Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Μαρ-2018 14:17

  Με ασφυκτικούς όρους η δόση των €6,7 δισ. - τροποποιείται και η δανειακή σύμβαση των €86 δισ.

  Με ασφυκτικούς όρους η δόση των €6,7 δισ. - τροποποιείται και η δανειακή σύμβαση των €86 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  ​​​Το πακέτο δόσεων των 6,7 δισ. ευρώ θα συνοδεύεται από ασφυκτικούς όρους, όπως προκύπτει από τα έγγραφα του ESM, τα οποία θα εγκριθούν κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ESM που ορίστηκε για την 27η Μαρτίου. Μάλιστα στην ίδια συνεδρίαση θα επικυρωθούν και αλλαγές στην ίδια τη συνθήκη του δανείου του 2015.

  Όπως αναφέρεται στα συνοδευτικά έγγραφα του ESM, στις 27 Μαρτίου θα εγκριθούν τα 5,7 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 6,7 δισ. ευρώ του πακέτου που συνδέεται με την 3η αξιολόγηση). Η Ελλάδα ωστόσο κινδυνεύει ακόμη και με επιστροφή χρημάτων αν καθυστερήσει στο πεδίο της αποπληρωμής των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες. 

  Όσο για το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ του "πακέτου" αναμένεται να έρθει – συνοδευόμενο από αυστηρές ρήτρες και ενδεχομένως τμηματικά –  το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου. Μετά, θα επιστρέψει στον "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ που δεν συνδέεται με αξιολογήσεις.

  Τροποποίηση δανειακής σύμβασης για να αναλάβει το Υπερταμείο τις "υποχρεώσεις" του

  Μάλιστα, μαζί με την έγκριση των 5,7 δισ. ευρώ από τον ESM την 27η Μαρτίου θα γίνει και "τροποποίηση της Σύμβασης Παροχής Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα", δηλαδή της σύμβασης για το 3ο δάνειο των 86 δισ. ευρώ που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2015 μαζί με το 3ο μνημόνιο.

  Όπως αναφέρει ο ESM στην ανακοίνωσή του, η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης είναι αναγκαία γιατί πλέον έχει ενεργοποιηθεί το λεγόμενο "Υπερταμείο", δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

  Επισημαίνεται πως η προτεινόμενη τροποποίηση "προβλέπει ότι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα καταστεί συμβαλλόμενο μέρος αυτής της δανειακής σύμβασης και θα αναλάβει διάφορες υποχρεώσεις στο πλαίσιο αυτής, όπως προβλέπεται από την αρχή του προγράμματος". Στην ανακοίνωση του ESM δεν αναφέρεται πάντως ποιες θα είναι αυτές οι υποχρεώσεις.

  Οι σκληροί όροι για τα 5,7 δισ. ευρώ – σε υποδόσεις το 1 δισ. ευρώ που απομένει

  Στην πρόταση του ​ESM για τους όρους καταβολής της δόσης επισημαίνεται ότι αναμένεται να εκταμιευθούν 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο φάσεις:   

  1. Η πρώτη εκταμίευση θα είναι ύψους 5,7 δισ. ευρώ (3,3 δισ. για ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, 0,5 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και 1,9 δισ. ευρώ για το "μαξιλάρι" διαθεσίμων). Η εκταμίευση του 0,5 δισ. ευρώ που προορίζεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές απαιτούσε τη μείωσή τους (των οφειλών) σε αξία ίση με το 150% των δόσεων του 2017, κάτι που επιτεύχθηκε.

  2. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ "θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών" και "μπορεί να εκταμιευθεί, σε μία ή περισσότερες περαιτέρω εκταμιεύσεις, από την 1η Μαΐου 2018 και μετά" αναφέρει ο ESM.

  Οι εκταμιεύσεις και το μέγεθος κάθε εκταμίευσης "θα εξαρτάται από το αν θα κριθούν ικανοποιητικές οι επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με τη μείωση του υπολοίπου των οφειλών", αναφέρει ο ESM. Επαναλαμβάνεται η αυστηροποίηση των όρων (σ.σ. μείωση ίση με το 200% του ποσού των δόσεων, δηλαδή κατά 1 δισ. ευρώ για τα 500 εκατ. ευρώ που θα λάβει τώρα από τον ESM).

  "Το αν θα είναι ικανοποιητικές οι επιδόσεις θα αξιολογηθεί από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα" σημειώνεται χαρακτηριστικά. 

  Και οι πλειστηριασμοί στο επίκεντρο

  Ο ESM επισημαίνει ότι θα υπάρχει και "έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών". Θα κριθεί δηλαδή η εκταμίευση του ποσού από μία "ευνοϊκή εκτίμηση" για την πορεία τους.

  Ακόμη και επιστροφή χρημάτων

  Για το σύνολο των δόσεων που θα αποπληρώνουν οφειλές προς ιδιώτες ορίζεται επίσης ότι:

  * Η Ελλάδα θα στέλνει κάθε μήνα στοιχεία για τη χρήση της δόσης.

  * Ο ESM θα μπορεί να απαιτήσει ένα πρόγραμμα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εάν το υπόλοιπο παραμείνει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πάνω από ένα ορισμένο όριο.

  * O ESM θα έχει και το δικαίωμα να επανακαθορίσει τη χρήση του υπολοίπου της δόσης ή "να απαιτήσει την επιστροφή του", εάν υπάρχει καθυστέρηση άνω των 3 μηνών.

  * Ως η τελευταία ημερομηνία διαθεσιμότητας για το 2ο πακέτο υποδόσεων (αυτό του 1 δισ. ευρώ) ορίζεται η 15η Ιουνίου 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ