Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Φεβ-2018 22:52

  Πιτσιόρλας: Μέχρι τον Αύγουστο οι διαδικασίες για τη διάθεση των μειοψηφικών πακέτων ΕΥΑΘ-ΕΥΔΑΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:27

  Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη διάθεση των μειοψηφικών πακέτων της ΕΥΔΑΠ (11%) και της ΕΥΑΘ (περίπου 24%) σε ιδιώτες, όπως επιβεβαίωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΒΕΘ) με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του για το 2018.

  "H πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ έχουν επιστραφεί στο δημόσιο και προβλέπεται να παραμείνουν στο Δημόσιο" ξεκαθάρισε ο κ. Πιτσιόρλας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα μειοψηφικά ποσοστά, 11% της ΕΥΔΑΠ και περίου 24% της ΕΥΑΘ, παραμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ και θα διατεθούν σε ιδιώτες, όπως προβλέπεται στο συμφωνηθέν με τους δανειστές πρόγραμμα. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρότι τα ποσοστά είναι μειοψηφικά, θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς αμφότερες οι εταιρείες είναι κερδοφόρες και αποδίδουν μερίσματα στους μετόχους.

  Ερωτηθείς μέχρι πότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διάθεσης των μετοχών, απάντησε: "το πρόγραμμα κανονικά τελειώνει τον Αύγουστο. Δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε η διάθεση, αλλά θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Στόχος είναι τον Αύγουστο να μπορέσουμε να βγούμε από το μνημόνιο και την επιτήρηση, γιατί αν δεν βγούμε δεν μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα φορολογικά, τις συντάξεις και τους μισθούς και να πετύχουμε όλα όσα θέλει ο κόσμος, η προϋπόθεση είναι να βγούμε από το μνημόνιο και για να βγούμε προϋπόθεση είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τρεις φορές με τους δανειστές".

  Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικό, μετά και το "πράσινο φως" από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο κ.Πιτσιόρλας επισήμανε: "τώρα ουσιαστικά έχουμε την πολεοδόμηση του Ελληνικού. Πρέπει να εκδοθούν κάποιες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και κυρίως να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το καζίνο (...) Μέσα στο 2018 η υλοποίηση του έργου του Ελληνικού θα ξεκινήσει".

  Ο πρόεδρος του ΒΕΘ

  Την εκτίμηση ότι μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "αυτό που ανησυχεί τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η δυναμική και το βάθος της σταθερότητας που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία". Κατά τον κ.Παπαδόπουλο, "όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις", με αποτέλεσμα -όπως υποστήριξε ο ίδιος- η Ελλάδα να έχει σήμερα έναν από τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, να σταματούν επενδύσεις, επειδή δεν υπάρχει ολοκληρωμένος και σαφής χωροταξικός σχεδιασμός και να έχουν γίνει επανειλημμένες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς με δεκάδες νόμους σε τρία χρόνια.

  "Αν δεν βελτιωθεί πραγματικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη" σημείωσε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), σύμφωνα με τον οποίο οι προτεραιότητες είναι ξεκάθαρες: βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 20% στο 10%, ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, με εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης παντού, ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με κίνητρα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία και νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση.

  "Το οξυγόνο που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν με κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές" κατέληξε ο κ.Παπαδόπουλος.

  Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ