Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Απρ-2018 12:27

  Σοβαρό το ενδεχόμενο νέας έκδοσης ομολόγου μετά τα stress tests

  Σοβαρό το ενδεχόμενο νέας έκδοσης ομολόγου μετά τα stress tests
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα σύνθετο και ασαφές, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο συμφωνίας που αφορά την μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος περίοδο, το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε ετοιμότητα για μία νέα δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests στο τραπεζικό σύστημα.

  Η εκτίμηση που κυριαρχεί μέχρι στιγμής, ότι δηλαδή οι σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές Μαΐου από τον SSM θα λειτουργήσουν ενθαρρυντικά για το τραπεζικό σύστημα μιας και όπως αναμένεται καμία τράπεζα δεν θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη μια νέας κεφαλαιοποίησης, θα διευκολύνουν το περιβάλλον και για το κρατικό χρέος.

  Οι προσδοκίες αυτές έχουν αποκτήσει διαφορετική διάσταση, ειδικά μετά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ έχει αποσύρει την μέχρι πρόσφατα απαίτησή του για την διακράτηση 10 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. για να βρίσκονται στην διάθεση μιας πιθανής νέας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.  

  Το "καλό" αυτό νέο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το momentum της συγκυρίας μετά και τις ανακοινώσεις για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα (του 2017), που επίσης περιορίζει εν μέρει τις επιφυλάξεις  του ΔΝΤ όσον αφορά τη δυναμική επίτευξης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια.

  Το είδος της έκδοσης που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ, ενδέχεται να μην έχει τη μορφή ενός νέου ομολόγου, τριετούς ή μεγαλύτερης (δεκαετούς) διάρκειας. Μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζονται είναι και το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί μία διαφορετικής τεχνικής κίνηση δανεισμού, που να παρακάμπτει την επίμονη, μέχρι στιγμής, παραμονή των αποδόσεων στην περιοχή του 4%.

  Στόχος και αυτής της κίνησης είναι η σταδιακή συσσώρευση του αποθεματικού που θα πρέπει πριν από το τέλος του προγράμματος να έχει αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 20 δισ. σωρευτικά.

  Ανησυχία

  Στο επιτελείο του ΥΠΟΙΚ πάντως, όπως και στο περιβάλλον των στελεχών που εμπλέκονται με το θέμα της διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το πώς θα διαμορφωθεί η συζήτηση της επόμενες εβδομάδες. Και αυτό γιατί η τακτική των καθυστερήσεων φαίνεται να έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από όλες τις πλευρές προκειμένου να διασφαλίσει η κάθε μία τις απαιτήσεις της έναντι των άλλων.

  Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι παρά τις διακριτικές "υποχωρήσεις" από την πλευρά του ΔΝΤ έναντι των ευρωπαϊκών Θεσμών εντούτοις οι διαφορές παραμένουν σημαντικές.

  Και η γεφύρωσή τους φαίνεται ότι είναι πλέον δύσκολο να επιτευχθεί στο διαθέσιμο χρόνο μέχρι τις 20 Αυγούστου...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων