Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Μαϊ-2018 08:01

  Πέφτει η αυλαία για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

  Πέφτει η αυλαία για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Την "βούλα" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να πάρουν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests στις ελληνικές τράπεζες, καθώς συνεδριάζει το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, το οποίο θα αποφανθεί για ενδεχόμενες νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

  Με την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου σήμερα εκτός απροόπτου, "κλειδώνει" η ημερομηνία της 5ης Μαΐου για την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests. 

  Παρά τις διαρροές του προηγούμενου διαστήματος ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν περάσει επιτυχώς τη διαδικασία του τεστ αντοχής, οι μεθαυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ (SSM) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό όχι μόνο λόγω των υποσημειώσεων του επόπτη για τις επιδόσεις της κάθε τράπεζας, αλλά και διότι αναμένονται γενικές συστάσεις για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν εφεξής οι ελληνικές τράπεζες. 

  Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Εποπτεία της ΕΚΤ θα συστήσει στις τράπεζες επιτάχυνση των προσπαθειών για τη δραστική μείωση των "κόκκινων" δανείων, τονίζοντας παράλληλα την έμφαση που θα πρέπει να δώσουν εφεξής οι τράπεζες στο πώς θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους. Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, πολύ δύσκολη άσκηση εφεξής για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι η ενίσχυση των εσόδων τους, καθώς η αγορά παραμένει ακόμη προβληματική και ο τραπεζικός τομέας δεν έχει επιστρέψει στον παραδοσιακό διαμεσολαβητικό του ρόλο για την άντληση καταθέσεων και τη χορήγηση δανείων.

  Το "πιστοποιητικό" επιτυχίας στο stress test αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας ισχυρό μήνυμα όχι μόνο στις αγορές και στους μετόχους, αλλά και στους καταθέτες.  Η εμπιστοσύνη των καταθετών και η επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, όπως επίσης η διεύρυνση των δυνατοτήτων των τραπεζών να αντλούν χρηματοδότηση από τις αγορές, θα αποτελέσουν, με τη σειρά τους, προϋπόθεση για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών. Προς αυτή την κατεύθυνση, βεβαίως, το κύριο προαπαιτούμενο είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η ολοκλήρωση του προγράμματος. 

  Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό επιτυχίας που αναμένεται να λάβουν από τον SSM οι ελληνικές τράπεζες, είναι μεν αποτέλεσμα των ισχυρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας με τους οποίους εισήλθαν στα stress tests (CET 1 μεταξύ 15,1% και 17,8%), θα έχει δε διαβαθμίσεις. 

  Καθώς στη φετινή διαδικασία του τεστ αντοχής δεν είχε οριστεί πήχης επιτυχίας, η ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης θα κριθεί κατά περίπτωση από το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ, για όλες τις τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση προσομείωσης της EBA (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή). Στη συνέχεια, οι τράπεζες που θα αναδειχθούν με υστέρηση κεφαλαίων, θα κληθούν να καταρτίσουν σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης εντός δύο εβδομάδων και να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες με ιδιωτικά κεφάλαια εντός μερικών μηνών. Σε περίπτωση αποτυχίας κάλυψης με ιδιωτικά κεφάλαια, θα εξεταστεί η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά.

  Με τα ανωτέρω δεδομένα, η ολοκλήρωση των stress tests χωρίς καμία ελληνική τράπεζα να οδηγείται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν αφήνει ακάλυπτη την περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί να συμπληρώσει, έστω και ελάχιστα, τους κεφαλαιακούς της δείκτες. 

  Σε περίπτωση που κριθεί ότι κάποια τράπεζα χρειάζεται να ενισχύσει τον κατώτατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο επόπτης θα της ζητήσει πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, δίνοντας περιθώριο 9 – 12 μηνών για την υλοποίησή του. Το κεφαλαιακό αυτό πλάνο δεν θα συνιστά υποχρέωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ούτε καν θα την προβλέπει ως μονόδρομο. Αντιθέτως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέσα κεφαλαιακής ενίσχυσης θα μπορούν να είναι η περαιτέρω μείωση ενεργητικού με πρόσθετες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών και δανειακών χαρτοφυλακίων, καθώς και η έκδοση υβριδικού ομολόγου. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων