Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Μαρ-2018 13:51

  Eurasia: Ελλάδα και Τουρκία στις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη στο β' τρίμηνο

  Eurasia: Ελλάδα και Τουρκία στις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Ευρώπη στο β' τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ευρώπης για το β' τρίμηνο του έτους τοποθετεί η Eurasia τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τις προοπτικές της Τουρκίας. Όπως σημειώνει, οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι σημαντικοί τόσο για την ευρωζώνη όσο και για το σύνολο της Ευρώπης, με βασικούς πρωταγωνιστές τις προκλήσεις στο Brexit, τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, τις προκλήσεις Δύσης-Ανατολής, την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, τις εκλογές στην Ουγγαρία και τις εξελίξεις στην Τουρκία.

  Το δεύτερο τρίμηνο θα είναι γεμάτο περιπέτειες για την Ελλάδα, όπως σημειώνει η Eurasia. Μια δύσκολη τέταρτη αξιολόγηση, τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και το ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα, όλα έρχονται στο προσκήνιο τον Μάιο -και θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα. Προς το παρόν πάντως, μια προληπτική πιστωτική γραμμή παραμένει απίθανη για την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα, με τις πιθανότητες να γέρνουν σημαντικά προς την πλευρά της ενισχυμένης εποπτείας.

  Σε ό,τι άφορα την Τουρκία, η Eurasia σημειώνει ότι εισέρχεται σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο τρίμηνο. Η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να είναι ευάλωτη και θα μπορούσε να απειληθεί από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, και να αποσυνδεθεί πλήρως από τις αναδυόμενες αγορές.

  Αυτό θα παροτρύνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Η Eurasia εκτιμά ότι οι κάλπες στην Τουρκία μπορεί να στηθούν ακόμα και το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους (πιθανότητα 60%) - κάτι που θα διασαφηνιστεί το προσεχές τρίμηνο.

  Όπως προσθέτει η Eurasia, η εικόνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας φαίνεται ακόμα πιο ασταθής. Η εμπλοκή του Ερντογάν στη Συρία θα διαταράξει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες θα βρεθούν ήδη υπό πίεση από το σκάνδαλο της Halkbank, το οποίο θα κορυφωθεί τον Απρίλιο.

  Η Τουρκία έχει ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης ύψους 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οι οποίες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω εισροών ξένων κεφαλαίων. Η εξωτερική χρηματοδότηση είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί η Τουρκία σε ένα περιβάλλον όπου ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του τραπεζικού συστήματος είναι περίπου 130%.

  Δύο παράγοντες θα μπορούσαν να απειλήσουν τις προοπτικές της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης της Τουρκίας, οι οποίες οδήγησαν επίσης σε μια αναπάντεχη υποβάθμιση από την Moody's πρόσφατα.

  Πρώτον, το επιδεινούμενο εξωτερικό περιβάλλον, όπως η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed ή / και οι απότομες εκροές από τις αναδυόμενες αγορές. Ενώ αυτό είναι πέρα από τον έλεγχο της Τουρκίας, η απροθυμία της να αυξήσει τα επιτόκια θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Τουρκία θα αποσυνδεθεί από τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές.

  Δεύτερον, η πιθανότητα οικονομικού σοκ το οποίο θα προκαλέσει η πολιτική, το οποίο θα μπορούσε π.χ. να οφείλεται στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ ή την ΕΕ. Ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πρόστιμο στη Halkbank ή πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη βραχυπρόθεσμη προοπτική της Τουρκίας.

  Οι κίνδυνοι αυτοί πιθανότατα θα οδηγήσουν τον Ερντογάν να διεξαγάγει νωρίτερα, το 2018, τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019.

  Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως σημειώνει η Eurasia, υπάρχουν μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της Τουρκίας. Αφού αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο 6% μεταξύ του 2002 και του 2013, η Τουρκία εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο βραδύτερης ανάπτυξης. Το 3,5% -4% ανάπτυξη αποτελεί έναν πιο βιώσιμο στόχο έτσι ώστε η Τουρκία να διατηρήσει σταθερό τον πληθωρισμό και να ελέγξει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Εάν συνεχίσει ωστόσο να στοχεύει σε υψηλή ανάπτυξη άνω του 5%, μέσω δημοσιονομικών κινήτρων και ήπιας νομισματικής πολιτικής, αυτό θα επιδεινώσει τη δημοσιονομική ισορροπία, θα οδηγήσει σε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό και έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ θα χτυπήσει σημαντικά την τουρκική λίρα.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων