Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Μαρ-2018 08:26

  Κόντρα δημάρχων –κυβέρνησης για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

  Κόντρα δημάρχων –κυβέρνησης για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στον "αέρα" βρίσκονται 6100 συμβασιούχοι στην καθαριότητα. Οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31/3/2018.

  Οι δήμαρχοι ζητάνε την εξάμηνη παράταση των συμβασιούχων. Κυβερνητικοί κύκλοι λένε "όχι" σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι επίκεινται άμεσα μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα.

  Έτσι οι σημερινοί συμβασιούχοι κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση, πλην εκείνων που θα επιτύχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

  Το θέμα αυτό έχει φέρει για άλλη μια φορά σε  σύγκρουση τους Δημάρχους της χώρας με την κυβέρνηση.

  Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) πρότεινε προχθές τρίωρη στάση εργασίας στους δήμους με αίτημα την 6μηνη παράταση των συμβάσεων τους, οι οποίες λήγουν στις 31/3/2018.

  Με άλλα λόγια, η ΚΕΔΕ ζητά να παραμείνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι στις θέσεις τους έως 30/9/2018, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το αίτημα της ΚΕΔΕ.

  Οι δήμαρχοι θεωρούν απαραίτητο αυτό το μέτρο, προκειμένου να μην υπάρξει "κενό" στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων (και μάλιστα ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου) μεταξύ της απόλυσης των προσωρινών συμβασιούχων και της πρόσληψης των μονίμων, βάσει των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ .

  Ωστόσο κυβερνητικοί κύκλοι με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr δεν φαίνεται θετικοί σε ένα ενδεχόμενο νέας παράτασης των προσωρινών συμβάσεων καθαριότητας.

  Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να υπογραφούν νέες 8μηνες συμβάσεις για τους 6100 προσωρινούς εργαζόμενους τον περασμένο Ιούλιο, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση των συμβάσεών τους πέραν του 24μηνου.

  Έτσι από σήμερα που ξεκινά η τελευταία εβδομάδα του όγδοου μήνα των συμβάσεων αυτών (η διάρκεια των οποίων αφορούσε το διάστημα Ιουλίου 2017 –Μαρτίου 2018) μετρά αντίστροφα για τη λήξη των συμβάσεων κοντά 6100 προσωρινών συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων.

  Συγκεκριμένα, στις 31/3/2018 λήγουν οι συμβάσεις τους και θα πρέπει να απολυθούν.

  Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για πάνω από 8100 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα των δήμων.

  Κύκλοι της κυβέρνησης επισημαίνουν στο Capital.gr πως ακόμα και με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα, μπορούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ να πιάσουν άμεσα δουλειά και έτσι να μην υπάρξει "κενό" στις υπηρεσίες καθαριότητας τους.

  Εξάλλου, μία μερίδα των σημερινών προσωρινών συμβασιούχων ενδέχεται να πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και, έτσι, να συνεχίσει να εργάζεται και,  μάλιστα, με μόνιμες συμβάσεις.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα αυξηθούν οι συμβασιούχοι στο δημόσιο. Και αυτό γιατί από τους 6100 συμβασιούχους στην καθαριότητα θα φτάσουμε στους 8100 και μάλιστα αυτοί θα είναι μόνιμοι, όπως σημειώνουν αντιπολιτευτικοί κύκλοι στο Capital.gr.

  Σημειώνεται πως τη μισθοδοσία των νέων μόνιμων υπαλλήλων στους δήμους (100-120  εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση) θα αναλάβουν οι ίδιοι οι δήμοι και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός.

  Με άλλα λόγια, η πρόσληψη τους δεν θα αμφισβητήσει το ανώτατο πλαφόν του πλήθους των συμβασιούχων που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2018, τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, θα επιβαρύνει συνολικά τη μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης.

  Το θέμα των συμβασιούχων δεν παύει να απασχολεί την κυβέρνηση. Στις 7/3 πέρασε  τροπολογία με την οποία διευκόλυνε την ανανέωση προσωρινών συμβάσεων.

  Διαβάστε ακόμη:

  - ΚΕΔΕ: Να παραταθούν για έξι μήνες οι συμβάσεις στην καθαριότητα

  - Πάγος στο αίτημα για εξάμηνη παράταση των συμβάσεων στους δήμους

  - ΝΔ: "Συνθήκες μονιμοποίησης" στο δημόσιο γεννά η τροπολογία για τους συμβασιούχους

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων