Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Μαϊ-2018 21:01

  Μετά τα stress tests η νέα έξοδος στις αγορές

  Μετά τα stress tests η νέα έξοδος στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Παρά την σταθερή κάτω του 4% κίνηση των spreads στο δεκαετές ομόλογο, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και ο ΟΔΔΗΧ περιμένουν δύο συγκυρίες για να κινηθούν και πάλι με έκδοση μακροπρόθεσμου ομολόγου. 

  Οι συγκυρίες αφορούν αφ' ενός τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των stress tests του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες θα δείξουν αν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χρειάζεται ή όχι νέα κεφάλαια. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να κοινοποιούνται στα τέλη της εβδομάδας και όπως όλα δείχνουν θα κινηθούν σε θετική κατεύθυνση τουλάχιστον βραχυμεσοπρόθεσμα. 

  Αφ' ετέρου όμως το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να λαμβάνει υπ' όψη του και τη διεθνή συγκυρία στην αγορά καθώς η επόμενη έκδοση θα πρέπει να αποφύγει την ταυτόχρονη εμφάνιση με άλλες ανταγωνιστικές εκδόσεις. Ο λόγος αυτός είναι που "σπρώχνει” τις ενδεχόμενες ημερομηνίες της επόμενης εξόδου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, παρ' ότι η ετοιμότητα από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε "αυριανή” ανακοίνωση αν χρειαζόταν...

  Το πραγματικό spread και η απόδοση του δεκαετούς το τελευταίο 24ωρο, με βάση τα μοντέλα υπολογισμού των επενδυτών, κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 3,29% – 3,33% το spread και 3,86 % - 3,89% η απόδοση. Και η τάση παρά τα σκαμπανεβάσματα κινείται αργά αλλά σταθερά καθοδικά, σχεδόν σε συνάρτηση με τις διαδικασίες για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. 

  Όπως έγινε φανερό σε πρόσφατη "κλειστή” παρουσίαση της πραγματικής εικόνας της σύνθεσης του κρατικού χρέους σε εκπροσώπους μεγάλων συνταξιοδοτικών και  επενδυτικών funds, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτικών φορέων στρέφεται στο γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος παρά τον τεράστιο (ως προς το ΑΕΠ) μέγεθός του, είναι σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρωζώνης, όσον αφορά το μέγεθος του χρέους που άμεσα ή έμμεσα εξυπηρετείται με σταθερά ή "σχεδόν” σταθερά επιτόκια. 

  Το κομμάτι αυτό του χρέους ξεπερνά κατά πολύ το 55% του συνόλου σήμερα. Και με την νέα αναδιάρθρωσή του θα αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, διασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο το σχετικά χαμηλό ύψος εξυπηρέτησής του στο άμεσο μέλλον, αλλά και μακροπρόθεσμα. Τα στοιχεία αυτά από το ισχύον προφίλ του χρέους έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν την προσοχή των fund managers, όπως επίσης και το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο αυτό το προφίλ, με την περαιτέρω επιμήκυνση αλλά και σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησης σε πολύ μακρiνό ορίζοντα...

  Στο μεταξύ οι διαδικασίες που αφορούν στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, φαίνεται να οδηγούν με ολoένα και μεγαλύτερη βεβαιότητα στην προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, από τα "υπόλοιπα” του δανείου των 86 δισ. ευρώ, ως μέρος της τεχνικής που ακολουθείται για να επιτευχθεί η μείωση της επιτοκιακής επιβάρυνσης του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό βέβαια δεν συνδέεται με την προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αλλά με διασφάλιση της παρουσίας του με νέο ρόλο και όρους συμμετοχής στην μεταμνημονιακή περίοδο. 
   
          
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων