Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 22-Απρ-2018 20:00

  Τράπεζες: Πώς κατάφεραν να περάσουν αναίμακτα τα stress tests

  Τράπεζες: Πώς κατάφεραν να περάσουν αναίμακτα τα stress tests
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Με πολύτιμο εφόδιο τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τη σκληρή προσαρμογή των τελευταίων τουλάχιστον έξι μηνών, οι ελληνικές τράπεζες περνούν αλώβητες τη διαδικασία των stress tests, χωρίς καμία εξ αυτών να οδηγείται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

  Η "καθαρή έξοδος" των ελληνικών τραπεζών από το τεστ αντοχής στρέφει πλέον όλη την προσοχή στην επιτάχυνση της μείωσης των "κόκκινων" δανείων, σε συνδυασμό με την προσαρμογή της οικονομίας στο μεταμνημονιακό οικονομικό περιβάλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει εμπεδωθεί ότι απαιτείται η υποστήριξη από ένα πλήρως θωρακισμένο τραπεζικό σύστημα, ικανό να παράσχει χρηματοδότηση για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του "Κεφαλαίου" αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει μπει ήδη η προοπτική δημιουργίας "κουβά" ρευστότητας 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τις τράπεζες, ως "εφεδρεία" ρευστότητας. Αυτό θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στον βηματισμό της χώρας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, με τη δημιουργία, εφόσον χρειασθεί, "εργαλείων" περαιτέρω απομείωσης των NPLs μέσω της δημιουργίας bad bank επιχειρηματικών δανείων.

  Το ενδεχόμενο capital plan

  Ο τυπικός επίλογος του τεστ αντοχής θα γραφτεί στις 5 Μαΐου, με τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Η ουσιαστική λήξη, ωστόσο, σηματοδοτήθηκε με τα ραντεβού των τραπεζιτών με τον SSM στις 18 και 19 Απριλίου στη Φρανκφούρτη. Στις κατ' ιδίαν αυτές συναντήσεις, ο SSΜ έδωσε το τελικό πόρισμά του στις τράπεζες.

  Επ' αυτού, μέσα στο δεκαπενθήμερο που απομένει μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του stress test από την ΕΚΤ, οι τράπεζες θα μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, αλλά όχι και να διαπραγματευθούν με τον επόπτη.

  Στην ουσία, το προσεχές διάστημα θα είναι περίοδος προετοιμασίας για τις τράπεζες, ώστε να επικοινωνήσουν το αποτέλεσμα του stress test στους επενδυτές, αλλά και να καταστρώσουν τυχόν σχέδιο για την κάλυψη υστέρησης – έστω και κατά κάποια δέκατα της μονάδας, με τρέχοντες όρους– στους κατώτατους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Η περίπτωση να ζητηθεί ένα τέτοιο κεφαλαιακό πλάνο από τον επόπτη, σε καμία περίπτωση δεν θα συνιστά υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση, ούτε καν είναι απαραίτητο να λάβει τη μορφή αύξησης κεφαλαίου.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Κ", η διαδικασία της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διαμόρφωσε τους κατώτατους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε ένα εύρος από περίπου 5,8% μέχρι 10%. Στα προηγούμενα stress tests που οδήγησαν στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ο ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο δυσμενές σενάριο είχε οριστεί στο 5,50%. Στα φετινά stress tests, ο SSM δεν όρισε αντίστοιχο ελάχιστο όριο, αφού δεν έδωσε στη διαδικασία τη μορφή pass or fail ώστε να χρειάζεται ο καθορισμός πήχη επιτυχίας.

  Ουσιαστικά και διαδικαστικά, αφού δεν υφίσταται πήχης, ο αναγκαίος κατώτατος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υπό ακραίες συνθήκες αποτελεί απόφαση του SSM κατά περίπτωση. Πρόκειται για απόφαση που είναι αποτέλεσμα της βαθιάς γνώσης των δεδομένων που έχει αποκτήσει ο SSM για την κάθε τράπεζα, μετά τους εξονυχιστικούς ελέγχους που πραγματοποίησε τους μήνες που προηγήθηκαν των stress tests. Οι έλεγχοι αυτοί έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στα προβληματικά δάνεια, και δη σε μια κρίσιμη μάζα ρυθμισμένων δανείων 25 δισ. ευρώ, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα να μην αποπληρωθούν.

  Κατόπιν αυτού, η ολοκλήρωση των stress tests, χωρίς καμία τράπεζα να οδηγείται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν αφήνει ακάλυπτη την περίπτωση που κάποια τράπεζα χρειαστεί να συμπληρώσει, έστω και ελάχιστα, τους κεφαλαιακούς της δείκτες. Οι πληροφορίες του "Κ" αναφέρουν ότι σε περίπτωση που ο SSM κρίνει πως κάποια τράπεζα χρειάζεται να ενισχύσει τον κατώτατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, θα της ζητήσει πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης, δίνοντας περιθώριο 9-12 μηνών για την υλοποίησή του.

  Το κεφαλαιακό αυτό πλάνο, το οποίο δεν συνιστά υποχρέωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δεν θα προβλέπει καν την τελευταία ως προαιρετική επιλογή που συνιστά μονόδρομο. Αντιθέτως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέσα κεφαλαιακής ενίσχυσης θα μπορούν να είναι η περαιτέρω μείωση ενεργητικού με πρόσθετες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών και δανειακών χαρτοφυλακίων, καθώς και η έκδοση υβριδικού ομολόγου.

  Τα σχέδια μετά την επιτυχία

  Το πιστοποιητικό επιτυχίας, που θα λάβουν επισήμως αρχές Μαΐου από τον SSM οι ελληνικές τράπεζες, είναι αποτέλεσμα των ισχυρών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας με τους οποίους εισήλθαν στα stress tests (CET 1 μεταξύ 15,1% και 17,8% έναντι αντίστοιχων δεικτών στα τεστ αντοχής του 2015 μεταξύ 5,5% και 9,6%). Επίσης, οι παραδοχές των τωρινών stress tests ήταν σαφώς καλύτερες σε σχέση με το 2015.

  Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι τα φετινά stress tests ήταν περίπατος. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η απόκλιση του δυσμενούς έναντι του βασικού σεναρίου ήταν σαφώς μεγαλύτερη φέτος σε σχέση με αυτή του 2015 (η EBA προέβλεψε για την τριετία 2018-2020 απόκλιση κατά 9,9% του ΑΕΠ στο δυσμενές έναντι του βασικού σεναρίου, όταν η αντίστοιχη απόκλιση στα stress tests του 2015 ήταν 5,9%), ενώ ιδιαίτερα αυστηρά στρεσαρίστηκαν οι τιμές των ακινήτων (-16,6% στην τριετία 2018-2020).

  Επιπλέον, το δυσθεώρητο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που βαρύνει τις ελληνικές τράπεζες, έριξε τη σκιά του στα φετινά stress tests, προβληματίζοντας για τη μελλοντική ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ασφαλή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται ποσό 10 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο αδιάθετο του δανείου των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος, να διατεθεί για αποκλειστική χρήση των τραπεζών. Οι τελικές αποφάσεις επ' αυτού, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχουν πλέον τον επείγοντα χαρακτήρα που ορίζει το χρονικό ορόσημο του Αυγούστου, καθώς θα δινόταν λανθασμένο μήνυμα στις αγορές για το πιστοποιητικό υγείας που θα λάβουν οι τράπεζες από το τεστ αντοχής.

  Αυτό δεν αναιρεί την υπό εξέταση δημιουργία του αποθέματος των 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες στη λογική δύο κατευθύνσεων: είτε ενόψει μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου (όχι αποκλειστικά αναγκαίων, αλλά ακόμη και προληπτικών, κάτι που δεν αποκλείεται να συστήσουν οι "θεσμοί") είτε για τη χρηματοδότηση της σύστασης bad bank, που θα ελαφρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών από το βάρος των "κόκκινων" δανείων. Τις συζητήσεις για σύσταση bad bank είχε αποκαλύψει το "Κ" στις 27/1/2018 (Ο κύβος ερρίφθη για τη δημιουργία εθνικής bad bank), αναφέροντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να λειτουργήσει το αργότερο μέχρι 31/12/2019 όταν εκπνέει η στοχοθεσία για τα NPEs.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων