συναρτηθεί με το ύψος δανεισμού του ESM. Και θα συνοδεύεται με περίοδο χάριτος όσο αφορά την αποπληρωμή των τόκων έτσι ώστε να ικανοποιεί τη δέσμευση ότι τα τοκοχρεολύσια δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ την πρώτη δεκαετία και το 20% στη συνέχεια. 
    
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ