Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Μαϊ-2018 20:29

  Αυτές είναι οι πέντε προτάσεις για τις αλλαγές στη Διαιτησία

  Αυτές είναι οι πέντε προτάσεις για τις αλλαγές στη Διαιτησία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στα χέρια του Υπουργείου Εργασίας βρίσκεται η ανεξάρτητη νομική μελέτη για το ρόλο που πρέπει να έχει Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Με βάση αυτή τη μελέτη, αλλά και έπειτα από διαβούλευση της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους θεσμούς, πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στον ΟΜΕΔ. Αυτό προβλέπει το Μνημόνιο προκειμένου να κλείσει η 4η αξιολόγηση.

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η μελέτη αυτή προβλέπει πως το ελάχιστο κατά το Σύνταγμα περιεχόμενο που επιβάλλεται για το σύστημα διαιτησίας συλλογικών διαφορών συμφερόντων πρέπει να προβλέπει:

  * τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία

  * την προσφυγή ως προς ολόκληρη την ύλη της συλλογικής διαφοράς.

  Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος,  όπως αυτό ερμηνεύθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον 2014, δεν επιτρέπεται καμία υποχώρηση του νομοθέτη απ’ αυτό το περιεχόμενο του συστήματος διαιτησίας.

  Προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση σε σχέση με αυτό το ελάχιστο πλαίσιο και με στόχο την ενίσχυση της συλλογικής αυτονομίας, αλλά  και της συνδικαλιστικής ελευθερίας και ταυτόχρονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της βιωσιμότητας του συστήματος μεσολάβησης και διαιτησίας, θα μπορούσαν να προταθούν ενδεικτικά οι εξής αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία:

  1. Επαναφορά του δικαιώματος (αντί της υποχρέωσης που προβλέπεται τώρα) του μεσολαβητή να προτείνει μεσολάβηση.

  Έτσι ο μεσολαβητής θα μπορεί  να απόσχει από την υποβολή πρότασης, στην περίπτωση που εκτιμά αιτιολογημένα ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο καλόπιστης διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επιστρέφει τα μέρη στη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης, φράσσοντας προσωρινά τον δρόμο της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.

  2.  Εκ νέου πρόβλεψη ότι η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνει μόνο:

  α) σε όποιο μέρος προσήλθε στη μεσολάβηση, στην περίπτωση που το άλλο μέρος την αρνήθηκε, και

  β) σε όποιο μέρος δέχθηκε την πρόταση του μεσολαβητή.

  Με την πρώτη από τις παραπάνω προϋποθέσεις "τιμωρείται" το μέρος που επιδεικνύει αυταπόδεικτα κακόπιστη συμπεριφορά, εφόσον δεν προσέρχεται στη διαδικασία της μεσολάβησης.

  Με τη δεύτερη προϋπόθεση, εξασφαλίζεται ότι θα μπορεί να προσφύγει μονομερώς στη διαιτησία μόνον όποιο μέρος επέδειξε αποδεδειγμένα καλόπιστη και συναινετική συμπεριφορά, αποδεχόμενο την τελική πρόταση του μεσολαβητή.

  3. Ελάφρυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας διαιτησίας με την κατάργηση της κατ’ έφεση διαδικασίας ενώπιον της πενταμελούς επιτροπής.

  4. Διευκρίνιση της έντασης του δικαστικού ελέγχου της "πλήρους και τεκμηριωμένης αιτιολογίας" της διαιτητικής απόφασης, ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή των συλλογικών διαφορών συμφερόντων σε μακροχρόνιες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, οξείες αντιδικίες. Ο διαιτητής θα πρέπει να ενθαρρύνεται να συνεχίσει  την προσπάθεια του μεσολαβητή να φέρει τα μέρη σε συμφωνία.

  5. Πρόσθεση και της πορείας της αγοραστικής δύναμης του μισθού στα στοιχεία που μελετά ο μεσολαβητής και ο διαιτητής.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ