Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Μαρ-2018 08:15

  Σήμερα στο EWG η δόση των 5,7 δισ.

  Σήμερα στο EWG η δόση των 5,7 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δήμητρας Καδδά

  Από την Αθήνα στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε από χθες το βάρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επιχειρεί (σ.σ. έχοντας στα χέρια του τα νέα στοιχεία για την διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση.

  Συγκεκριμένα, σήμερα, κατά την δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Euroworking Group, θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα. Αν θεωρηθούν επαρκή τα νέα αυτά στοιχεία για τους  ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (σ.σ. αλλά και για το Ελληνικό που είναι το δεύτερο μέτωπο), οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών και των Θεσμών ενδεχομένως (σ.σ. σε επίπεδο ΔΣ του ESM που απαρτίζεται από τα μέλη του EWG με άλλο "καπέλο"), να εγκρίνουν την πρώτη υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη 1 δισ. ευρώ εκκρεμεί για τον Απρίλιο συνδεδεμένο και αυτό μεταξύ άλλων και με τους πλειστηριασμούς.

  Πηγές των δανειστών μιλούσαν χθες για ικανοποιητική σε γενικές γραμμές κατάσταση και "σχετικά καλή πρόοδο" αλλά και για "εκκρεμότητες" που απομένουν στο ζήτημα. Και μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική τους θέση.
   
  Προειδοποιήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση

   
  Ωστόσο, η τρίτη αξιολόγηση (που ακόμη δεν έχει λήξει), είναι ένα μόνο μέρος από τη σημερινή ατζέντα του EWG για την Ελλάδα. Οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ασχοληθούν και με τα τεχνικά σενάρια για τις πιθανές παρεμβάσεις στο χρέος (όπως αυτά συζητούνται από την αρχή του χρόνου), αλλά και θα "ακούσουν" τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων τεσσάρων ημερών που ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των εκπροσώπων των Θεσμών.

  Ήδη μία πρώτη γεύση δόθηκε χθες, με τη δήλωση εκπροσώπου των Θεσμών. Ο Εκπρόσωπος (σ.σ. στην καθιερωμένη ανακοίνωση που ακολουθεί κάθε ολοκλήρωση διαπραγματευτικού γύρου), έκανε σαφές πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης για την επιτυχή ολοκλήρωση συνολικά του τρίτου μνημονίου.

  "Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να προβούν εγκαίρως στις αναγκαίες δράσεις για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα", ανέφερε ο εκπρόσωπος των θεσμών.

  Σε ανάλογο άλλωστε ύφος μίλησε χθες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών στην Αθήνα, κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, μεταφέροντας την αγωνία του και την πίεση χρόνου που αυτή τη στιγμή υπάρχει. Και τούτο καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση.  Και έτσι υιοθέτησε το χρονικό ορόσημο της 21ης Ιουνίου ως το τέλος χρόνου, κάτι που επαναλαμβάνει με κάθε δυνατή ευκαιρία το τελευταίο διάστημα ο Επίτροπος Μοσκοβισί και όχι μόνο.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ