Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Μαϊ-2018 11:58

  Το αποτέλεσμα των stress test βάση για το χτίσιμο εμπιστοσύνης στις τράπεζες

  Το αποτέλεσμα των stress test βάση για το χτίσιμο εμπιστοσύνης στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα 

  Τα stress test αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη και ήταν εντυπωσιακό το αποτέλεσμα που πέτυχαν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσαν επίσης ένα σημαντικό εφαλτήριο για την εμπέδωση εμπιστοσύνης και η έκβασή τους σηματοδοτεί ότι έχει γίνει η εκκίνηση του ενάρετου κύκλου. Αυτή την εκτίμηση φαίνεται να εκφράζουν κύκλοι γνωρίζοντες την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Ήταν θετική έκπληξη τα stress test διότι οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν πολύ γρήγορα την κατάστασή τους μέσα στο τελευταίο 12μηνο, αξιολογήθηκαν στη βάση στατικού ισολογισμού ενώ για πρώτη φορά ενσωμάτωσαν και τις επιπτώσεις του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9. Όπως έχει γράψει το Capital.gr ο  δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα εξαχθεί από το αποτέλεσμα του stress test αλλά και από τον έλεγχο SREP που θα ολοκληρώσει ο επόπτης προς τα τέλη του έτους. Ο επόπτης δεν μπορεί να καθορίσει αποφάσεις αυξήσεων κεφαλαίου οι οποίες εναπόκεινται στις διοικήσεις των τραπεζών. Εκείνο που ζητά είναι ισχυρότερα "μαξιλάρια" στο τέλος της ημέρας, καθορίζοντας το μίνιμουμ επίπεδο κεφαλαιακών δεικτών. 

  Προφανώς για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η μεγάλη πρόκληση της μείωσης των NPLs, αλλάμπορούν να χτίσουν στα καλά νέα από τα stress test και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Σίγουρα ο στόχος για μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30-40% από το 2017 είναι φιλόδοξος, αλλά αν διατηρηθούν οι δεσμεύσεις ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράμετροι για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα. Οι καταθέσεις δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2014, οι τράπεζες πρέπει να καταφέρουν να χρηματοδοτούνται από τις αγορές και να μειώσουν τον ELA ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη τόσο για καταθέτες όσο και για επενδυτές. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι λείπουν ακόμη 30 δισ. καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα. Εάν επιστρέψουν οι καταθέσεις αυτές και μηδενιστεί ο ELA οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες. 

  Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και μάλιστα έφεραν αποτέλεσμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το νέο management χρειάζεται τουλάχιστον χρόνο 12-18 μηνών για να δώσει αποτελέσματα. Οι διοικητικές ομάδες που αντεπεξήλθαν τόσο γρήγορα στη διαδικασία των stress test έκαναν κάτι εντυπωσιακό και εάν υλοποιήσουν και τις δεσμεύσεις για τη μείωση των NPLs θα είναι ένα παραπάνω θετικό νέο. Σημειώνεται ότι ο SSM είναι αρμόδιος για το fit and proper των διοικήσεων των τραπεζών, ελέγχοντας 2.000 – 3.000 περιπτώσεις στελεχών ετησίως, αλλά ακόμη οι εθνικές νομοθεσίες χρειάζονται περαιτέρω συντονισμό ως προς την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανονισμών. 

  Βέβαια, μια παράμετρος για το πόσο γρήγορα οι τράπεζες θα γυρίσουν στην κανονικότητα ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν και την οικονομία είναι να υπάρχει προβλεψιμότητα σε πολιτικό επίπεδο και για την εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί. 

  Στο μέτωπο των κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν χρήση όλων των εργαλείων για τη μείωσή τους, επιλέγοντας αυτά που κρίνουν κατάλληλα ανά περίπτωση. Σε επίπεδο αναδιαρθρώσεων δανείων αναμένεται ότι οι τράπεζες θα εφαρμόσουν σε ευρύτερη έκταση ρυθμίσεις τύπου split balance με ζητούμενο το κομμάτι του δανείου που θα κρίνουν ότι ο οφειλέτης θα μπορεί να εξυπηρετήσει, να εξυπηρετείται. Και το υπόλοιπο ποσό να διαγράφεται ή να σχηματίζονται προβλέψεις για αυτό. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές δεν θα έχουν νόημα εάν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής στην αποπληρωμή του τμήματος του δανείου που έχει κριθεί ως εξυπηρετήσιμο. Το σημαντικότερο για τις τράπεζες είναι να μπορούν να ανακτήσουν ενέχυρα των δανείων. 

  Στο μέτωπο των πλειστηριασμών οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία που ξεκίνησε διστακτικά στο τέλος Φεβρουαρίου έχει μπει σε μια αυξητική και ικανοποιητική ροή, πιέζοντας πολλούς στρατηγικούς κακοπληρωτές να πάνε στις τράπεζες. Οι τράπεζες αποκτούν πολλά από τα ακίνητα των πλειστηριασμών, ωστόσο, αυτό είναι μια "αναγκαία" πρακτική η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μετεξελίξει τις τράπεζες σε διαχειριστές ακινήτων. 

  Οι πωλήσεις δανείων σε funds είναι επίσης μια επιλογή που έχει ψηφιστεί και θα πρέπει να εφαρμοστεί. Η διαχείριση NPLs δεν είναι η δουλειά των τραπεζών και σίγουρα μέσω της εξωτερικής (outscource) διαχείρισής τους από εξειδικευμένους οργανισμούς μπορεί να φέρει κέρδος στις τράπεζες από το επιπλέον της ανάκτησης οφειλών. 

  Το σίγουρο είναι ότι ούτε οι πωλήσεις δανείων ούτε οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι κάτι ευχάριστο, όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για όνειρα ή άρνηση της πραγματικότητας, διαφορετικά τα προβλήματα θα παραμείνουν

  Ενδεχομένως μετά τη λήξη της προθεσμίας που έχουν οι τράπεζες στη στοχοθεσία για τα NPLs θα μπορούσε να εξεταστεί η σύσταση εταιρείας διαχείρισης (asset management company). Ωστόσο αυτή η "bad bank” θα έχει νόημα να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια. Στην περίπτωση που θα γινόταν με δημόσια κεφάλαια και θα είχε εθνικό χαρακτήρα τα δάνεια θα έπρεπε να πουληθούν σε τιμές αγοράς και όχι σε αυτές που θα ήθελαν οι τράπεζες. Αρα, οι τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες να γράψουν ζημιές. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων