Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Μαϊ-2018 07:39

  Αυξάνονται επικίνδυνα τα χρέη του ΕΣΥ

  Αυξάνονται επικίνδυνα τα χρέη του ΕΣΥ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ραγδαία επιδείνωση καταγράφουν από την αρχή της χρονιάς τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων, έχοντας πλέον ξεπεράσει το μισό δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το δελτίο μηνιαίων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, τον Μάρτιο οι οφειλές του ΕΣΥ ανέρχονταν σε 529 εκατ. ευρώ, από 439 εκατ. τον Φεβρουάριο, 349 εκατ. τον Ιανουάριο και 299 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017.

  Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 η επιχορήγηση του ΕΣΥ ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, αφού στα ταμεία έφτασαν μόλις 7 εκατ. ευρώ από τα περίπου 77 εκατ. ευρώ που είναι η μηναία επιδότηση (στο κονδύλι αυτό συμπεριλαμβάνεται η επιχορήγηση και των υγειονομικών περιφερειών, με την ετήσια επιδότηση από τα κρατικά ταμεία να ανέρχεται σε 930 εκατ.). Με μηδενική ρευστότητα στα νοσοκομεία από τον κρατικό Προϋπολογισμό, οι συσσωρευμένες οφειλές τραβούν την ανηφόρα, με επιπτώσεις τόσο στην αγορά, αφού οι προμηθευτές των νοσοκομείων παραμένουν απλήρωτοι, όσο και στους ασθενείς, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων που καταγράφονται σε υλικά και τεχνολογικό εξοπλισμό.

  Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, 150 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παρά το γεγονός πως είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Την ίδια ώρα κινδυνεύουν να κλείσουν άλλες 50 τουλάχιστον κλίνες ΜΕΘ αφού στα μέσα Μαΐου λήγουν οι συμβάσεις 350 ιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ προκηρύχθηκαν νέες θέσεις αφού η κυβέρνηση ετοιμάζει  αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

  Παράλληλα, η Ομοσπονδία σημειώνει πως 50 νοσοκομεία στην Ελλάδα δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο, πολλά νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν υλικά και φάρμακα με αποτέλεσμα να καθυστερούν επεμβάσεις, τα νοσοκομεία έχουν 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα αντί για 70 που χρειάζονται και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού είναι λίγες με φθαρμένη υλικοτεχνική υποδομή με αποτέλεσμα οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς να ζουν τρία χρόνια λιγότερο από τους ασθενείς των άλλων χωρών της Ευρώπης. Η αναμονή στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών, συμπληρώνει η ΠΟΕΔΗΝ, ξεπερνά πολλές φορές τις οκτώ ώρες, ενώ oι διαθέσιμες κλίνες στις καρδιολογικές κλινικές και στις μονάδες εμφραγμάτων των νοσοκομείων της Αττικής δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

  Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνάντηση που είχε πριν λίγες ημέρες με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα νοσοκομεία, σημείωσε πως επίκειται  προκήρυξη για την πρόσληψη 750 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ που θα στελεχώσουν τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα καλύψουν επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων, ενώ  μέχρι τον Ιούνιο  θα έχουν προκηρυχθεί 1.000 θέσεις μόνιμου μη ιατρικού προσωπικού, ώστε το λοιπό επικουρικό, του οποίου λήγουν οι συμβάσεις του στο τέλος του έτους, να μπορέσουν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους στο σύστημα. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων