Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Απρ-2018 10:00

  Η συζήτηση για το χρέος κάνει "καλό" στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η συζήτηση για το χρέος κάνει "καλό" στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

  Του Γ. Αγγέλη

  Η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται τα τελευταία 24ωρα στην επέκταση των συζητήσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με το τέλος του τρίτου προγράμματος.

  Οι αποδόσεις του επταετούς ομολόγου επέστρεψαν στα επίπεδα της έκδοσής του 3,5% ενώ το δεκαετές έπεσε και πάλι κάτω από το 4% (στο 3,96%) επισφραγίζοντας τις εκτιμήσεις που προβλέπουν συρρίκνωση των αποδόσεων όσο θα προχωρά η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

  Το γεγονός μάλιστα ότι οι τιμές αυτές σημειώνονται σε ένα όχι ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα στις αγορές ομολόγων αξιολογείται ως ενδεικτικό της πρόθεσης μερίδας θεσμικών επενδυτών να προεξοφλήσουν τις εξελίξεις στο ελληνικό χρέος, ανεξάρτητα από τις αναταράξεις στο διεθνές περιβάλλον.

  Στον ΟΔΔΗΧ αλλά και στο επιτελείο της κυβέρνησης που παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις, παραμένουν παρ' όλα αυτά επιφυλακτικοί όσον αφορά την επιστροφή σε εκδόσεις τριετούς ή δεκαετούς διάρκειας όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές είναι αυτές που θα δείξουν αν πρέπει να γίνουν οι επόμενες κινήσεις και πότε. Άλλωστε οι ανάγκες του δημοσίου βραχυπρόθεσμα παραμένουν σχετικά χαμηλές και δεν χρειάζονται ενίσχυση με εκδόσεις ομολόγων.

  Αυτό δεν σημαίνει, όπως υποστηρίζεται, ότι αν η τάση που διαπιστώνεται τα τελευταία 24ωρα συνεχισθεί, ο ΟΔΔΗΧ θα παραμείνει αδιάφορος...

  Σε κάθε περίπτωση το αποθεματικό που θα πρέπει να σχηματισθεί ως μέσο εγγύησης για το χρέος στην περίοδο μετά την 20η Αυγούστου, αναμένεται ότι θα υπερκαλυφθεί με εκδόσεις οι οποίες θα ακολουθήσουν όταν η συζήτηση για το χρέος ωριμάσουν περισσότερο.

  Το ενδιαφέρον είναι ότι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος της αγοράς τροφοδοτείται από τις συζητήσεις για το χρέος στην Γερμανία, καθώς ο νέος ΥΠΟΙΚ κ. Σόλτς είναι αυτός που θα πρέπει να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, με προοπτικές οι οποίες σε κάθε περίπτωση, λιγότερο ή περισσότερο οδηγούν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους πριν και μετά την 20η Αυγούστου. 

  Παράγοντες της αγοράς συνδέουν το επόμενο στάδιο βελτίωσης της εικόνας του ελληνικού χρέους με την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των τραπεζικών stress test που έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία όσον αφορά την ολοκλήρωσή τους από τον SSM. 

  Άλλωστε η διαδικασία αυτή με την ολοκλήρωσή της θα αποσαφηνίσει μία ιδιαίτερα σημαντική μεταβλητή της υπόθεσης του χρέους, το αν δηλαδή το τραπεζικό σύστημα θα χρειασθεί περαιτέρω ενίσχυση μέσω του δανείου των 86 δισ. ευρώ ή το υπόλοιπο του δανείου θα παραμείνει καθ' ολοκληρίαν στην διάθεση των σχεδιασμών που αφορούν στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.     

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων