Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Μαϊ-2018 13:50

  Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: "Κατεβαίνει" η ανάπτυξη, κόβονται οι συντάξεις

  Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: "Κατεβαίνει" η ανάπτυξη, κόβονται οι συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Δήμητρας Καδδά - Δημήτρη Κατσαγάνη

  Την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 2% - 2,1% φέτος μετέφερε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Ανέφερε ότι αυτή η εκτίμηση είναι σε συμφωνία με τους θεσμούς.

  Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι επιβραδύνεται εκ νέου η προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας αφού λίγο καιρό πριν, τον Μάρτιο στην εγκύκλιο του κ. Χουλιαράκη για το μεσοπρόθεσμο εκφραζόταν η πρόβλεψη για άνοδο ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος.

  Ο ίδιος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε πάντως ότι και με την νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται και όπως είπε το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η υπέρβαση.

  Εκτίμησε ωστόσο η ίδια πηγή ότι δεν αναμένεται μεγάλη δημοσιονομική υπέρβαση για το 2019. Εξήγησε ότι η υπέρβαση έχει σχέση με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες.

  Ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα. Πλέον εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από 2,9% προηγουμένως.

  Ο αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι "δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου". Εξ ίσου απόλυτος ήταν όμως και για τις περικοπές στις συντάξεις: Όταν ρωτήθηκε για τις περικοπές του 2019 απάντησε "τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν".

  Ωστόσο, μίλησε επίσης και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που όπως είπε θα εφαρμοσθούν και τα 2 έτη.

  Αναφορικά με την αναθεώρηση στο ΑΕΠ, είπε ότι λήφθηκαν υπ' όψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά.

  "Θα έχουμε SLA μην έχετε καμία αμφιβολία" ήταν η εκτίμησή του για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ